Fiat Punto

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Fiat Punto on Fiatin vuodesta 1993 valmistama pieni henkilöautomalli, joka tuli Fiat Unon seuraajaksi. Punto on ollut useina vuosina Suomen myydyin pikkuauto, ja maailmanlaajuisestikin Punto on Fiatin myydyin malli. Kesäkuussa 2005 oli maailmassa valmistettu jo viisi miljoonaa Puntoa. Punton etuna on ollut sen edullinen hinta, mutta vastaavasti myös vakiovarustelu on tingitympi kuin kilpailevissa malleissa. Uuden Euro NCAP -törmäystestin mukaan testattuna vuosimallin 2005 Fiat Punto sai vuonna 2017 historiallisen huonon, nollan tähden testituloksen, mikä kertoo Fiat Puntojen merkittävästä turvattomuudesta törmäystilanteessa. Automallia valmistettiin yhä vuonna 2017, eikä sitä oltu päivitetty vakiona ajanmukaisilla turvavarusteilla, mistä syystä testijärjestö arvosteli autonvalmistaja FCA-ryhmää voimakkaasti.[1][2][3] Vuonna 2017 Punton korvaajaksi Etelä-Amerikan markkinoilla esiteltiin Fiat Argo.[4]

Fiat Punto I (1993–1999)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Fiat Punto I

Fiat Punto s.JPG

Valmistustiedot
Valmistusmaa Italia
Puolan lippu Puola
Valmistaja Fiat
Valmistusvuodet 1993–1999
Korimalli 2-ovinen cabriolet
3-ovinen hatchback
5-ovinen hatchback
Luokka B-segmentti
Muotoilija Giorgetto Giugiaro
Edeltäjä Fiat Uno
Seuraaja Fiat Punto II
Teknisesti samankaltaisia Fiat Barchetta
Iskutilavuus 1,1–1,7 l
Polttoaine bensiini
diesel
Vetotapa etuveto
Vaihteisto 5-vaihteinen manuaali
6-vaihteinen manuaali
CVT-automaatti
Henkilöluku 4–5

Ensimmäisen sukupolven Punto esiteltiin kesällä 1993 seuraajaksi Unolle, jolla oli ikää yli kymmenen vuotta. Punton on suunnitellut Giorgetto Giugiaro, ja se oli edeltäjäänsä Unoa pehmeämmin muotoiltu. Unon valmistus jatkui Punton rinnalla vielä jonkin aikaa. Punto valittiin Vuoden Autoksi Euroopassa 1995.[5][6]

Uudesta mallista pyrittiin tekemään aiempaa ympäristöystävällisempi ja turvallisempi. Vuoden 1997 Euro NCAP -kolaritesti antoi kuitenkin vain kaksi tähteä,[7] kun Volkswagen Polo[8] ja Ford Fiesta[9] parhaimpina pikkuautoina ylsivät kolmeen tähteen. Testi suoritettiin lisävarusteisella kuljettajan turvatyynyllä varustetulle Puntolle, kun se taas oli Polossa ja Fiestassa vakiona.

Fiat Punto Cabrio

Korimalleina olivat kolmi- ja viisioviset hatchbackit sekä vuodesta 1994 eteenpäin valmistettu Bertonen suunnittelema nelipaikkainen avomalli Cabrio.

Punton ainoat moottorit Suomessa olivat Unossakin käytetty 1,1-litrainen 55-hevosvoimainen FIRE ja siitä kehitetty 1,2-litrainen 75-hevosvoimainen versio. Muualla tarjottuja vaihtoehtoja olivat 1,2 (60 hv), 1,6 (88 hv), 1,7 D (57 hv), 1,7 TD (71 hv) ja 1,4 GT (133 hv). GT-mallissa oli korinväriset puskurit ja ulkopeilit, helmalevikkeet, kevytmetallivanteet sekä sumuvalot.

Suomessa myytävä mallisto oli suppea: 55 S kolmiovisena sekä viisioviset 75 S ja 75 SX.

