Oleg Gordijevski

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Ronald Reagan ja Oleg Gordijevski.

Oleg Antonovitš Gordijevski (ven. Олег Антонович Гордиевский; 10. lokakuuta 1938 Moskova, Neuvostoliitto) on entinen KGB:n eversti[1] ja agentti, jonka sijoituspaikka oli Neuvostoliiton suurlähetystössä Lontoossa. Hänen loikkauksensa länteen 1985 oli puhutuimpia tapauksia kylmän sodan aikana.

Varhainen ura[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Oleg Gordijevski opiskeli Moskovan valtion kansainvälisessä instituutissa ja meni sen jälkeen ulkoministeriöön, jossa sai viran Itä-Berliinissä elokuussa 1961 juuri Berliinin muurin rakennustöiden aikana. Hän liittyi KGB:hen 1963 ja sai viran Neuvostoliiton suurlähetystöstä Kööpenhaminassa, Tanskassa.

Kaksoisagentti[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tanskassa ollessaan Gordijevski ei enää uskonut kotimaansa politiikkaan ja työhönsä, johon vaikutti lähinnä Tšekkoslovakian miehitys 1968. Suurlähetystö ei tiennyt, että Gordijevski oli ollut yhteyksissä MI6:een, joka lähetti agentin suurlähetystöstä ottamaan selvää, mitä Gordijevski voisi tehdä. Gordijevski ryhtyi toimittamaan salaisia tietoja MI6:lle, mikä lisääntyi, kun hänet nimitettiin vuonna 1982 Lontooseen.

Kaksi hänen tärkeää tehtäväänsä oli toimittaa tietoa Neuvostoliiton ydinasetukikohtien sijainnista, kun NATO alkoi tuoda Euro-ohjuksia Länsi-Eurooppaan, ja tietoja Mihail Gorbatšovista sekä tämän mahdollisesta tulevasta politiikasta. 22. toukokuuta vuonna 1985 Gordijevski yhtäkkiä komennettiin takaisin Moskovaan, pidätettiin ja vietiin omalle datsalleen. Ei tiedetty tarkalleen, että hän oli veljeillyt MI6:n kanssa, mutta CIA-yhteyksiä epäiltiin enemmän.selvennä

Loikkaus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Gordijevski sai tiedon KGB:ltä, ettei saisi enää virkaa ulkomailta. Vaikka häntä epäiltiin kaksoisagentiksi, hän sai matkustaa kesäkuussa 1985 Moskovan asuntoonsa. Vaikka KGB vakoili Gordijevskia, hän sai yhteyden MI6:een, ja britit suunnittelivat hänen pakonsa, jota oli valmisteltu jo monta vuotta hänen ollessaan virassa Lontoossa.

19. heinäkuuta 1985 Gordijevski meni lenkille Moskovan puistossa kuten tavallista ja onnistui hämäämään KGB:n agentteja ja nousemaan junaan, joka vei hänet Suomen rajalle. Sieltä Britannian suurlähetystön auto salakuljetti hänet rajan yli Suomeen, josta hänet lennätettiin Norjan kautta Englantiin. Gordijevskin loikkaus herätti paljon huomiota, sillä hän oli korkea-arvoinen KGB:n agentti ja hyvin tärkeä sekä idälle että lännelle.

Gordijevskin vaimo ja lapsi olivat lomalla loikkauksen aikana Azerbaidžanissa. Ison-Britannian pääministeri Margaret Thatcher sai neuvostojohtaja Mihail Gorbatšovin suostumaan siihen, että Gordijevskin perhe sai tulla Lontooseen kuusi vuotta myöhemmin.

Nykyinen tila[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

2. marraskuuta 2007 Gordijevski vietiin kotoaan Surreysta ambulanssilla sairaalaan, jossa hän oli 34 tuntia tajuttomana. Hän on vieläkin sängyn oma koska on mahdollista että hänet myrkytettiin. Hän oli saanut lääkärin tutkimuksessa Xanax-unilääkettä. Annos oli otettu 31. lokakuuta. Gordijevski väitti, että KGB:n seuraaja FSB olisi järjestänyt myrkytyksen, koska hän oli syyttänyt Isoon-Britanniaan loikanneen venäläisvakooja Aleksandr Litvinenkon kuolemasta Venäjän nykyhallintoa.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Stephen Dorril: MI6 Inside the covert world of her majesty's secret intelligence service, 2002, sivu 742.