Helsingin yliopiston matemaattis-luonnontieteellinen tiedekunta

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Helsingin yliopiston matemaattis-luonnontieteellinen tiedekunta on yksi Helsingin yliopiston yhdestätoista tiedekunnasta. Se on Suomen suurin luonnontieteellinen tiedekunta. Tiedekunnassa on perustutkinto-opiskelijoita noin 6 000 ja jatko-opiskelijoita noin 700 (2005).

Matemaattis-luonnontieteellisen tiedekunnan kampus on Kumpulassa. Tärkein yhteistyökumppani on Viikin kampuksella sijaitseva biotieteellinen tiedekunta.

Matemaattis-luonnontieteellisen tiedekunnan dekaanina toimikaudella 2010–2013 toimii fysiikan professori Keijo Hämäläinen.[1]

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Matemaattis-luonnontieteellisen tiedekunnan perinteet ulottuvat aina vuoteen 1640 asti. Tuolloin Turun akatemian filosofisessa tiedekunnassa oli seitsemän professuuria, joista kaksi oli luonnontieteiden professuureja eli matematiikan ja tähtitieteen sekä fysiikan ja kasvitieteen professuurit. Vuonna 1852 filosofinen tiedekunta päätettiin jakaa fyysis-matemaattiseen ja historiallis-kielitieteelliseen osastoon seuraavan vuoden alussa. Osastoja on pidettävä itsenäisinä tiedekuntina siinä mielessä, että kummallakin oli oma dekaani. Osaston nimi muutettiin matemaattis-luonnontieteelliseksi vuonna 1924. Nimi matemaattis-luonnontieteellinen tiedekunta tuli käyttöön vuonna 1992. Vuoden 2004 alusta lukien tiedekunnasta erotettiin farmasian laitos omaksi tiedekunnakseen ja biotieteiden, ekologian ja systematiikan sekä ympäristöekologian laitokset liitettiin osaksi uutta biotieteellistä tiedekuntaa.

Laitokset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Fysikaalisten tieteiden laitos sekä geotieteiden ja maantieteen laitos toimivat Kumpulan kampuksen Physicum-rakennuksessa.

1. tammikuuta 2010 alkaen tiedekuntaan kuuluu viisi laitosta:[2]

Tiedekunnan yhteydessä toimivat tutkimukseen keskittyvät yksiköt:

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. 7.12.2009 Helsingin yliopisto nimitti tiedekuntien dekaanit Mikkelin yliopistokeskus. Viitattu 26.6.2013.
  2. Yksiköt Helsingin yliopisto. Viitattu 4.1.2010.

Kirjallisuutta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Halonen, Tero: Matemaattis-luonnontieteellinen tiedekunta 150 vuotta. Helsinki: Helsingin yliopisto, matemaattis-luonnontieteellinen tiedekunta, 2002. ISBN 952-10-0781-8.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]