Accenture

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Accenture
Accenture.svg
Yritysmuoto Julkinen osakeyhtiö
Osake NYSE: ACN
Perustettu 1989 (nimellä Andersen Consulting)
Toimitusjohtaja Pierre Nanterme
Kotipaikka Irlanti
Toimiala konsultointi, teknologia, ulkoistus
Liikevaihto 31,0 miljardia dollaria (2015)
Henkilökuntaa 373 000 (2016)
Kotisivu accenture.fi
Accenture New Yorkin pörssissä.
Accenturen toimintamaat vuonna 2015.

Accenture on maailmanlaajuisesti toimiva strategian, konsultoinnin, digitaalisuuden, teknologian ja ulkoistamisen asiantuntijapalveluita tarjoava yritys, jonka toiminta kattaa yli 40 toimialaa ja kaikki liiketoiminta-alueet. Yhtiöllä on yli 373 000 työntekijää ja toimintaa 120 maassa.

Yritys[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Accenturen liikevaihto oli 31. elokuuta 2015 päättyneenä tilivuotena 31,0 miljardia dollaria.[1] Vuonna 2015 Pohjois-Amerikan osuus Accenturen liikevaihdosta oli 46 %, Euroopan 35 % ja muiden maiden 19 %.

Accenturen toiminta koostuu viidestä liiketoimintayksiköstä (strategia, konsultointi, digitaalisen liiketoiminnan palvelut, teknologiapalvelut ja liiketoimintaprosessian ulkoistus) ja viidestä toimialayksiköstä, jotka ovat Communications, Media & Technology, Financial Services, Health and Public Services sekä Products and Resources. Accentureen kuuluvat myös palveluyritys Fjord sekä Accenturen ja Microsoftin perustama yhteisyritys Avanade, joka keskittyy Microsoftin yritysohjelmistojen integrointiin.

Accenture on listattu New Yorkin pörssissä (NYSE), ja sen markkina-arvo oli helmikuussa 2016 noin 63 mrd USD. Yrityksen pääjohtajana (CEO) on joulukuusta 2011 alkaen toiminut Pierre Nanterme.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Yhtiö perustettiin nykyisessä muodossaan vuonna 1989, jolloin se irrotettiin Arthur Andersenista omaksi osakseen nimellä Andersen Consulting. Yhtiön juuret johtavat kuitenkin vuoteen 1953, jolloin General Electric pyysi Arthur Andersenia tekemään esiselvityksen palkanlaskennan ja tuotannon automatisoinnista tietokoneiden avulla 64 000 dollarin hintaan. Esiselvitys johti vuonna 1954 Yhdysvaltain ensimmäisen kaupalliseen käyttöön tarkoitetun elektronisen tietokoneen asentamiseen General Electricin tiloihin Kentuckyn Louisvillessä.

Nimi Accenture otettiin käyttöön vuoden 2001 alussa. Sen pohjana on lause ”accent on the future”, ja sitä ehdotti vuonna 2000 Oslon toimiston työntekijä Kim Petersen koko yhtiön laajuisessa BrandStorming-nimikilpailussa.

Accenture listattiin New Yorkin pörssiin (NYSE) 19.7.2001 kaupankäyntitunnuksella ”ACN” osakekohtaiseen listautumishintaan 14,50 USD.

Suomi ja Pohjoismaat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Suomi muodostaa yhdessä Ruotsin, Norjan, Tanskan ja Latvian kanssa Accenture Nordic -yksikön, jota johtaa Accenture Suomen maajohtaja Frank Korsström. Suomessa Accenture työllistää noin 1 400 henkilöä. Yhtiön toimistot sijaitsevat Helsingissä ja Tampereella. Accenture Oy:n, Accenture Services Oy:n ja Accenture Technology Solutions Oy:n emoyhtiö on Bermudalle rekisteröity Accenture Ltd.[2]

Accenture jakaa vuosittain Vuoden Talousjohtaja -palkintoa yhdessä Talouselämä-lehden ja Gutta Oy:n kanssa.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. https://newsroom.accenture.com/fact-sheet/
  2. Lampinen, Antti: Nämä yhtiöt toimivat veroparatiiseissa, Taloussanomat 8.4.2016, lähde Dun & Bradstreet.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]