Luettelo Euroopan pilvenpiirtäjistä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Tämä on luettelo Euroopan pilvenpiirtäjistä korkeuden mukaan.

Metodologia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Seuraava luettelo perustuu seuraaville kriteereille:

  • Rakennukset ovat pilvenpiirtäjiä, eli korkeita kerrostaloja, joita käytetään asumiseen tai toimistoina. Ilman tukea pystyssä pysyvät tornit (Ostankinon televisiotorni), radiotornit, sillat ja tehtaiden piiput eivät ole mukana.
  • Korkeus otetaan huomioon rakennuksen korkeudesta eikä siinä oteta huomioon antenneja tai vastaavia.
  • Saman korkuisissa rakennuksissa myöhemmin rakennetut ovat ensin.
  • Luettelo käsittää maantieteellisen Euroopan, johon kuuluu myös Venäjän ja Turkin Euroopan puoleiset osat.

Luettelo Euroopan rakennetuista pilvenpiirtäjistä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Messeturm
Varsovan Kulttuuri- ja tiedepalatsi
sija Nimi Kaupunki Maa Vuosi Korkeus (m) Kerrokset
1 Gorod stolits: Moskva Moskova  Venäjä 2009 306 73
2 Naberežnaja-torni C Moskova  Venäjä 2007 268 59
3 Triumfipalatsi Moskova  Venäjä 2005 264 57
4 Istanbulin safiiri Istanbul  Turkki 2011 261 64
5 Commerzbank Tower Frankfurt-am-Main  Saksa 1997 259 56
6 Messeturm Frankfurt-am-Main  Saksa 1990 257 55
7 Gorod stolits: Sankt-Peterburg Moskova  Venäjä 2009 256.9 62
8 Torre Caja Madrid tai Torre Repsol Madrid  Espanja 2007 250 45
9 Torre de Cristal Madrid  Espanja 2007 249 45
10 Moskovan yliopisto Moskova  Venäjä 1953 240 36
11 Torre Sacyr Vallehermoso Madrid  Espanja 2007 236 52
12 Torre Espacio Madrid  Espanja 2007 236 56
13 One Canada Square Lontoo  Yhdistynyt kuningaskunta 1990 235 50
14 Torre Hines - Cesar Pelli A Milano  Italia 2012 231 32
15 Tour First Pariisi  Ranska 2010 231 50
16 Varsovan kulttuuri- ja tiedepalatsi Varsova  Puola 1955 231 43
17 Tour Montparnasse Pariisi  Ranska 1972 210 59
18 Westendtower Frankfurt-am-Main  Saksa 1993 208 53
19 Warsaw Trade Center Varsova  Puola 1999 208 43
20 Millennium Tower Wien  Itävalta 1999 202 51
21 Main Tower Frankfurt-am-Main  Saksa 1999 200 55
22 25 Canada Square Lontoo  Yhdistynyt kuningaskunta 2001 200 45
23 8 Canada Square Lontoo  Yhdistynyt kuningaskunta 2002 200 45
24 Hotel Ukraine Moskova  Venäjä 1955 198 34
25 Rondo I-B Varsova  Puola 2005 192 40
26 Turning Torso Malmö  Ruotsi 2005 190 57
27 Tour Vorobyovy 2 Moskova  Venäjä 2004 188 49
28 Tour Total Pariisi  Ranska 1985 187 48
29 Tour Trianon Frankfurt-am-Main  Saksa 1993 186 45
30 Gran Hotel Bali Benidorm  Espanja 2002 186 52
31 Tour T1 Pariisi  Ranska 2008 185 36
32 Tour Areva Pariisi  Ranska 1974 184 44
33 Tour Granite Pariisi  Ranska 2008 184 36
34 Tower 42 Lontoo  Yhdistynyt kuningaskunta 1980 183 43
35 Isbank Tower 1 Istanbul  Turkki 2000 181 52
36 30 St Mary Axe Lontoo  Yhdistynyt kuningaskunta 2003 180 41
37 Tour Gan Pariisi  Ranska 1974 179 42
38 Edelweiss Moskova  Venäjä 2003 176 43