S-mallin vakiovarusteluun sisältyi lämmitettävä kuljettajan istuin, sävylasit, sisältä säädettävät ulkopeilit ja takaluukun avaus sisältä. SX-mallissa oli lisäksi vakiona kaksiosainen takaselkänoja, keskuslukitus, sähköikkunat edessä, sumuvalot ja kierroslukumittari.

Suomen tuontiohjelmassa ei ollut paremmin varusteltuja ELX- ja HSD-malleja, joissa oli muun muassa ABS-jarrut ja kuljettajan turvatyyny sekä enemmän mukavuusvarusteita.

Vuoden 1997 mallistoon tehtiin pieniä parannuksia jousitukseen, ilmanvaihtoon ja lämmityslaitteen ohjaukseen. Samalla värivalikoima uusittiin ja kojelaudasta tuli tummempisävyinen. Syksyllä 1997 mallistoa täydensivät 16-venttiilinen, 86-hevosvoimainen versio 1,2-litraisesta moottorista sekä 60-hevosvoimainen turbodiesel. Kesän 1998 Stile-erikoismalleissa oli SX:n lisäksi korinväriset puskurit, kauko-ohjattu keskuslukitus ja kevytmetallivanteet.[6]

Fiat Punto II (1999–2007)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Fiat Punto II

Fiat Punto II front 20100509.jpg

Valmistustiedot
Valmistusmaa Italia
Valmistaja Fiat
Valmistusvuodet 1999–2007
Korimalli 3-ovinen hatchback
5-ovinen hatchback
Luokka B-segmentti
Edeltäjä Fiat Punto I
Seuraaja Fiat Grande Punto
Teknisesti samankaltaisia Fiat Idea
Fiat Panda
Lancia Musa
Iskutilavuus 1,2–1,9 l
Polttoaine bensiini
diesel
Vetotapa etuveto
Vaihteisto 5-vaihteinen manuaali
6-vaihteinen manuaali
5-vaihteinen robotti
6-vaihteinen CVT/robotti
7-vaihteinen CVT/robotti
Henkilöluku 5

Kesällä 1999 esiteltiin toisen sukupolven Punto, jota alettiin tuoda Suomeen vuoden lopussa. Ulkomuoto oli aikaisempaa kulmikkaampi, ja kolmi- ja viisiovisten mallien muotoilu erosi toisistaan erityisesti peräosassa. Etuvalot olivat kirkaslasiset. Ajovaloyhdistelmän keskellä sijaitsevien vilkkujen havaittavuus oli tavanomaista huonompi. Ohjaus uudessa Puntossa oli erittäin kevyt, mutta lisäksi ohjauksen herkistämiseksi oli erityinen City-asento. Äänieristyksen parantamiseen sanottiin kiinnitetyn erityistä huomiota, mutta rengasmelu oli edelleen voimakas. Säilytyslokeroita lisättiin asiakkaiden toivomuksesta.[6]

Korin galvanoitujen osien määrää oli lisätty ja vääntöjäykkyyttä parannettu. Turvallisuudessa oli tapahtunut merkittävää edistystä, jossa Punto oli nyt luokkansa kärkijoukossa. Euro NCAP -kolaritesti, josta Punto ansaitsi neljä tähteä,[10] tehtiin kuitenkin edellisen sukupolven tapaan turvatyynyllä varustetulla autolla, ja Punto oli edelleen luokkansa ainoa auto Suomessa, jossa vakiovarustukseen ei sisältynyt ensimmäistäkään turvatyynyä. Testin jälkeen nousseen kohun seurauksena Fiat päätti lisätä kuljettajan turvatyynyn vakiovarusteeksi.[6]

Toisen sukupolven facelift-malli.

