Tupakka-aski

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Vasemmalla on uuden EU-direktiivin mukainen Lucky Strike Blue -tupakka-aski, oikealla vanhanmallinen saman merkin punainen aski. Varoitukset ovat kahdella Suomen virallisella kielellä, suomeksi ja ruotsiksi.
Askien tukkupakkauksia

Tupakka-aski tai savukeaski on neliskanttinen, yleensä ohuesta pahvista valmistettu rasia, joka on suunniteltu savukkeiden myyntipakkaukseksi ja niiden säilömistä varten. Askit on suunniteltu savukkeiden pitkäaikaiseen säilömiseen varastotiloissa, joten ne on suojattu läpinäkyvällä ilmatiiviillä muovilla ja vuorattu sisältä alumiinifoliolla, joka estää kuivumisen ja aromien haihtumisen.

Kovat tupakka-askit ovat uudelleensuljettavia. Yleisin kovien askien koko on 20 savuketta. Suomessa myydään savukkeita 20, 24, 27 ja 30 savukkeen askeissa. Tupakka-askeja kutsutaan koon mukaan normaali- (20) ja maxiaskiksi (27 tai 30). Verouudistuksen takia Suomessa tuli käyttöön 24 savukkeen maxiaski.

Pehmeiden askien koko on usein 20 savuketta. Pehmeät tupakka-askit on tehty paperista eivätkä ole uudelleensuljettavia. Savukkeita tai erityisesti pikkusikareita myydään pakattuna myös metallisiin koteloihin. Kotelot maksavat kuitenkin yhtä paljon kuin tavallinen aski, joten kotelon valmistusmateriaali ei vaikuta hintaan.lähde? Tupakka-askeja myydään myös 10 tai 20 askin tukkupakkauksissa, joita puhekielessä kutsutaan kartongeiksi.

Suomessa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Suomessa tuli voimaan uusin tupakkalaki elokuussa 2016. Tupakkalain kokonaisuudistuksella pantiin täytäntöön EU:n tupakkatuotedirektiivi vuodelta 2014.[1] Direktiivissä mm. asetetaan tiettyjä ehtoja tupakkatuotteiden pakkauksille. Tupakkapakkausten etu- ja takapuolesta pitää varata vähintään 65 prosenttia varoitusteksteille. Pakkaukset eivät saa sisältää mitään tietoja tuotteen sisältämästä nikotiinista, tervasta tai hiilimonoksidista.[2]

Suomessa on perinteisesti verrattu jotain hintoja tupakka-askin hintaan. Ainakin vielä 2010-luvun alkupuolella varusmiehen päiväraha oli sidottu tähän indeksiin.[3] Syksyllä 2018 aski punaista Malboroa maksoi Suomessa 7,60 euroa.[4] Tupakan hintaa on korotettu puolivuosittain. Vuoden 2019 aikana tupakka-askin hinta nousi yhteensä noin 60 senttiä.[5]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Tupakka-aski.
Tämä tekniikkaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.