One Canada Square

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
One Canada Square kohoaa Canary Wharfin näkymässä muita rakennuksia korkeammalle.

One Canada Square on pilvenpiirtäjä Canary Wharfissa, Ison-Britannian pääkaupungissa Lontoossa. Sen on suunnitellut argentiinalainen arkkitehti César Pelli. Rakennustyöt aloitettiin vuonna 1987 ja ne saatettiin päätökseen vuonna 1991. Rakennus yltää 235 metrin korkeuteen, ja siinä on 50 kerrosta (alkuperäisessä suunnitelmassa 60). Pilvenpiirtäjä on liikekäytössä. Se ehti olla hetken aikaa Euroopan korkein pilvenpiirtäjä, kunnes Frankfurt am Mainin Messeturm ohitti sen korkeudessa. Se oli Ison-Britannian korkein pilvenpiirtäjä 21 vuoden ajan vuosina 1991–2012, kunnes The Shard vihittiin käyttöön Thamesin vastakkaisella rannalla.

Tämä obeliskin muotoinen pilvenpiirtäjä sijaitsee Canary Wharfissa Isle of Dogs -alueella. Rakennus nimettiin Kanadan mukaan, koska sen rakensi kanadalainen yritys Olympia ja York. Pian rakennuksen valmistumisen jälkeen yritys meni konkurssiin. Rakennuksen on suunnitellut argentiinalainen arkkitehti César Pelli yhdessä Adamson Associatesin ja Frederick Gibberd Coombesin kanssa.

One Canada Square esiintyi monissa tv-mainoksissa sekä tv-ohjelmassa The Apprentice (Diili), mutta se oli myös itsenäinen lähetyskeskus. 1990-luvulla tornissa toimi televisioasema L!VE TV.[1]

Rakennuksessa ei ole näköalapaikkaa eikä sen ylempiin kerroksiin yleensä pääse turisteja, mutta kellarissa on ostoskeskus. Rakennusta reunustavat kaksi muuta pilvenpiirtäjää, jotka on rakennettu kymmenen vuotta myöhemmin ja jotka ovat molemmat 200 metriä korkeita: HSBC Tower (8 Canada Square) ja Citigroup Center (25 Canada Square).

Muutamia rakennuksessa sijaitsevia yrityksiä

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
  1. Canary Wharf, Isle Of Dogs And Movie Map static.visitlondon.com. Arkistoitu . Viitattu 19.7.2021.
  2. Canary Wharf Group Store Guide web.archive.org. 15.4.2018. Arkistoitu 19.7.2021. Viitattu 19.7.2021.

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Tämä arkkitehtuuriin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.