Mallistoon kuului aluksi kolme bensiinimoottoria, joista Suomeen tulivat 1,2-litraiset 60- ja 80-hevosvoimaiset, joista jälkimmäinen oli 16-venttiilinen. Ero suorituskyvyssä näiden kahden välillä oli minimaalinen. Malliston huipulla oli 130-hevosvoimainen 1,8 HGT, jossa oli normaalin varustuksen lisäksi sivuturvatyynyt, nahkaverhoiltu urheiluohjauspyörä, kojelaudan alumiinikoristeet, kevytmetallivanteet, takaspoileri sekä urheilulliset puskurit ja sivuhelmat. Dieselvaihtoehtoja muissa maissa olivat 1,9 D (60 hv) ja 1,9 JTD (80 hv).

Perusmalli oli nyt nimetön ja sisälsi keväästä 2000 lähtien radio/CD-soittimen. Kuljettajan turvatyyny maksoi 1 400 markkaa ja neljän turvatyynyn paketti 5 900 markkaa.

SX oli varustettu ohjaustehostimella, keskuslukituksella, sähköikkunoilla edessä ja kuljettajan turvatyynyllä. ELX:ssä oli lisäksi korinväriset puskurit, kaksiosainen takaselkänoja, sisävalon viive, ajotietokone ja kierroslukumittari.

Ilmastointi oli vakiona Cool-rinnakkaismalleissa ja vuoden 2003 alun Dynamicissa, joka muuten vastasi SX-tasoa.

Kesällä 2003 Punton ulkoasua kohennettiin faceliftin myötä. Umpikeulan sijasta autossa oli nyt kromikoristeinen musta maski. Ajovalot olivat aikaisempaa suuremmat ja tehokkaammat. Aiemmasta poiketen keula oli nyt myös samanlainen kolmi- ja viisiovisissa korimalleissa. Kolmiovisessa oli aiempaa leveämmät takavalot. Sisällä kojelaudan keskikonsoli oli kokenut muutoksia ja uudet verhoilukankaat olivat entisiä laadukkaammat.[6]

60-hevosvoimaista 1,2-litraista moottoria oli uudistettu polttoainetaloudellisuutta silmällä pitäen. Uutta 1,4-litraista bensiinimoottoria ja 1,3- ja 1,9-litraisia Multijet-dieseleitä ei tuotu Suomeen.

Fiat Punto Classico

Jousitusta oli parannettu vaimentamaan tärinää. Korirakenteessa uutta oli kiertojäykkyyttä parantava suurlujuusteräksinen tukipalkki. Turvavarustukseen sisältyi nyt kaikissa malleissa kaksi turvatyynyä, turvavöiden esikiristimet ja voimanrajoittimet sekä aluksi myös ABS-jarrut. Lisävarusteena sai sivuturvatyynyt ja turvaverhot (yht. kuusi turvatyynyä).

Perusvarustetaso Actualissa oli vakiona edellä mainittujen turvallisuusvarusteiden lisäksi lämmitettävät etuistuimet, ohjaustehostin ja radio/CD-soitin.

Active sisälsi ajotietokoneen, kierroslukumittarin, korinväriset puskurit, keskuslukituksen, sähköikkunat edessä ja takaistuinten pääntuet.

Dynamicissa oli kauko-ohjattava keskuslukitus, ilmastointi ja kylkilistat. 80-hevosvoimaisella moottorilla varustetuissa oli lisäksi korinväriset lämmitettävät sähköpeilit, kaksiosainen takaselkänoja ja ISOFIX-kiinnikkeet takaistuimella.

Punto Actualin ja Activen korvasi lokakuussa 2004 Easy, josta ABS-jarrut oli karsittu pois. Muilta osin varustelu vastasi Activea. Vuoden 2005 alusta lähtien ABS-jarrut olivat pakollinen varuste uusissa henkilöautoissa. Saman vuoden maaliskuussa perusmallin nimeksi tuli Torino, jossa oli samat varusteet kuin Easyssa.[6]

Vuonna 2007 Punto koki viimeisen uudistuksensa, jossa se sai uuden kokonaan kromatun maskin. Sukupolven päättävä mallisto tunnettiin nimellä Classico.

