Haminan kadettikoulu

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Nykyinen reserviupseerikoulun päärakennus toimi aiemmin kadettikouluna

Haminan kadettikoululla tarkoitetaan Suomen kadettikoulua vuosina 18191901. Tätä ennen koulu oli toiminut Haapaniemellä, josta se siirtyi tulipalon vuoksi Haminaan.

Koulu oli luonteeltaan yleissivistävä; keskeisiä olivat uudet kielet, matematiikka ja luonnontieteet. Moni koulun kasvatti siirtyikin merkittäviin siviilitehtäviin. Käytännön sotataitoja ei juuri opetettu, vaan ne oli omaksuttava joukko-osastopalveluksessa. Kaikkiaan 1607 kadetista peräti 211 yleni kenraalin arvoon.

Fennomaanit arvostelivat koulua ruotsinmielisyydestä. Sen kohtaloksi koitui kuitenkin yleinen venäläistämispolitiikka. Fredrikshamnarienselvennä vaikutus jatkui Suomessa kauan, ja tunnettuja edustajia olivat muun muassa Carl Enckell, Rudolf Walden sekä koulusta erotettu C. G. E. Mannerheim.

Kadettikoulun lakkauttaminen liittyy Suomessa 19011903 järjestettyihin asevelvollisuuskutsuntalakkoihin, minkä seurauksena Venäjä lopulta lakkautti Suomessa kansalliset joukko-osastot. Suomen suuriruhtinaskunta korvasi puolustussuoritteidensa vähenemisen sotilasmiljoonilla eli suoralla tulonsiirrolla Venäjän keisarikunnan budjettiin. Nikolai Bobrikov antoi Haminan kadettikoulusta laitosta lakkauttaessaan vuonna 1903 tarkkanäköisen kuvauksen. Kadeteista pyrittiin tuottamaan hyviä upseereita keisarin armeijaan, mutta koulun perusideologiana oli runebergiläinen isänmaallisuus. Laitos oli Suomen säätyläistön ikkuna keisarikuntaan ja samalla venäläis-suomalaisten suhteiden ilmapuntari.

Suomen itsenäistyttyä Suomen kadettikoulun toimintaa jatkoi Santahaminassa Santahaminan kadettikoulu, ja Haminan kadettikoulun tilat jäivät Reserviupseerikoulun käyttöön 1920. Päärakennus toimii nykyään Reserviupseerikoulun päärakennuksena, jossa majoittuvat koulun ensimmäinen komppania (Kärkikomppania) ja Tiedustelukomppania. Sen yhteydessä sijaitsevat maneesi ja upseerioppilaskunnan rakennus.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Laaksonen, Marko (toim.): 230 vuotta kadettiupseereita : Haminan kadetit suomalaisessa yhteiskunnassa. juhlaseminaari ja Kaaderiviikonloppu Haminassa 1.-2.8.2009. Helsinki: Kadettikunta, 2010. ISBN 978-952-99757-3-0. (suomeksi)(englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]