Luettelo Helsingin yliopiston suomen kielen lehtoreista ja professoreista

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Luettelo Helsingin yliopiston suomen kielen lehtoreista ja professoreista[1]

Helsingin yliopiston suomen kielen opetus alkoi 1828 perustetulla suomen kielen lehtorin viralla. Ensimmäinen suomen kielen professuuri perustettiin vuonna 1850.[2][3]

Lehtorit (perustettu 1828)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Professorit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Suomen kieli (perustettu 1850)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Suomen kieli, II virka (perustettu 1951)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Suomen kieli (perustettu ylim. prof. virkana 1969, muutettu vars. prof. viraksi 1979)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Eero Kiviniemi, suomen kielen, erityisesti nimistöntutkimuksen professori 1979–1998
  • Lea Laitinen, suomen kielen professori 2002–

Suomen kieli, IV virka (perustettu 1998)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Suomalainen filologia (I)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Suomalaisen filologian apulaisen virka I perustettiin vuonna 1913 ja virka II vuonna 1959. Toisen maailmansodan jälkeen yliopiston virkanimityksiä uudistettiin, ja "apulaisesta" tuli apulaisprofessori. Vuonna 1998 kaksi apulaisprofessorin virkaa muutettiin professorin viroiksi. Vuonna 2008 virka I muutettiin suomen kielen professorin viraksi.

  • Heikki Ojansuu, suomalaisen filologian apulainen 1914–1922
  • E. A. Tunkelo, suomalaisen filologian apulainen 1923–1933
  • Martti Airila, suomalaisen filologian apulainen 1934–1945, professorin arvonimi 1942
  • Lauri Posti, suomalaisen filologian apulainen (apulaisprofessori) 1945–1953
  • R. E. Nirvi, suomalaisen filologian apulainen 1955–1957
  • Aimo Turunen, suomalaisen filologian apulaisprofessori 1959–1971
  • Pentti Leino, suomalaisen filologian apulaisprofessori 1973–1983
  • Tapani Lehtinen, suomalaisen filologian professori 1985–2008 (vuoteen 1998 apulaisprofessori)
  • Marja-Leena Sorjonen, suomen kielen professori 2010–

Suomalainen filologia (II)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Veikko Ruoppila, suomalaisen filologian apulaisprofessori 1959–1974
  • Seppo Suhonen, suomalaisen filologian apulaisprofessori 1975–1978
  • Auli Hakulinen, suomalaisen filologian apulaisprofessori 1981–1991
  • Matti Larjavaara, suomalaisen filologian professori 1992– (vuoteen 1998 apulaisprofessori)

Suomalais-ugrilainen kielitutkimus (perustettu 1892)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Arvid Genetz, suomalais-ugrilaisen kielitutkimuksen professori 1893–1901
  • Heikki Paasonen, suomalais-ugrilaisen kielitutkimuksen professori 1904–1919
  • Yrjö Wichmann, suomalais-ugrilaisen kielitutkimuksen professori 1920–1932
  • Y. H. Toivonen, suomalais-ugrilaisen kielitutkimuksen professori 1934–1948
  • Paavo Ravila suomalais-ugrilaisen kielentutkimuksen professori 1949–1956
  • Erkki Itkonen, suomalais-ugrilaisen kielentutkimuksen professori 1956–1963
  • Aulis J. Joki, suomalais-ugrilaisen kielentutkimuksen professori 1965–1977
  • Raija Bartens, suomalais-ugrilaisen kielentutkimuksen professori 1980–1997
  • Ulla-Maija Forsberg (ent. Kulonen), suomalais-ugrilaisen kielentutkimuksen professori 1998–

Itämerensuomalaiset kielet (perustettu 1929)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Lauri Kettunen, itämerensuomalaisten kielten ylimääräinen professori 1929–1938, viron ja sen lähisukukielten professori 1939–1953
  • Lauri Posti, itämerensuomalaisten kielten professori 1953–1971
  • Aimo Turunen, itämerensuomalaisten kielten professori 1971–1976
  • Seppo Suhonen, itämerensuomalaisten kielten professori 1978–2001
  • Riho Grünthal, itämerensuomalaisten kielten professori 2005–

Ylimääräiset professorit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Vilhelm Lavonius, Vt. ylim. suomen kielen professori oikeustieteellisessä tiedekunnassa 1865–1869[5]
  • Julius Krohn, suomen kielen ja kirjallisuuden henkilökohtainen ylimääräinen professori 1885–1888
  • Yrjö Wichmann suomalaisugrilaisen kielitieteen henkilökohtainen ylimääräinen professori 1909–1920
  • Artturi Kannisto, suomalaisugrilaisen kielitieteen henkilökohtainen ylimääräinen professori 1927–1943
  • Eemil Tunkelo, suomen kielen henkilökohtainen ylimääräinen professori 1933–1938
  • Erkki Itkonen, suomalaisugrilaisen kielitieteen henkilökohtainen ylimääräinen professori 1950–1956
  • R. E. Nirvi, suomen kielen henkilökohtainen ylimääräinen professori 1957–1972
  • Viljo Nissilä, suomen kielen, erityisesti nimistöntutkimuksen ylimääräinen professori 1969–1971
  • Mikko Korhonen, suomalaisugrilaisen kielentutkimuksen henkilökohtainen ylimääräinen professori 1973–1991
  • Eero Kiviniemi, suomen kielen, erityisesti nimistöntutkimuksen ylimääräinen professori 1977–1979

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]