Fiat Grande Punto (2005–)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Fiat Grande Punto

Fiat Grande Punto 20090906 front.JPG

Valmistustiedot
Valmistusmaa Brasilian lippu Brasilia
Ecuadorin lippu Ecuador
Intia
Italia
Valmistaja Fiat
Konserni Fiat Chrysler Automobiles
Valmistusvuodet 2005–
Muut nimet Fiat Punto Evo (2009–2012)
Fiat Punto (2012–)
Korimalli 3-ovinen hatchback
5-ovinen hatchback
Luokka B-segmentti
Muotoilija Giorgetto Giugiaro
Edeltäjä Fiat Punto II
Seuraaja Fiat Argo
Teknisesti samankaltaisia Alfa Romeo MiTo
Citroën Nemo
Fiat 500
Fiat Fiorino
Fiat Linea
Opel Corsa D
Peugeot Bipper
Iskutilavuus 0,9–1,9 l
Polttoaine bensiini
diesel
Vetotapa etuveto
Vaihteisto 5-vaihteinen manuaali
6-vaihteinen manuaali
5-vaihteinen robotti
Henkilöluku 5

Vuonna 2005 Fiat esitteli täysin uudistuneen, Giorgetto Giugiaron suunnitteleman Grande Punton. Se on suhteellisen kookas auto edeltäjäänsä verrattuna, eikä sillä ollut juuri kokoeroa verrattuna esimerkiksi Fiat Stiloon. Grande Puntoon perustuva sedan-malli Fiat Linea esiteltiin vuoden 2007 alussa. Edellisen sukupolven Punto jäi vielä mallistoon vuoteen 2007 saakka.

Auto rakennettiin samalle Gamma-pohjalevylle kuin Opel Corsa. Noin 30 prosenttia autojen osista on yhteisiä, mutta ulkoisesti ei samankaltaisuutta ole kuitenkaan havaittavissa. Alusta on GM:n Saksassa suunnittelema ja siitä on pyritty tekemään sekä urheilullinen että turvallinen. Fiat Grande Punto saikin viisi tähteä vuoden 2005 Euro NCAP -kolaritestissä aikuisen turvallisuudesta ja kolme tähteä lapsimatkustajan turvallisuudesta.[11][1] Uudemmilla Euro NCAP -törmäystesteillä mitattuna vuosimallin 2005 Fiat Punto sai kuitenkin vuonna 2017 ennätyksellisen huonon, nollan tähden testituloksen, mikä kertoo vanhojen Fiat Puntojen merkittävästä turvattomuudesta törmäystilanteessa. Autosta puuttuu esimerkiksi autonominen hätäjarrutusjärjestelmä (AEB) ja lisäturvatyynyjä.[1][12] Autosta puuttuu myös turvavyön aukijäämisestä kertova varoitus muiden kuin kuljettajan istuimelta, joka yhdessä AEB:n puutteen kanssa vaikutti keskeisesti vuoden 2017 testivaatimuksilla nollan tähden lopputulokseen, vaikka aikuisten, lapsen ja jalankulkijan turvallisuutta koskevista testiosioissa automalli ylsikin kahden tähden tasolle. Testijärjestö myös arvosteli Fiat Punton valmistajaa vastuuttomaksi, sillä testattua automallia valmistetaan yhä. Päinvastoin kuin useimmat muut valmistajat, Fiat Punton valmistaja FCA-ryhmä ei ole ajantasaistanut automallia uudemmilla turvavarusteilla, ja näin vaarantaa asiakkaitaan. [2][3]

Moottorit Suomessa olivat 1,4-litraiset 8V (77 hv) ja 16V (95 hv). Muilla markkina-alueilla oli tarjolla myös 1,2-litrainen bensiinimoottori sekä useita 1,3- ja 1,9-litraisia dieselversioita.[13]

Fiat Punto Evo

Perusmalli oli nimeltään Active. Siihen kuului kaksi turvatyynyä, keskuslukitus, lämmitettävät sähköpeilit, sähköikkunat edessä ja ajotietokone.[13]

