Fiat Panda

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Fiat Panda on italialaisen autovalmistaja Fiatin malliston tällä hetkellä toiseksi pienin malli, koriltaan 5-ovinen hatchback. Ensimmäisen sukupolven Pandaa valmistettiin lähes muuttumattomana vuodesta 1980 vuoteen 2003. Toisen sukupolven Panda, joka esiteltiin vuonna 2003, valittiin Vuoden Autoksi Euroopassa vuonna 2004.[1] Toisen sukupolven mallista käytetään usein nimeä Nuova Panda (”Uusi Panda”). Kolmannen sukupolven Panda esiteltiin vuonna 2011.

Fiat Panda 1. sukupolvi (1980–2003)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Fiat Panda (1. sukupolvi]
1. sukupolven Fiat Panda
Valmistustiedot
Valmistusmaa Italia
Valmistaja Fiat
Valmistusvuodet 1980–2003
Korimalli 3-ovinen hatchback
2-ovinen cabriolet
Luokka A-segmentti
Muotoilija Giorgetto Giugiaro
Seuraaja Fiat Panda 2. sukupolvi
Teknisesti samankaltaisia SEAT Panda
SEAT Marbella
Koko ja tekniset tiedot
Pituus 3340 mm
Polttoaine bensiini
Vetotapa etuveto
neliveto

Ensimmäisen sukupolven Pandan linjat piirsi kuuluisa autosuunnittelija Giorgetto Giugiaro. Se oli Citroën 2CV:n ideaa jäljitellen yksinkertainen, vain tärkeimmät varusteet sisältävä auto, joka suunniteltiin helpoksi käyttää ja huoltaa. Panda oli erittäin kulmikas aiempiin Fiatin malleihin verrattuna ja samaa muotoilulinjaa edustaa myös myöhemmin esitelty hieman suurempi Fiat Uno.

Kustannusten säästämiseksi Pandassa käytettin paljon muiden Fiat-mallien osia. Moottorit ja vaihteistot lainattiin Fiat 127-mallista. Joillakin markkinoilla Fiat 126:sta peräisin ollut ilmajäähdytteinen, 2-sylinterinen moottori toimi malliston perusmoottorina. Yksinkertaiseen rakenteeseen kuuluu mm. lehtijouset takana kiinnitettynä kiinteään taka-akseliin.

Kokonaisuudessaan Panda oli melko monikäyttöinen ja ulkomittoihinsa nähden tilava auto. Kulmikkaasta muodostaan johtuen tilat saatiin hyödynnettyä hyvin.

Vuonna 1983 esiteltiin nelivetoinen Panda 4x4 erityisesti Italian huonokuntoisia teitä varten. Samana vuonna tuli myös paranneltu Panda Super -malli.

Vuonna 1986 Panda sai Fiat Unosta FIRE-moottorin, sekä kierrejouset taakse parantamaan ajomukavuutta, josta autoa oli moitittu.

Ensimmäisen sukupolven Pandaa rakennettiin sen 23-vuotisen elinkaaren aikana 4,5 miljoonaa kappaletta. Espanjalainen SEAT valmisti lisenssillä Pandaa vuosien 1981 ja 1986 välillä ja kehitti siitä sen jälkeen oman Seat Marbella-mallinsa.

Fiat Panda 2. sukupolvi (2003–2012)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Fiat Panda (2. sukupolvi)
2. sukupolven Fiat Panda
Valmistustiedot
Valmistusmaa Puolan lippu Puola
Valmistaja Fiat
Valmistusvuodet 2003–2012
Korimalli 5-ovinen hatchback
Luokka A-segmentti
Seuraaja Fiat Panda 3. sukupolvi
Teknisesti samankaltaisia Fiat 500
Ford Ka
Koko ja tekniset tiedot
Pituus 3538 mm
Leveys 1578 mm
Korkeus 1578 mm
Polttoaine bensiini
diesel
Vetotapa etuveto
neliveto
Henkilöluku 5

Uusi Fiat Panda tuli markkinoille vanhentuneen edeltäjänsä tilalle vasta vuonna 2003.lähde? Panda voitti heti seuraavana vuonna Vuoden Auto -palkinnon. Uuden Pandan piti alun perin olla nimeltään Fiat Gingo, mutta nimen huomattiin muistuttavan liikaa kilpailijaa Renault Twingoa, joten se muutettiin edeltäjänsä tavoin Pandaksi. Tehtaan sisällä auto tunnetaan koodinumerolla 169. Toisen sukupolven Pandaa valmistettiin Tychyssä, Puolassa.lähde?

