Mariska Hargitay

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Mariska Hargitay
Mariska Hargitay vuonna 2011.
Mariska Hargitay vuonna 2011.
Henkilötiedot
Koko nimi Mariska Magdolna Hargitay
Syntynyt 23. tammikuuta 1964 (ikä 55)
Santa Monica, Kalifornia, Yhdysvallat
Ammatti näyttelijä
Puoliso Peter Hermann
Sukulaiset Jayne Mansfield (äiti)
Miklós Hargitay (isä)
Näyttelijä
Aktiivisena 1985–
Merkittävät roolit
Nimikirjoitus
Nimikirjoitus
Ehdokkuudet

Prism Award (2007)

Aiheesta muualla
www.mariska.com
IMDb
Elonet
AllMovie
Svensk Filmdatabas

Mariska Magdolna Hargitay (s. 23. tammikuuta 1964 Santa Monica, Kalifornia, Yhdysvallat) on yhdysvaltalainen näyttelijä. Hargitay suoritti näyttämötaiteen pääaineopinnot UCLA:ssa. Hänet on palkittu sekä Golden Globella että Emmy-palkinnolla.

Ura[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hargitay on esittänyt vuodesta 1999 Olivia Bensonia Kova laki: Erikoisyksikkö -poliisisarjassa. Hargitayn esittämä Olivia Bensonin roolihahmo on vieraillut myös alkuperäisessä Kova laki -sarjassa sekä sen lyhyeksi jääneessä spin-off-sarjassa Kova laki: Oikeuden ratkaisu. Sarjasta tuli syksyllä 2019 Yhdysvaltojen pisimpään esitetty primetime-ohjelma 21. tuotantokauden alettua, ja Hargitay on Kova laki -sarjaperheen pisimpään mukana ollut näyttelijä, ollen mukana sen alusta asti, vuodesta 1999. Ennen Kova laki -sarjaa Hargitay esiintyi merkittävissä rooleissa sellaisissa televisiosarjoissa kuten Downtown, Viinitila Falcon Crest, Tequila and Bonetti ja Teho-osasto.

Näyttelijäntyönsä lisäksi Hargitay on toiminut sekä tuottajana että ohjaajana. Hän on ohjannut kaikkiaan viisi Kova laki: Erikoisyksikön jaksoa sekä ollut vastaavana tuottajana kauden 18 alusta alkaen.

Yksityiselämä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hargitay syntyi kuuluisille vanhemmille: näyttelijä Jayne Mansfieldille ja mr. Universe Miklós Hargitaylle. Kesällä 1967 hän menetti äitinsä liikenneonnettomuudessa. Mariska ja hänen kaksi veljeään, Zoltan ja Mickey Jr., olivat onnettomuusauton takapenkillä, mutta selvisivät vähäisillä vammoilla. Mariskan isä Miklós oli unkarilainen näyttelijä. Mariskalla on kaksi vanhempaa veljeä, Zoltan Hargitay ja Mickey Hargitay Jr. Heidän lisäkseen hänellä on isänsä puolelta sisarpuoli Tina Hargitay sekä äitinsä puolelta sisarpuoli Jayne Marie Mansfield ja velipuoli Tony Cimber.lähde? Mariska puhuu sujuvasti englantia, ranskaa, espanjaa, unkaria ja italiaa.

Elokuussa 2004 Hargitay avioitui saksalaissyntyisen näyttelijän, Peter Hermannin kanssa. Hermann on esiintynyt myös useilla Kova laki: Erikoisyksikkö -sarjan tuotantokausilla. Parilla on yksi yhteinen lapsi, 2006 syntynyt poika. Hänen lisäkseen pari adoptoi vuonna 2011 kaksi muuta lasta.lähde?

Tämä näyttelijään liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.