Matrix (elokuva)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Matrix
The Matrix
Elokuvajuliste
Elokuvajuliste
Ohjaaja Wachowskin sisarukset
Käsikirjoittaja Wachowskin sisarukset
Tuottaja Bruce Berman
Dan Cracchiolo
Carol Hughes
Andrew Mason
Richard Mirisch
Barrie M. Osborne
Joel Silver
Erwin Stoff
Wachowskin sisarukset
Säveltäjä Don Davis
Kuvaaja Bill Pope
Leikkaaja Zach Staenberg
Pääosat Keanu Reeves
Laurence Fishburne
Carrie-Anne Moss
Hugo Weaving
Valmistustiedot
Valmistusmaa Yhdysvallat
Australia
Tuotantoyhtiö Warner Bros.
Levittäjä Warner Bros.
InterCom
Netflix
HBO Max
Ensi-ilta
Kesto 136 minuuttia
Alkuperäiskieli englanti
Budjetti 63 000 000 dollaria
Tuotto 463 517 383 dollaria
Seuraaja The Matrix Reloaded
Aiheesta muualla
Virallinen sivusto
IMDb
Elonet
AllMovie

Matrix (The Matrix) on yhdysvaltalainen tieteiselokuva, jonka ohjasivat ja käsikirjoittivat Wachowskin sisarukset. Elokuvan ensi-ilta oli Yhdysvalloissa 31. maaliskuuta 1999, ja sen pääosissa esiintyvät Keanu Reeves, Laurence Fishburne, Carrie-Anne Moss ja Hugo Weaving.

Elokuva sisältää viittauksia muun muassa Platonin luolavertaukseen. Elokuva hämmästytti katsojia ennennäkemättömillä erikoistehosteillaan. Sen tunnetuin erikoisefekti oli still-kameroilla toteutettu bullet time -hidastus. Elokuva palkittiin neljällä Oscar-palkinnolla parhaasta leikkauksesta (Zach Staenberg), parhaasta äänityksestä (John T. Reitz, Gregg Rudloff, David E. Campbell, David Lee), parhaista äänitehosteista (Dane A. Davis) ja parhaista kuvatehosteista (John Gaeta, Steve Courtley, Janek Sirss, Jon Thum).[1]

Matrix oli ensimmäinen merkittävä DVD-julkaisu, ja se nousi vuonna 2001 kaikkien aikojen myydyimmäksi DVD:ksi.[2]

Elokuva sai vuonna 2003 kaksi jatko-osaa, Matrix Reloaded ja Matrix Revolutions. Vuonna 2021 elokuvasarjaan ilmestyi neljäs osa The Matrix Resurrections.[3][4] Elokuvan maailmaan sijoittuvat myös yhdeksästä animaatiojaksosta koostuva Animatrix sekä tietokonepelit Enter the Matrix, The Matrix Online[5] ja The Matrix: Path of Neo.[6]

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Elokuvan päähenkilö on tietokoneohjelmoija Thomas A. Anderson, joka tunnetaan myös hakkerinimellä ”Neo”. Eräänä päivänä häneen ottaa yhteyttä tietokonehakkeriTrinity”, joka työskentelee salaperäiselle ”Morpheukselle”.

Elokuvan alkupuolella Neo kohtaa Morpheuksen, joka kertoo hänelle karun totuuden; maailma, jota ihmiset pitävät totena, onkin epätodellinen, ”Matrixina” tunnettu eräänlainen virtuaalimaailma. Se on todellisuuden epäinhimillisten voimien luomus, ja todellisuudessa ihmiset on kytketty valtaisiin voimalaitoksiin tuottamaan sähköenergiaa julmille koneille.

Morpheus uskoo Neon olevan salaperäinen ”Valittu”, joka tuhoaisi Matrixin, lopettaisi todellisessa maailmassa raivoavan sodan ihmisten ja koneiden välillä sekä vapauttaisi koko ihmiskunnan Matrixin vallasta.

