Topelia

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Topelia
Sijainti Kluuvi, Helsinki, Suomi
Koordinaatit 60°10′17″N 24°56′59″E / 60.1714°N 24.9497°E / 60.1714; 24.9497
Rakennustyyppi Oppilaitos (en) ja kortteli
Kartta
Topelia

Topelia on Helsingin yliopiston laitoskortteli, joka sijaitsee Senaatintorin kupeessa Kluuvin kaupunginosassa Kettu-korttelissa. Topeliaa rajaavat idässä Unioninkatu, etelässä Kirkkokatu ja lännessä Fabianinkatu sekä pohjoisessa Metsätalo. Topelia-korttelissa toimii humanistisen tiedekunnan laitoksia ja instituutteja.

Topelia nähtynä Unionkadulta

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Topelia-korttelin vanhimmat rakennukset valmistuivat 1820-luvulla. Niissä toimi alun perin Kantonistikoulu eli sotilaallinen sisäoppilaitos, jossa orpopoikia koulutettiin Venäjän armeijan palvelukseen. Kantonistikoulun päärakennus ja kaksi sivurakennusta valmistuivat Unioninkadun varrelle vuosina 1821–1830.[1] Päärakennukseen sijoitettiin oppilaiden asuntola, eteläiseen sivurakennukseen henkilökunnan asunnot ja pohjoiseen sivurakennukseen opetustilat. Rakennusprojektia johti Carl Ludvig Engel, mutta hänen arkkitehtoninen panoksensa ilmeisesti rajoittui vain rakennusryhmän Unioninkadun puoleisen julkisivun suunnitteluun. Päärakennuksen ja sivurakennusten pylväiköillä koristellut fasadit ovat linjassa saman kadun varrella olevien yliopiston kirjaston ja päärakennuksen kanssa ja muodostavat yhtenäisen kokonaisuuden.

Kantonistikoulu muutettiin jo vuonna 1832 Venäläiseksi sotilassairaalaksi.[1] 1850–1860-luvuilla tontin pohjois-, etelä- ja länsilaidoille rakennettiin lukuisia kivisiä lisärakennuksia, joita myöhemmin jatkettiin ja korotettiin useaan otteeseen, niin että aiemmin avoimesta tontista muodostui lopulta umpikortteli. Päärakennuksen sisälle rakennettiin ortodoksinen sairaalakirkko, ja katolle pääoven yläpuolelle nousi pieni kellotapuli (nykyään tapuli on poistettu ja entinen kirkko toimii luentosalina).

Sotilassairaalan toiminta lakkasi Suomen itsenäistyttyä, ja vuonna 1918 sen tilat sai Helsingin yliopistollinen sairaala, Hyksin IV Sisätautien klinikka toimi korttelissa vuoteen 1995 asti. Vuoteen 1965 saakka sairaalan nimenä oli Helsingin Yleinen sairaala. Sairaalan aikana korttelissa tehtiin lukuisia muutos- ja uudistustöitä, kuten arkkitehti Pekka Linkolan suunnittelema vuosien 1977–1988 melko kovakourainen peruskorjaus.[1]

Sairaalakäytön loputtua kortteli kunnostettiin Helsingin yliopiston humanistisen tiedekunnan käyttöön. Vuonna 1998 se vihittiin Topeliaksi yliopiston entisen rehtorin ja Suomen historian professorin Zachris Topeliuksen mukaan.

Topelian laitokset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Topelian rakennuksissa toimii nykyisin lukuisia historian ja kulttuurintutkimuksen alan laitoksia ja instituutteja (suluissa Topeliassa toimivat oppiaineet):

Kaikki laitokset kuuluvat humanistiseen tiedekuntaan.

Sukupuolentutkimuksen oppiaine toimi aiemmin omana Kristiina-instituuttinaan ja alue- ja kulttuurintutkimus Renvall-instituuttina. Humanistisen tiedekunnan laitosrakennetta uudistettiin vuonna 2010, jolloin laitoksia yhdistettiin. Tuolloin syntyivät mainitut filosofian, historian, kulttuurin ja taiteiden tutkimuksen, maailmankulttuurien ja nykykielten laitokset.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c Ihatsu, Sanna & Lehtonen, Riitta & Piha, Heikki & Seitsalo, Seppo: ”Unioninkatu 38 - Venäläisestä sotilassairaalasta sisätautiklinikaksi”, TERVEISIÄ SAIRAALASTA. Postikortit kertova pääkaupunkiseudun sairaaloiden historiasta., ss. 24-28. Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin taidetoimikunta, 2017. ISBN 9789523010994.