Tupakka-aski

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Vasemmalla on vuoden 2016 EU-direktiivin mukainen Lucky Strike Blue -tupakka-aski, oikealla vanhemman mallinen saman merkin punainen aski. Varoitukset ovat Suomen kansalliskielillä, suomeksi ja ruotsiksi.
Askien tukkupakkauksia.

Tupakka-aski tai savukeaski on neliskanttinen, yleensä ohuesta pahvista valmistettu rasia, joka on suunniteltu savukkeiden myyntipakkaukseksi ja niiden säilömistä varten. Askit on suunniteltu savukkeiden pitkäaikaiseen säilömiseen varastotiloissa, joten ne on suojattu läpinäkyvällä ilmatiiviillä muovilla ja vuorattu sisältä alumiinifoliolla, joka estää kuivumisen ja aromien haihtumisen.

Kovat tupakka-askit ovat uudelleensuljettavia. Yleisin kovien askien koko on 20 savuketta. Suomessa myydään savukkeita 20 ja 24 savukkeen askeissa. Tupakka-askeja kutsutaan koon mukaan normaali- (20) ja maxiaskiksi (24, 27 tai 30). Verouudistuksen takia Suomessa tuli käyttöön 24 savukkeen maxiaski, ja aiemmat 27 tai 30 savukkeen askit ovat poistuneet.

Pehmeiden askien koko on useimmiten 20 savuketta. Pehmeät tupakka-askit on tehty paperista, eivätkä ne ole uudelleensuljettavia. Savukkeita tai erityisesti pikkusikareita myydään pakattuna myös metallisiin koteloihin. Kotelot maksavat kuitenkin yhtä paljon kuin tavallinen aski, joten kotelon valmistusmateriaali ei vaikuta hintaan.lähde? Tupakka-askeja myydään myös 10 tai 20 askin tukkupakkauksissa, joita puhekielessä kutsutaan kartongeiksi.

Suomessa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Suomessa tuli voimaan uusi tupakkalaki elokuussa 2016. Tupakkalain kokonaisuudistuksella pantiin täytäntöön EU:n tupakkatuotedirektiivi vuodelta 2014.[1] Direktiivissä muun muassa asetetaan tiettyjä ehtoja tupakkatuotteiden pakkauksille. Tupakkapakkausten etu- ja takapuolesta pitää varata vähintään 65 prosenttia varoitusteksteille. Pakkaukset eivät saa sisältää mitään tietoja tuotteen sisältämästä nikotiinista, tervasta tai hiilimonoksidista.[2]

Suomessa on perinteisesti verrattu jotain hintoja tupakka-askin hintaan. Ainakin vielä 2010-luvun alkupuolella varusmiehen päiväraha oli sidottu tähän indeksiin.[3] Syksyllä 2018 aski punaista Marlboroa maksoi Suomessa 7,60 euroa.[4] Tupakan hintaa on korotettu puolivuosittain. Vuoden 2019 aikana tupakka-askin hinta nousi yhteensä noin 60 senttiä.[5]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä tekniikkaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.