Elokuvan aikana Morpheus joutuu agenttien – Matrixia vartioivien ihmishahmoisten tietokoneohjelmien – vangiksi ja hänet viedään pilvenpiirtäjään kuulusteluja varten. Neo ja Trinity lähtevät pelastamaan ystäväänsä ja lopulta onnistuvat tehtävässään, mutta Neo saa kimppuunsa agenttien johtajan Smithin.

Lopulta Smith ampuu Neon, mutta Trinity tunnustaa rakastavansa Neoa. Neo herää henkiin "Valittuna", tuhoaa Smithin ja palaa takaisin ystäviensä luokse.

Tarina jatkuu kuusi kuukautta myöhemmin sijoittuvassa Matrix Reloadedissa.

Näyttelijät[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  Keanu Reeves    Thomas A. Anderson / Neo  
  Laurence Fishburne    Morpheus  
  Carrie-Anne Moss    Trinity  
  Hugo Weaving    Agentti Smith  
  Gloria Foster    Oraakkeli  
  Joe Pantoliano    Cypher  
  Marcus Chong    Tank  
  Julian Arahanga    Apoc  
  Matt Doran    Mouse  
  Belinda McClory    Switch  
  Anthony Ray Parker    Dozer  
  Paul Goddard    Agentti Brown  
  Robert Taylor    Agentti Jones  
  David Aston    Rhineheart  
  Marc Aden    Choi  

Tuotanto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kuvauspaikat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

The Matrix tuotettiin yhteistyössä Warner Bros. -studioiden ja Australian Village Roadshow Picturesin kanssa, mutta lähes kaikki kohdat kuvattiin 20th Century Foxin studioilla Sydneyssä Australiassa ja myös itse kaupungissa. Tunnistettavia kohteita ei kuvattu, jotta saatiin vaikutelma tavallisesta amerikkalaisesta kaupungista. Sydney Harbour Bridge, Anzac-silta, AWA Tower, Martin Place ja Commonwealth Bank tehtiin näkymättömiksi. Metroasema-kohdat kuvattiin Chicagossa Illinoisissa, ohjaajien kotikaupungissa, ja paikkojen nimet (Adams Street Bridge, Wells and Lake, Wabash and Lake) ovat myös Chicagosta.

Elokuvan alussa esiintyvää ulkokattoa, jota Trinity käyttää paetakseen Agentti Jonesia, käytettiin aikaisemmin vuoden 1998 elokuvassa Dark City.[7]

Roolijako[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Neon rooliin ohjaajien ensimmäinen valinta oli Johnny Depp, mutta Warner Bros. halusi joko Val Kilmerin tai Brad Pittin. Kun nämä kieltäytyivät, valinta osui Johnny Deppiin ja sitten studion painostuksesta Keanu Reevesiin. Muita ehdokkaita rooliin olivat David Schwimmer ja Tom Cruise.

Roolista kieltäytyivät Ewan McGregor (päärooli elokuvassa Tähtien sota: Episodi I – Pimeä uhka), Leonardo DiCaprio (visuaalisten efektien suuri määrä) ja David Duchovny (päärooli Salaiset kansiot tv-sarjassa). Neon rooliin oli ehdolla myös Will Smith. Hän on myöhemmin sanonut, että jos olisi ottanut roolin vastaan, hän olisi tehnyt siitä sotkun eikä pitänyt itseään tarpeeksi kypsänä näyttelemään sitä.[8] Smith on pitänyt päätöstään uransa huonoimpana tekona ja teki elokuvan Wild Wild West. Nicolas Cage ei suostunut Neon rooliin perhesyiden takia.[9]

John Cusack ja Mark Wahlberg yrittivät sitä vastoin kovasti saada Neon roolin itselleen.

Sean Connery torjui Morpheuksen roolin ja jatko-osissa Arkkitehdin roolin, koska hän ei ymmärtänyt käsikirjoitusta.[10] Myöskään Russell Crowe ei ymmärtänyt käsikirjoitusta ja kieltäytyi roolista kuten myös Chow Yun-Fat. Morpheuksen rooliin olivat ehdolla myös Morgan Freeman, Denzel Washington, Anthony Hopkins, Robert De Niro, Val Kilmer, Gary Oldman ja Samuel L. Jackson.

