Mega Man (videopelihahmo)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Mega Man
Pelisarja Mega Man
Ensimmäinen peli Mega Man
Luoja Akira Kitamura, Keiji Inafune
Ääninäyttelijä
(englanti)

Doug Parker (Captain N: The Game Master)
Ian James Corlett (Ruby-Spears Productions)
Ruth Shiraishi (Mega Man 8)
Cole Howard (Mega Man: Powered Up)

Chris Cason (Street Fighter X Tekken)
Lisää peliartikkeleitavideopelien teemasivulla

Mega Man (jap. ロックマン, Rockman) on Akira Kitamuran ja Keiji Inafunen luoma[1] videopelihahmo, joka esiintyi ensimmäistä kertaa vuonna 1987 pelissä Mega Man. Hahmo seikkailee pelaajan ohjastamana alkuperäisessä, eli niin sanotussa klassisessa Mega Man -pelisarjassa. Mega Man on yksi Capcomin maskoteista[2] ja yksi videopeliteollisuuden tunnetuimmista päähahmoista.

Suunnittelu[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Mega Manin hahmon suunnittelusta ovat vastanneet sekä Keiji Inafune että Akira Kitamura. Alustavan suunnittelun teki ensin Inafunen mentori Kitamura, jonka jälkeen Inafune on tehnyt hahmon yksityiskohtaisemman suunnittelun.[1].

Ennen kuin Capcom päätyi nimeen Rockman, suunnitteluvaiheessa esitettyjä nimiä olivat muun muassa Mighty Kid, Battle Kid ja Knuckle Kid. Lisäksi nimen edessä oli kehityksen aikana sana Rainbow, todennäköisesti viittauksena siihen miten hahmo vaihtaa väriään pelin aikana.[3]

Mega Manin sininen väritys on seuraus Nintendo Entertainment Systemin rajallisesta väripaletista. Konsolin paletissa on hieman enemmän sinisen eri sävyjä kuin muita värejä.

Tarina[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Mega Man on alkuperäisen Mega Man -pelisarjan protagonisti ja sankari.

Mega Man syntyi tohtori Lightin rakentamana kodinhoitorobottina alun perin nimellä Rock, samaan aikaan kuin hänen sisarrobottinsa Roll. Kun tohtori Wily kaappaa ja uudelleenohjelmoi tohtori Lightin teollisuusrobotit, Rock ehdottautuu vapaaehtoiseksi tullakseen muutetuksi taistelurobotiksi, ja siten muuttuu Mega Maniksi. Mega Manin kohtalona on toistuvasti pelastaa maailma tohtori Wilyn maailmanvalloitusaikeilta.

Erityiskyvyt[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Mega Manin käsi muuttuu tarvittaessa käsikanuunaksi nimeltä Mega Buster, joka on hänen pääaseensa. Toinen hahmon tärkeimmistä kyvyistä on aseiden kopiointijärjestelmä, jonka avulla Mega Man pystyy kopimoimaan muiden robottien aseita ja käyttämään niitä itse. Sivuvaikutuksena Mega Manin väri muuttuu, kun hän käyttää kopioituja aseita. Pelisarjan kolmannesta osasta alkaen Mega Mania on avustanut robottikoira Rush, joka pystyy muuttamaan muotoaan. Mega Man 6 -pelissä esiteltiin adapterit, joiden ansiosta Mega Man pystyy yhdistymään Rushin kanssa ja käyttämään uusia voimia.

Esiintymiset pelisarjan ulkopuolella[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Mega Man on yksi pelattavista taistelijoista peleissä Marvel vs. Capcom ja Marvel vs. Capcom 2. Hahmo nähdään myös ammuntapelissä nimeltä Cannon Spike. Mega Man esiintyy myös pelissä Street Fighter X Tekken, mutta tässä pelissä esiintyvä hahmo perustuu ensimmäisen Mega Man -pelin Pohjois-Amerikassa nähtyyn, vitsiksi muodostuneeseen kansikuvaan eikä paljoakaan muistuta alkuperäistä hahmoa.

Mega Man on yksi pelattavista hahmoista Wii U:lle ja Nintendo 3DS:lle julkaistussa Super Smash Bros.:issa.[4][5] Lisäksi Mega Man on pelattavana seuraavassa sarjan pelissä, Super Smash Bros. Ultimatessa.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b TGS '07: Mega Man celebrates 20th anniversary Gamespot. Viitattu 17.8.2014. (englanniksi)
  2. The Top Ten Best Video Game Mascots That You Probably Didn't Even Know Were Meant To Be Mascots CinemaBlend.com. Arkistoitu 14.7.2014. Viitattu 8.7.2014. (englanniksi)
  3. Eight Things You Didn’t Know About Capcom Worthly. Viitattu 17.8.2014. (englanniksi)
  4. Mega Man haastaa Nintendon sankarit uusissa Super Smash Bros. -peleissä Pelaajalehti. Arkistoitu 14.7.2014. Viitattu 8.7.2014. (suomeksi)
  5. E3Dome: Super Smash Bros Wii U:lle ja 3DS:lle ensi vuonna Dome.fi. Viitattu 8.7.2014. (suomeksi)