Mariska Hargitay

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Mariska Hargitay
Mariska Hargitay vuonna 2011.
Mariska Hargitay vuonna 2011.
Syntymäaika 23. tammikuuta 1964 (ikä 54)
Syntymäpaikka Santa Monica, Kalifornia, Yhdysvallat
Aktiivisena 1985–
Oikea nimi Mariska Magdolna Hargitay
Ammatti näyttelijä
Merkittävät roolit Detective Olivia Benson
(Kova laki: Erikoisyksikkö)
Detective Nina Echeverria
(Prince Street)
Cynthia Hooper
(Teho-osasto (televisiosarja))
Didi Edelstein
(Can't Hurry Love)
Officer Angela Garcia
(Tequila and Bonetti)
Carly Fixx
(Viinitila Falcon Crest)
Jesse Smith
(Downtown)
Puoliso Peter Hermann
Allekirjoitus
Allekirjoitus
Ehdokkuudet

Prism Award (2007)

Aiheesta muualla
IMDb
Elonet

Mariska Magdolina Hargitay (s. 23. tammikuuta 1964 Santa Monica, Kalifornia, Yhdysvallat) on yhdysvaltalainen näyttelijä. Hargitay suoritti näyttämötaiteen major-opinnot UCLA:ssa. Hänet on palkittu sekä Golden Globella että Emmy-palkinnolla.

Hargitay on esittänyt vuodesta 1999 Olivia Bensonia Kova laki: Erikoisyksikkö -poliisisarjassa. Hargitayn esittämä Olivia Bensonin roolihahmo on vieraillut myös alkuperäisessä Kova laki sarjassa sekä sen lyhyeksi jääneessä spin-off sarjassa Kova laki: Oikeuden ratkaisu. Ennen Kova laki -sarjaa Hargitay esiintyi merkittävissä rooleissa sellaisissa TV-sarjoissa kuten Downtown, Viinitila Falcon Crest, Tequila and Bonetti ja Teho-osasto (televisiosarja).

Näyttelijäntyönsä lisäksi Hargitay on toiminut sekä tuottajana että ohjaajana. Hän on ohjannut kaikkiaan viisi Kova laki: Erikoisyksikön jaksoa sekä ollut vastaavana tuottajana kauden 18 alusta alkaen.

Yksityiselämä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hargitay syntyi kuuluisille vanhemmille: näyttelijä Jayne Mansfieldille ja Mr. Universe Miklós Hargitaylle. Kesällä 1967 hän menetti äitinsä liikenneonnettomuudessa. Mariska ja hänen kaksi veljeään, Zoltan ja Mickey Jr., olivat onnettomuusauton takapenkillä, mutta selvisivät vähäisillä vammoilla. Mariskan isä Miklós oli unkarilainen näyttelijä. Mariskalla on kaksi vanhempaa veljeä, Zoltan Hargitay ja Mickey Hargitay Jr. Heidän lisäkseen hänellä on isänsä puolelta sisarpuoli Tina Hargitay sekä äitinsä puolelta sisarpuoli Jayne Marie Mansfield ja velipuoli Tony Cimber.[1] Mariska puhuu sujuvasti englantia, ranskaa, espanjaa, unkaria ja italiaa.

Elokuussa 2004 Hargitay avioitui saksalaissyntyisen näyttelijän, Peter Hermannin kanssa. Parilla on yksi yhteinen lapsi, 2006 syntynyt poika. Hänen lisäkseen pari adoptoi vuonna 2011 kaksi muuta lasta.[1]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b IMDb imdb.com. Viitattu 18.4.2014. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä näyttelijään liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.