Samuli Siltanen

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Samuli Siltanen luennoi.

Samuli Siltanen (s. 1970, Helsinki) on suomalainen matemaatikko, joka työskentelee Helsingin yliopiston teollisuusmatematiikan professorina.

Koulutus ja ura[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Siltanen valmistui diplomi-insinööriksi vuonna 1994 Teknillisestä korkeakoulusta (nykyään Aalto-yliopisto). Hän väitteli vuonna 1999 Teknillisessä korkeakoulussa professori Erkki Somersalon ohjauksessa väitöskirjalla Electrical impedance tomography and Faddeev Green's functions.[1]

Vuosina 1999-2002 hän työskenteli Instrumentarium Imagingilla tuotekehittäjänä lääketieteellisen röntgenkuvausteknologian parissa. Hän oli Japan Society for the Promotion of Science Postdoctoral Fellow -rahoituksella Gunman yliopistossa Japanissa 2002–2004. Hän työskenteli tuotekehittäjänä yrityksissä GE Healthcare ja PaloDEx vuosina 2004–2005.

Siltanen aloitti matematiikan professorina vuonna 2006 Tampereen teknillisessä yliopistossa ja teollisuusmatematiikan professorina vuonna 2009 Helsingin yliopistossa.

Hän on toiminut Suomen Inversioseuran hallituksen puheenjohtajana vuodesta 2011.[2]

Tutkimus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Siltasen tutkimusala sovelletussa matematiikassa on käänteiset ongelmat eli inversio-ongelmat. Inversio-ongelmissa kuljetaan seurauksista syihin ja pyritään tulkitsemaan epäsuoria mittauksia. Esimerkiksi tietokonetomografiassa potilaasta otetaan röntgenkuvia eri suunnista ja käytetään matemaattista takaisinlaskentaa potilaan sisäisen kolmiulotteisen rakenteen selvittämiseen. Tässä tapauksessa "syy" on potilaan kolmiulotteinen rakenne ja "seuraus" kokoelma kaksiulotteisia röntgenkuvia potilaasta.

Siltanen on julkaissut yhdessä Jennifer L. Muellerin kanssa tieteellisen monografian Linear and nonlinear inverse problems with practical applications (SIAM, 2012).

Tieteen yleistajuistamistoiminta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Siltasella on YouTubessa Samun tiedekanava, joka sisältää tiedeaiheisia videoita. Hän on julkaissut yhden yleistajuisen kirjan nimeltä Astu matematiikan maailmaan (Otava, 2019).

Palkinnot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. S. Siltanen, Electrical impedance tomography and Faddeev Green's functions, Ann. Acad. Sci. Fenn. Math. Diss. 121, 1999, ISSN 1239-6303
  2. https://www.fips.fi/

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]