Pandasta on olemassa ainoastaan 5-ovinen versio. Huhuista huolimatta 3-ovista mallia ei tullut markkinoille.lähde? Panda on kokoisekseen autoksi suhteellisen korkea, joka tekee siitä hieman tila-automaisen.

Syyskuusta 2005 lähtien kaikki Pandat on varustettu ajovakaudenhallintajärjestelmä ESP:llä, ABS-jarruilla ja hätäjarruassistentilla sekä vähintään kahdella etuturvatyynyllä. Vaihteenvalitsin on pakettiautomaisesti sijoitettu keskelle kojelautaa, joka tekee vaihtamisesta mukavampaa.

Pandalla on eri markkinoilla useita eri varustelutasoja: Fresh on edullisin varustetaso, jossa ei ollut vararengasta. Actual oli perusmalli mustine puskureineen. Active-mallissa on korinväriset puskurit, sähköikkunat, keskuslukitus, ABS ja etumatkustajan turvatyyny. Active Plus -mallissa oli myös CD-soitin, Dynamic-mallissa oli HiFi-järjestelmä CD/MP3 -soittimella, kevytmetallivanteet sekä ilmastointi. Lisävarusteena siihen oli saatavilla kangaskatto ja automaattivaihteisto. Emotion-versiossa olu myös vakiona ilmastointi. Suomessa oli kaksi vaihtoehtoa: perusmalli Panda 60 (vaikkakin hyvin varusteltu) ja nelivetomalli Panda 4x4. Suomessa oli saatavilla vain yhtä moottoria; 1,2 litrainen ja 60 hevosvoimainen bensiinimoottori manuaalivaihteistolla.

Nelivetoiset Pandan erikoisversiot ovat Climbing ja Cross. Climbing on vakiomallia korkeampi ja siinä on isommat renkaat, mutta ei tasauspyörästön lukkoa eikä puolittajaa vaihteistossa. Cross-malli perustuu 2002 vuoden Fiat Simba -prototyyppiin ja siinä on isommat kylkipanssarit ja tasauspyörästön lukko.

Pandasta oli olemassa myös Panda Van -pakettiautoversio.lähde?

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Fiat Panda (2003).

Moottorivaihtoehdot:[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • 1,1 8V – 54 hv
  • 1,2 8V (1242 cm3) – 60 hv, 102 Nm
  • 1,4 16V – 100 hv
  • 1,3 JTD – 75 hv

Fiat Panda 3. sukupolvi (2012–)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Fiat Panda (3. sukupolvi)
3. sukupolven Fiat Panda
Valmistustiedot
Valmistaja Fiat
Valmistusvuodet 2012–
Korimalli 5-ovinen hatchback
Luokka A-segmentti
Edeltäjä Fiat Panda 2. sukupolvi
Iskutilavuus 0,9–1,2 l
Teho 69–90 hv
Polttoaine bensiini
Vetotapa etuveto
neliveto
Henkilöluku 5

Kolmannen sukupolven Fiat Panda esiteltiin vuonna 2011. Suomessa mallia myydään kahtena kaupunkiversiona nimiltään Easy ja Lounge sekä kahtena maasturiversiona nimettynä 4x4 ja 4x4 Cross. Panda on edelleen erittäin pienikokoinen viiden hengen auto, jolla on pituutta 3,7 metriä ja leveyttä sekä korkeutta 1,64 metriä. Tavaratilaa tähän mittaan mahtuu 225 litraa ja selkänojat taitettuna minimaasturiin mahtuu tavaraa 870 litran verran. Moottorivaihtoehtoina on kolme eri tehoista bensiinivaihtoehtoa. Easy- ja Lounge-versioihin tarjotaan 69-hevosvoimaista 1,2-litraista moottoria, ja näiden mallien hinnat alkavat 12 989 eurosta. Start/Stop -järjestelmällä ja automaattivaihteistolla varustettu etuvetoinen malli on 85-hevosvoimainen ja se maksaa 15 223 euroa. Sama 0,9-litrainen moottori löytyy myös nelivetomallien konepellin alta, mutta teholukema on niissä 90 hevosvoimaa. Muun muassa Terrain Control -ajotoiminnolla varustettu Panda 4x4 Cross maksaa 18 889 euroa. Nelivetoiset mallit tarjoavat myös 400 kilon vetokyvyn pienien lastien siirtelyyn. Pandan maahantuonti alkoi tammikuussa 2015 uudestaan Fiat Chrysler Automobilesin (FCA) toimesta. Kolmannen sukupolven Panda on pidempi, korkeampi ja leveämpi kuin edeltäjänsä.[1]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Fiat Panda.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Fiat Panda VS rivals 2012. Auto Express. Viitattu 27.5.2015.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]