39 Kotelnicheskaya Embankment Building Moskova  Venäjä 1952 176 32
40 Aliye Parusa II Moskova  Venäjä 2003 176 48
41 Venäjän ulkoasiainministeriö Moskova  Venäjä 1953 172 27
42 Nordstar Tower Moskova  Venäjä 2009 172 40
43 Hotel Marriott Varsova  Puola 1989 170 43
44 Opernturm Frankfurt-am-Main  Saksa 2010 170 44
45 Sisli Plaza Istanbul  Turkki 2006 170 48
46 Tekstilkent Plaza Istanbul  Turkki 2000 168 44
47 Beetham Tower Manchester  Yhdistynyt kuningaskunta 2006 168 48
48 Tour Chassagne Pariisi  Ranska 1995 167 38
49 Tour Alicante Pariisi  Ranska 1995 167 37
50 Swissotel Krasny Holmy Moskova  Venäjä 2005 167 35
51 Silver Tower Frankfurt-am-Main  Saksa 1978 166 32
52 Tour Part-Dieu Lyon  Ranska 1977 165 42
53 Maastoren Rotterdam  Alankomaat 2010 165 45
54 Tour EDF Pariisi  Ranska 2002 165 41
55 Tour du Midi Bryssel  Belgia 1967 165 38
56 Broadgate Tower Lontoo  Yhdistynyt kuningaskunta 2008 165 35
57 Warsaw Financial Center Varsova  Puola 1999 165 35
58 Intercontinental Warszawa Varsova  Puola 2003 164 45
59 Post Tower Bonn  Saksa 2002 163 42
60 Cœur Défense Pariisi  Ranska 2001 161 40
61 Palazzo Lombardia Milano  Italia 2010 161 39
62 Immeuble place Koudrine Moskova  Venäjä 1953 160 22
63 Plaza Büro Center Frankfurt-am-Main  Saksa 1976 159 47
64 Akbank Tower Istanbul  Turkki 1993 158 39
65 Tour New Orleans Rotterdam  Alankomaat 2010 158 46
66 Torre Picasso Madrid  Espanja 1988 157 43
66 One Churchill Place Lontoo  Yhdistynyt kuningaskunta 2004 156 32
67 Deutsche Bank I Frankfurt-am-Main  Saksa 1984 155 40
68 Deutsche Bank II Frankfurt-am-Main  Saksa 1984 155 38
69 Tour Adria Pariisi  Ranska 2003 155 40
70 Tour Egée Pariisi  Ranska 1999 155 40
65 Torre Mapfre Barcelona  Espanja 1992 154 40
66 Skyper (Frankfurt) Frankfurt-am-Main  Saksa 2004 154 38
67 Hôtel Arts Barcelona  Espanja 1992 154 34
67 Süzer Plaza Ritz-Carlton Istanbul  Turkki 1998 154 34
71 Polat Tower Residence Istanbul  Turkki 2001 153 40
71 25 Bank Street Lontoo  Yhdistynyt kuningaskunta 2003 153 33
71 40 Bank Street Lontoo  Yhdistynyt kuningaskunta 2003 153 33
74 Tour Ariane Pariisi  Ranska 1975 152 36
75 Gebouw Delfste Poort Rotterdam  Alankomaat 1992 151 41
75 Tour Gazprom Moskova  Venäjä 1994 151 35
75 10 Upper Bank Street Lontoo  Yhdistynyt kuningaskunta 2003 151 32
78 Oxford Tower Varsova  Puola 1979 150 46
78 Tour Les Poissons Pariisi  Ranska 1970 150 42
78 Rembrandt Tower Amsterdam  Alankomaat 1995 150 36
78 Hochhaus Neue Donau Wien  Itävalta 2001 150 34
82 Millennium Tower Rotterdam  Alankomaat 2000 149 35
83 Kölnturm Köln  Saksa 2001 148 43
83 Eurotower Frankfurt-am-Main  Saksa 1977 148 39
83 Tour CMA-CGM Marseille  Ranska 2010 148 33
86 Colonia-Haus Köln  Saksa 1972 147 42
86 Sun Plaza Istanbul  Turkki 2005 147 38
88 Hochhaus Uptown München München  Saksa 2004 146 38
89 Tour Bretagne Nantes  Ranska 1976 145 32
89 Tour des Finances Bryssel  Belgia 1982 145 36
89 Tour Dexia Bryssel  Belgia 2006 145 38
