Daihatsu

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Daihatsu logo.png
Daihatsu Charade vuosimallia 1991.

Daihatsu on japanilainen autonvalmistaja, joka kuuluu nykyisin Toyota-yhtymään.

Vuonna 1907 perustetun yhtiön nimi oli alun perin Osaka Hatsudoki Seizo Kabushiki Kaisha. Se valmisti vuodesta 1930 lähtien 3-pyöräisiä ajoneuvoja, joita myytiin nimillä Daihatsu ja Tsubasa. Vuonna 1951 yhtiön nimeksi otettiin Daihatsu Kogyo Kabushiki Kaisha. Merkin tunnuksena on D-kirjain ympyrässä.

Ensimmäiset Daihatsu-autot tuotiin Suomeen vuonna 1968, mutta niitä myytiin aluksi vain hyvin pieniä määriä. 1980-luvulla Daihatsu tuli meillä tutummaksi, vaikkakaan ei missään vaiheessa yleiseksi. Japanilaisista automerkeistä se oli koko ajan pienin. Suomessa myytiin henkilöautomalleja Charade, Charmant ja Applause, Feroza- ja Rocky -maastoautoja sekä pientä 850-pakettiautoa. Daihatsua edusti Maanteho Oy, joka 1990-luvun laman kourissa luopui Daihatsun maahantuonnista. Saabia myynyt Scan-Auto yritti vielä tämän jälkeen myydä merkkiä, mutta sekin lopetti vuonna 1993. Nykyisin Daihatsu-autoja ei tuoda yhtään Eurooppaan.

Suomessa oli Daihatsu-autoja vielä vuoden 1999 lopussa rekisterissä 6 135 autoa, joista yli puolet (3 585 kpl) oli Charade-mallia. Huhtikuussa 2010 Daihatsuja oli rekisterissä enää 1865 kpl.

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Daihatsu.
Tämä autoihin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.