Kalleimmassa Dynamic-mallissa oli lisäksi sivuturvatyynyt ja turvaverhot (yht. kuusi turvatyynyä), sumuvalot, kauko-ohjattava keskuslukitus, kaksiosainen takaselkänoja ja manuaali-ilmastointi. Radio, aktiiviset pääntuet ja varapyörä olivat lisävarusteita.[13]

Fiat Punto

Vuonna 2009 esiteltiin faceliftin läpikäynyt malli, jonka nimeksi tuli Punto Evo. Huomattavimmat ulkonäölliset erot Grande Puntoon verrattuna olivat uudet puskurit, takavalot ja maski. Sisällä näkyvin muutos oli uusi keskikonsoli. Uutena moottorivaihtoehtona oli 1,4-litrainen (105 hv) MultiAir-bensiinimoottori.

Frankfurtin autonäyttelyssä syksyllä 2011 esiteltiin kertaalleen kasvojenkohotuksessa uudistettu malli, jonka nimeksi palautettiin pelkkä Punto.[14][15] Ulkonäöllisistä uudistuksista suurimmat keskitettiin jälleen keulan ilmeeseen, joka muuttui enemmän alkuperäistä Grande Puntoa muistuttavaksi. Myös takapuskuri muotoiltiin uudelleen.

Uutena moottorivaihtoehtona esiteltiin 0,9-litrainen kaksisylinterinen TwinAir-turbomoottori, joka tuottaa tehoa 85 hevosvoimaa. Samaa moottoria on aiemmin käytetty Fiat 500:ssa.[14] Muut bensiinimoottorit ovat 1,2 (68 hv), 1,4 (75 hv), kolmisylinterinen 1,4 TwinAir (83 hv) ja 1,4 MultiAir Turbo (103/133 hv). Dieselvaihtoehtona on 1,3-litrainen (73/83 hv) Multijet.[15]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 1. a b c Nyt se on nähty: nolla tähteä Euro NCAP -testissä Fiat Puntolle Moottori. 13.12.2017. Viitattu 17.12.2017.
 2. a b Stephen Dobie: Watch the Fiat Punto score zero NCAP stars. Euro NCAP retests models still in production, which is bad news for the Punto 13.12.2017. topgear.com. Viitattu 18.12.2017. (englanniksi)
 3. a b Jimi Beckwith: Fiat Punto gets Euro NCAP’s first ever zero-star rating 13.12.2017. autocar.co.uk. Viitattu 18.12.2017. (englanniksi)
 4. Fiat Argo voisi innostaa eurooppalaisiakin, mutta haaveeksi se jää Tekniikan Maailma. 4.6.2017. Viitattu 4.2.2018.
 5. 1995 – Fiat Punto Car of the Year. Viitattu 12.10.2015. (englanniksi)
 6. a b c d e f Autoesittely Fiat Punto 1993–2005 Ajovalo.net. Viitattu 27.6.2015.
 7. Fiat Punto 1997 Euro NCAP. Viitattu 27.6.2015. (englanniksi)
 8. Volkswagen Polo 1997 Euro NCAP. Viitattu 27.6.2015. (englanniksi)
 9. Ford Fiesta 1997 Euro NCAP. Viitattu 27.6.2015. (englanniksi)
 10. Fiat Punto 2000 Euro NCAP. Viitattu 27.6.2015. (englanniksi)
 11. Fiat Grande Punto 2005 Euro NCAP. Viitattu 27.6.2015. (englanniksi)
 12. Historiallinen tulos – tämä auto sai nolla tähteä NCAP-testissä Tuulilasi. 14.12.2017. Viitattu 17.12.2017.
 13. a b c Autoesittely Fiat Grande Punto 2006 Autotalli.com. Viitattu 27.6.2015.
 14. a b Reportaasi: Frankfurtin autonäyttely. Auto Bild Suomi, 23.9.2011, nro 18.
 15. a b Fiat Punto (2012–) Review Parkers. 29.6.2012. Viitattu 20.9.2015.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]