89 Torre Vasco da Gama Lissabon  Portugali 1998 145
89 Intershop Tower Jena  Saksa 2001 145 30
94 Warsaw Financial Center Varsova  Puola 1999 144 35
94 Torre Agbar Barcelona  Espanja 2004 144 33
96 Metrocity Millenium Istanbul  Turkki 2000 143 35
96 Metrocity Millenium 3 Istanbul  Turkki 2000 143 35
96 Guy's Tower Lontoo  Yhdistynyt kuningaskunta 1974 143 34
96 Tour Pleyel Saint-Denis  Ranska 1972 143 37
96 TAT Tower 1 & 2 Istanbul  Turkki 2000 143 34
96 Tour CBX Pariisi  Ranska 2005 143 34
96 Metrocity Millenium 1 Istanbul  Turkki 2000 143 31
103 Westpoint Tower Tilburg  Alankomaat 2004 142 48
103 City-Hochhaus Frankfurt-am-Main  Saksa 1974 142 42
103 Frankfurter Büro Center Frankfurt-am-Main  Saksa 1980 142 40
103 Avaz Twist Tower Sarajevo  Bosnia ja Hertsegovina 2008 142 39
103 City-Hochhaus-Leipzich Leipzig  Saksa 1971 142 36
103 Torre de Madrid Madrid  Espanja 1957 142 34
103 Hoftoren Haag  Alankomaat 2003 142 30
103 Sea Towers Gdynia  Puola 2009 142 36
111 Centrum LIM Varsova  Puola 1989 140 43
111 Tour Montevideo Rotterdam  Alankomaat 2005 140 43
111 West Tower Liverpool  Yhdistynyt kuningaskunta 2007 140 40
111 Sisli Elit Residence Istanbul  Turkki 2000 140 35
115 Intraco I Varsova  Puola 1975 138 39
116 Hôtel Concorde Lafayette Pariisi  Ranska 1974 137 33
117 Tour Gallileo Frankfurt-am-Main  Saksa 2003 136 38
117 bis Hôtel Leningrad Moskova  Venäjä 1953 136 26
118 Tour Madou Bryssel  Belgia 1965 135 33
119 Tour Europlaza Pariisi  Ranska 1995 135 31
120 Tour Défense 2000 Pariisi  Ranska 1974 134 47
120 Tours Belgacom Bryssel  Belgia 1994 134 32
122 Millenium Plaza Varsova  Puola 1999 133 28
122 Venäjän raskaan teollisuuden ministeriö Moskova  Venäjä 1953 133 24
124 Het Strijkijzer Haag  Alankomaat 2007 132 43
125 Tour Descartes Pariisi  Ranska 1988 130 40
125 Tour Pollux Frankfurt-am-Main  Saksa 1997 130 33
127 TP S.A. Tower Varsova  Puola 2001 128 30
128 Grattacielo Pirelli Milano  Italia 1960 127 31
128 Garden Towers Frankfurt-am-Main  Saksa 1976 127 25
130 Tour France Pariisi  Ranska 1973 126 40
130 Tour France Pariisi  Ranska 1973 126 40
130 Ladya 2 Samara  Venäjä 2006 126 25
130 Ladya 3 Samara  Venäjä 2008 126 25
131 Tour La Villette Pariisi  Ranska 1974 125 35
131 Altus Katowice  Puola 2003 125 30
131 Willis Building Lontoo  Yhdistynyt kuningaskunta 2007 125 26
134 Euston Tower Lontoo  Yhdistynyt kuningaskunta 1973 124 36
135 Orgues de Flandre Pariisi  Ranska 1974 123 38
136 Tours Mercuriales Pariisi  Ranska 1972 122 33
137 10 Holloway Circus Birmingham  Yhdistynyt kuningaskunta 2006 121,5 39
138 Tour Franklin Pariisi  Ranska 1972 120 33
138 Tour de Lille Lille  Ranska 1995 120 20
138 Torre de Monsanto Lissabon  Portugali 2001 120 30
138 Błękitny Wieżowiec Varsova  Puola 1991 120 29
142 Tour Sequoia Pariisi  Ranska 1990 119 33
143 CIS Tower Manchester  Yhdistynyt kuningaskunta 1962 118 25
144 Tour Michelet Pariisi  Ranska 1985 117 40