Gillian Anderson, Jennifer Beals ja Sandra Bullock kieltäytyivät Trinityn roolista. Bullock olisi hyväksynyt roolin, jos vastanäyttelijänä olisi ollut ehdolla tuolloin joku muu kuin Will Smith. Janet Jackson ei suostunut Trinityn rooliin, koska oli lähdössä The Velvet Rope Tour 1998-1999 kiertueelle.[11]

Ehdolla Trinityn rooliin olivat myös Jada Pinkett Smith, Michelle Yeoh, Jennifer Connelly, Marisa Tomei, Salma Hayek, Catherine Zeta-Jones, Halle Berry, Jennifer Lopez, Angelina Jolie, Angie Harmon, Drew Barrymore, Kate Hudson, Uma Thurman, Ming-Na Wen, Winona Ryder, Lucy Liu, Courteney Cox, Heather Graham, Elizabeth Hurley, Mariska Hargitay ja Ashley Judd.

Agentti Smithin rooliin olivat ehdolla Jean Reno (päärooli elokuvassa Godzilla, ei halunnut työskennellä Australiassa) ja Christopher Meloni.

Musiikki[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Elokuvan musiikin sävelsi Don Davis. Huomattuaan, että peilit esiintyvät usein elokuvassa, esimerkiksi peilikuvat sinisistä ja punaisista pillereistä Morpheuksen laseista, Davis keskittyi tähän peilikuva-teemaan musiikkia tehdessään.[12]

Davisin elokuvamusiikin lisäksi The Matrixin soundtrackilta löytyy myös populaarimusiikkia, esimerkiksi yhtyeet Rammstein, Rob Dougan, Rage Against the Machine, Propellerheads, The Crystal Method, Ministry, Deftones, The Prodigy, Rob Zombie, Meat Beat Manifesto, Massive Attack ja Marilyn Manson ovat mukana.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. ”The Matrix (1999) - IMDb”. en
  2. The Matrix DVD: The First to Sell 3 Million Warner. Viitattu 21.03.2007.
  3. IL-Arvio: Matrix-sarjan neljäs osa on vauhdikas ja nostalginen lohtuelokuva www.iltalehti.fi. Viitattu 27.12.2022.
  4. Kaarina Lehtisalo: Arvostelussa The Matrix Resurrections – Neljäs Matrix-elokuva katsoo taaksepäin ja ironisoi omaa olemassaoloaan Kulttuuritoimitus. 9.2.2022. Viitattu 27.12.2022.
  5. The Matrix Online Matrix Wiki. Viitattu 6.8.2020. (englanniksi)
  6. The Matrix: Path of Neo Matrix Wiki. Viitattu 6.8.2020. (englanniksi)
  7. Ebert, Roger: Great Movies: Dark City rogerebert.suntimes.com. 6. marraskuuta 2005. Viitattu 18. joulukuuta 2006. (englanniksi)
  8. Hillner, Jennifer: I, Robocop Wired. Condé Nast Publications. Viitattu 9. huhtikuuta 2008. (englanniksi)
  9. Carroll, Larry: Will Smith Snagged 'I Am Legend' From Schwarzenegger, But Can You Imagine Nicolas Cage In 'The Matrix'? 7. joulukuuta 2007. MTV. Viitattu 8. joulukuuta 2007. (englanniksi)
  10. Vuotila, Lauri: Sean Connery kieltäytyi rooleista näissä menestyselokuvissa 28.5.2016. Episodi. Viitattu 19.11.2020.
  11. Williams, Nathan Hale: The Janet Jackson Interview 28. helmikuuta 2008. The Daily Voice. Viitattu 8. maaliskuuta 2008. (englanniksi)
  12. Don Davis, haastattelu The Matrix Revisitedissä (Luku 28). (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Matrix (elokuva).