Helsingin yliopiston humanistinen tiedekunta

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Topelian rakennuksissa toimii nykyisin lukuisia historian ja kulttuurintutkimuksen alan laitoksia.

Helsingin yliopiston humanistinen tiedekunta on opiskelijamäärältään suurin Helsingin yliopiston yhdestätoista tiedekunnasta sekä Suomen suurin ja vanhin humanistinen tiedekunta. Se on tieteenalarakenteeltaan ja oppiainevalikoimaltaan myös Suomen monipuolisin tiedekunta. Siihen kuuluvat yliopiston historiallis-kielitieteelliset oppiaineet eli kielet, historia, kulttuurintutkimus ja taiteidentutkimus.

Humanistisen tiedekunnan juuret ovat vanhassa filosofisessa tiedekunnassa, joka oli yksi vuonna 1640 perustetun Turun Akatemian neljästä kantatiedekunnasta. Tiedekunta jaettiin 1852 kahteen osastoon, historiallis-kielitieteelliseen osastoon ja fyysis-matemaattiseen (myöhemmin matemaattis-luonnontieteelliseen) osastoon. 1992 vanha filosofinen tiedekunta lakkautettiin ja sen osastoista tuli itsenäisiä tiedekuntia, jolloin historiallis-kielitieteellinen osasto muuttui humanistiseksi tiedekunnaksi. Muistona kantatiedekunnasta humanistisen tiedekunnan opiskelijat ovat arvonimeltään filosofian ylioppilaita ja sen tutkintonimikkeet ovat alinta tutkintoa (humanististen tieteiden kandidaatti) lukuun ottamatta filosofia-alkuisia (filosofian maisteri, filosofian lisensiaatti, filosofian tohtori sekä vanha ylempi korkeakoulututkinto filosofian kandidaatti).

Kandidaatintutkinnon vaihtoehtoina on 23 erilaista opiskelukokonaisuutta, jotka sisältävät yhteensä 46 pääainetta. Maisterintutkinnossa valittavana on 48 pääainetta, joista 15:stä voi suorittaa maisterintutkinnon vain Helsingin yliopistossa.

Tiedekuntaan kuuluu neljä ainelaitosta ja Aleksanteri-instituutti. Tiedekunnassa opiskelee yhteensä noin 8 000 perus- tai jatkotutkintoa tekevää opiskelijaa. Henkilökuntaa on noin 500, joista 67 professoria. Tiedekunta sijaitsee Helsingin yliopiston keskustakampuksella ja suurin osa sen laitoksista on yliopiston päärakennuksessa, Topelia-korttelissa sekä Metsätalossa. Tiedekunnan kanslia sijaitsee Metsätalossa, osoitteessa Unioninkatu 40.

Laitokset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Humanistiseen tiedekuntaan kuuluu neljä ainelaitosta ja Aleksanteri-instituutti. Ainelaitokset ovat:

Organisaatiorakenteen historia:

Vuoden 2010 alusta humanistiseeen tiedekuntaan perustettiin neljä ainelaitosta entisten 16:n sijaan (suluissa vanhat laitokset):

  • Filosofian, historian, kulttuurin ja taiteiden tutkimuksen laitos (filosofian laitos, historian laitos, Kristiina-instituutti, kulttuurien tutkimuksen laitos, taiteiden tutkimuksen laitos)
  • Maailman kulttuurien laitos (Aasian ja Afrikan kielten ja kulttuurien laitos, klassillisen filologian laitos, Renvall-instituutti, uskontototieteen laitos)
  • Nykykielten laitos (englannin laitos, romaanisten kielten laitos, saksalainen laitos, slavistiikan ja baltologian laitos, yleisen kielitieteen laitos)
  • Suomen kielen, suomalais-ugrilaisen ja pohjoismaisten kielten ja kirjallisuuksien laitos (pohjoismaisten kielten ja pohjoismaisen kirjallisuuden laitos, suomalais-ugrilainen laitos, suomen kielen ja kotimaisen kirjallisuuden laitos)

Vuoden 2016 alusta Aleksanteri-instituutti liittyi osaksi humanistista tiedekuntaa.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]