144 Messe-Torhaus Frankfurt-am-Main  Saksa 1984 117 30
144 Swissôtel Tallinna  Viro 2007 117 28
144 Bosmal City Centar Sarajevo  Bosnia ja Hertsegovina 2006 117 27
144 Hilton Valencia Valencia  Espanja 2006 117 35
149 Hôtel Méridien Montparnasse Pariisi  Ranska 1974 116 31
150 Orco Tower Varsova  Puola 1996 115 26
150 Tour Oxygène Lyon  Ranska 2010 115 28
152 AfE Turm Frankfurt-am-Main  Saksa 1972 114 29
153 Préfecture des Hauts-de-Seine Nanterre  Ranska 1974 113 42
153 Florida Tower Wien  Itävalta 2001 113 31
153 Tornimäe Tallinna  Viro 2006 113 31
156 Tour Super-Italie Pariisi  Ranska 1974 112 38
156 Tour A de la Cité Administrative Bordeaux  Ranska 1974 112 27
156 Tour de l'Europe Mulhouse  Ranska 1972 112 34
159 Tour Le Millefiori Monaco  Monaco 1969 111 37
159 Novotel Warszawa Centrum Varsova  Puola 1974 111 33
159 Tour L'Annonciade Monaco  Monaco 1980 111 36
162 Crystal Palace Brescia  Italia 1990 110 30
162 Torres São Rafael/São Gabriel Lissabon  Portugali 1998 110
162 Büro Center Nibelungenplatz Frankfurt-am-Main  Saksa 1966 110 27
162 Tour Lilleurope Lille  Ranska 1995 110 20
162 Akademik Kredka Wrocław  Puola 1980 110 23
166 City Tower Praha  Tšekki 1986 109 27
166 Torre Littoria Torino  Italia 1933 109 21
166 Waterstadtoren Rotterdam  Alankomaat 2004 109 37
169 Parc Saint-Roman Monaco  Monaco 1982 108 35
169 Mischek Tower Wien  Itävalta 1999 108 36
169 Torre Piancentini Genova  Italia 1940 108
172 Tour Astro Bryssel  Belgia 1976 107 33
172 City Tower Manchester  Yhdistynyt kuningaskunta 1965 107 30
172 Shell Centre Lontoo  Yhdistynyt kuningaskunta 1962 107 26
172 The Tower at Meridian Quay Swansea  Yhdistynyt kuningaskunta 2009 107 29
176 Tours Nuages Nanterre  Ranska 1975 105 39
176 Tour Columbia Palace Monaco  Monaco 1985 105 24
176 Babka Tower Varsova  Puola 2001 105 28
176 Messeturm Basel  Sveitsi 2003 105 31
176 Cracovia Business Center Krakova  Puola 1998 105 20
176 Hotel Hesperia Tower L'Hospitalet de Llobregat  Espanja 2006 105 28
182 Europacentrum Ostende  Belgia 1969 104 35
182 Les Olympiades Pariisi  Ranska 1974 104 33
182 Andromeda-Tower Wien  Itävalta 1998 104 29
182 Hôtel Rodina Sofia  Bulgaria 1979 104 25
182 City Empiria Praha  Tšekki 1977 104 24
182 Castalia (immeuble) Haag  Alankomaat 1998 104 21
188 Radisson SAS Tallinna  Viro 2001 103 25
188 De Coopvaert Rotterdam  Alankomaat 2006 103 31
190 Le Grand Pavois Marseille  Ranska 1975 102 32
191 London Hilton on Park Lane Lontoo  Yhdistynyt kuningaskunta 1963 101 29
192 Sillon de Bretagne Saint-Herblain  Ranska 1968 100 32
192 Alpha Tower Birmingham  Yhdistynyt kuningaskunta 1973 100 28
192 Stalexport Katowice  Puola 1982 100 22
192 PAZIM Szczecin  Puola 1992 100 22
192 Blue Tower Varsova  Puola 1991 100 29
192 Torre de la Rosaleda Ponferrada  Espanja 2008 100 28

Luettelo rakenteilla olevista Euroopan pilvenpiirtäjistä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nimi Kaupunki Maa Korkeus (antenni) Korkeus (katto) Kerrokset Avaaminen Arkkitehti
