Kristiina-instituutti

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Kristiina-instituutti oli Helsingin yliopiston naistutkimuksen yksikkö. Hallinnollisesti Kristiina-instituutti oli osa humanistista tiedekuntaa.

Kristiina-instituutti perustettiin vuonna 1991. Nimensä instituutti sai Ruotsin kuningatar Kristiinan mukaan, joka oli tunnettu kiinnostuksestaan tieteisiin ja taiteisiin. Kristiinan (joka oli tuolloin 13-vuotias) holhoojahallitus perusti Turun Akatemian, Helsingin yliopiston edeltäjän, vuonna 1640.

Vuoden 2009 kesään mennessä oli Helsingin yliopistosta valmistunut naistutkimus pääaineenaan yhteensä yhdeksän filosofian maisteria. Kristiina-instituutti liittyi vuoden 2010 alusta osaksi Filosofian, historian, kulttuurin ja taiteiden tutkimuksen laitosta. Samalla oppiaineen nimi muuttui ja sukupuolentutkimus korvasi aiemman naistutkimuksen.

Vuoden Kristiina[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuoden Kristiina -palkinto kantaa sukupuolentutkimuksen Helsingin yliopistossa käynnistäneen Kristiina-instituutin nimeä, ja se myönnetään vuosittain sukupuolentutkimuksen tunnetuksi tekemisestä ja sukupuolen perusteella tapahtuvan syrjinnän ja eriarvoisuuden vähentämiseksi tehdystä työstä. [1]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Vuoden Kristiina 2018 palkinnon saa Saara Särmä Helsingin yliopisto. 24.5.2018. Viitattu 28.5.2018.
Tämä koulutukseen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.