Wilhelm Theodor von Kraemer

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Wilhelm Theodor von Kraemer (14. elokuuta 1836 Espoo25. huhtikuuta 1926 Helsinki) oli suomalainen kenraalimajuri, valtiopäivämies ja kuvernööri.

Albergan kartanossa syntynyt von Kraemer aloitti opinnot Haminan kadettikoulussa vuonna 1848 ja palveli sen jälkeen muun muassa Suomen kaartissa vuodesta 1855 lähtien. Vuonna 1862 hän suoritti Aleksanterin yliopistossa ylemmän kameraalitutkinnon.

Turun ja Porin läänin kuvernööriksi von Kraemer nimitettiin 1891. Hän erosi tehtävästä vuonna 1903 vastustettuaan kenraalikuvernööri Bobrikovn venäläistämispyrkimyksiä. Samalla von Kraemerilta vietiin oikeus kantaa sotilaspukua. Se kuitenkin palautettiin hänelle kolmen vuoden kuluttua. Valtiopäiväedustajana von Kraemer oli viisillä valtiopäivillä vuosien 1867 ja 1906 välillä. Hän omisti myös Siuntiossa sijaitsevan Suitian kartanon.

Wilhelm Theodor von Kraemerin poika oli everstiluutnantti Robert von Kraemer, joka tuli Suomen sisällissodan aikana tunnetuksi Uudenkaarlepyyn ja Riihimäen vankileirien pahamaineisena johtajana.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]


Turun ja Porin lääni.vaakuna.svg Edeltäjä:
Axel Gustaf Samuel von Troil
Turun ja Porin läänin kuvernööri
1891–1903
Seuraaja:
Theodor Hjalmar Lang
Tämä henkilöön liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.