One Frankfurt am Main  Saksa - 191 49 2021 -
Omniturm Frankfurt am Main  Saksa - 190 45 2019 -
Grand Tower Frankfurt am Main  Saksa - 172 47 2019 -
One Forty West Frankfurt am Main  Saksa - 140 40 2020 -
The Spin Frankfurt am Main  Saksa - 128 31 2020 -
Sky Fort Sofia  Bulgaria - 202 47 2020 -
Regione Piemonte Torino  Italia - 209 42 2019 -
PwC Tower Milano  Italia - 176 34 2020 -
Unipol Sai Tower Milano  Italia - 124 23 2020 -
Emaar sq. The Addres Hotel Istanbul  Turkki - 229 50 2019 -
Tower 205 Istanbul  Turkki - 220 54 2019 -
Finance center tower 1 Istanbul  Turkki - 219 46 2020 -
Finance center tower 2 Istanbul  Turkki - 194 40 2020 -
Intempo Benidorm  Espanja - 192 47 2020 -
Caleido Madrid  Espanja - 181 38 2020 -
Roche Turm Bau 2 Basel  Sveitsi - 205 50 2021 -
Austro Control Tower Wien  Itävalta - 137 36 2020 -
De Zalmhaven Rotterdam  Alankomaat - 212 58 2021 -
Cooltoren Rotterdam  Alankomaat - 150 50 2021 -
Grotius 1 Haag  Alankomaat - 120 38 2021 -
Maritim Congress Hotel Amsterdam  Alankomaat - 114 35 2020 -
UP town Rotterdam  Alankomaat - 107 35 2019 -
Silver Tower Bryssel  Belgia - 136 30 2020 -
Karlatornet Göteborg  Ruotsi - 245 73 2022 -
Lighthouse Århus  Tanska - 142 43 2022 -
Majakka Helsinki  Suomi - 132 35 2019 -
Loisto Helsinki  Suomi - 121 32 2021 -
Helix Tukholma  Ruotsi - 104 - 2020 -

Luettelo suunnitelluista pilvenpiirtäjistä Eurooppaan[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nimi Kaupunki Maa Korkeus (antenni) Korkeus (katto) Kerrokset Avaaminen Arkkitehti
Hermitage Plaza Tour A Pariisi - La Défense  Ranska 323 323 93 2016 Norman Foster
Hermitage Plaza Tour B Pariisi - La Défense  Ranska 323 323 91 2016 Norman Foster
Tour Phare Pariisi - La Défense  Ranska - 300 68 2015 Thom Mayne
Tour Generali Pariisi - La Défense  Ranska 265 - 46 2013 Valode et Pistre
Tour Eva Lyon - La Part-Dieu  Ranska - 220 57 2015 -
Tour Air² Pariisi - La Défense  Ranska - 220 42 2013 Arquitectonica & Arte Charpentier
Tours Fiera di Milano Milano  Italia - 218 & 170 50 & 34 2014
Tour Incity Lyon - La Part-Dieu  Ranska 200 180 37 2012 Valode et Pistre
Tour Porte de Versailles Pariisi  Ranska 180 180 50 2012 Herzog & de Meuron
Boomerang Tower Lontoo - South Bank  Yhdistynyt kuningaskunta - 170 52 2012 Ian Simpson
CLA Invest Wrocław  Puola - 170 44 2013 / 2014 -
Tour D2 Pariisi - La Défense  Ranska - 160 37 2013 A Bechu & Tom Sheehan
Promenady Wrocławskie Wrocław  Puola - 156 42 2013 -
Tour Ava Pariisi - La Défense  Ranska - 142 34 2012 Manuelle Gautrand
Tour Icade Lyon Lyon - La Part-Dieu  Ranska - 130 35 2015 Atelier de la Rize
Tour Silex 2 Lyon - La Part-Dieu  Ranska - 120 31 2014 -
Tour Gécina Lyon - La Part-Dieu  Ranska - 100 25 2014 -

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Links[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Luettelo Euroopan pilvenpiirtäjistä.