Crash Bash

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Crash Bash
Kehittäjä Eurocom
Julkaisija Sony Computer Entertainment[1]
Jakelija Universal Interactive Studios
Säveltäjä Steve Duckworth
Pelisarja Crash Bandicoot
Julkaistu

PlayStation[2][3]

  • NA 6. marraskuuta 2000
  • EU 1. joulukuuta 2000
  • JP 14. joulukuuta 2000
Lajityyppi partypeli
Pelimuoto yksinpeli, moninpeli
Ikäluokitus ESRB: Kaikenikäisille
USK 6
Alusta PlayStation
Jakelumuoto CD-ROM, PlayStation Network
Lisää peliartikkeleitaVideopelien teemasivulla
Crash Bash
Yhteispisteet
Kerääjä Pisteet
GameRankings 71,27 % [4]
Metacritic 68/100 [5]
Arvostelupisteet
Julkaisu Pisteet
GamePro 4/5 [6]
Game Revolution B [7]
GameSpot 6/10 [8]
GamesRadar 88/100
IGN 7,5 / 10 [9]

Crash Bash on Eurocomin kehittämä ja Sony Computer Entertainmentin vuonna 2000 julkaisema partypeli. Crash Bash on viimeinen Crash Bandicoot -sarjan peli, joka julkaistiin ensimmäiselle PlayStationille. Peliä voi pelata kahdeksalla eri hahmolla. Pelin japanilaisessa versiossa – nimeltään Crash Bandicoot Carnival – myös Fake Crash on pelattava hahmo. 3–4 pelaajan pelin mahdollistamiseksi täytyy konsoliin asettaa multitap-sovitin.

Pelaaminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Crash Bash on partypeli, jossa pelaaja mittelee joko tekoälyä tai muita pelaajia vastaan erilaisissa minipeleissä. Pelissä on avoinna kaksi pelimuotoa 1–4 pelaajalle: Tournament Mode (turnaustila) ja Battle Mode (taistelutila). Turnaustilassa pelaajat pelaavat kaikki neljä pelitasoa läpi. Eniten voittoja turnauksen aikana saanut pelaaja voittaa. Taistelutilassa taistellaan muita pelaajia vastaan. Ennen pelin aloittamista valitaan voittoon tarvittava pistemäärä, vaikeustaso ja taistelumuoto (kaksi vastaan kaksi tai kaikki vastaan kaikki). Turnaustilassa taistelumuodon voi valita, taistelutilan taistelumuoto on aina kaikki vastaan kaikki.

Aku Akun joukkueeseen kuuluvat Crash Bandicoot, Coco Bandicoot, Tiny ja Dingodile (kaksi viimeksi mainittua ovat muissa peleissä Uka Ukan puolella) ja Uka Ukan puolella Tri. Neo Cortex, Nitrus Brio, Koala Kong ja uusi mutantti Rilla Roo. Osa tasoista on aluksi lukittuna, mutta ne aukeavat, kun Adventure-pelitilaa on pelattu tarpeeksi pitkälle. Peli on ainoa Crash-pelisarjan peli, jossa voi pelata Adventure-tilaa kaksinpelinä.

Minipelit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ballistix-pelissä pelaajien pitää torjua teräspalloja ja ohjata niitä vastustajien maaleihin. Polar Push -pelissä pelaajat ratsastavat jääkarhujen pennuilla ja yrittävät työntää vastustajat ulos jäiseltä areenalta. Pogo Pandemonium -pelissä pelaajat hyppivät hyppykepeillä ja maalaavat neliöitä yrittäen muuttaa ne pisteiksi. Crate Crush -pelissä pelaajien pitää tuhota toisensa heittemällä näitä kohti laatikoita. Joillakin areenoilla voi käyttää apuvälineitä tiettyjä aseita tai esineitä. Tank Wars -pelissä pelaajat käyvät taistelua panssarivaunuilla ja voivat vahingoittaa vastustajiaan joko tulittamalla heitä tai jättämällä heidän lähelleen miinoja. Crash Dash -pelissä pelaajat ajavat kisaa leijuvilla aluksilla ympyrän muotoisella radalla. Wumpa-hedelmillä he voivat kerätä energiaa turbotehostusta varten ja ohjuksilla he voivat hidastaa vastustajiaan. Medieval Mayhem -pelissä on vaihtoehtoisia keskiaikaisilla teemoilla varustettuja pisteidenkeruupelejä, joissa voittaa se, jolla on eniten pisteitä.

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Adventure-pelitila alkaa avaruudessa leijuvasta temppelistä, jossa Aku Aku ja Uka Uka väittelevät, että onko hyvä todellakin pahuutta parempi, kunnes Aku Aku toteaa ettei tämä väittely voi enää jatkua ja että heidän pitää jotenkin ratkaista tämä lopullisesti. Uka Uka on samaa mieltä ja aikoo hyökätä Aku Akun kimppuun, mutta Aku Aku torjuu hyökkäyksen ja sanoo, ettei heidän välillään voida käydä taistelua. Uka Uka ehdottaa kilpailua, johon Aku Aku suostuu. Aku Aku ja Uka Uka ”taikovat” heidän ”pelaajansa” paikalle. Uka Uka kertoo, että peli, jota he aikovat pelata, tulee määrittelemään lopullisesti kumpi on tosiaan parempi: Hyvyys vai pahuus. Kun Uka Uka on valmis aloittamaan, Aku Aku kuitenkin toteaa, ettei kilpailu olisi rehellinen, koska Uka Ukalla on ”liian monta pelaajaa” ja jos hänen uskonsa pahuuteen on niin voimakas, hän pystyisi takuulla voittamaan vaikka heillä olisikin täsmälleen saman verran pelaajia. Aku Aku vaatii, että Uka Uka luovuttaa kaksi hänen pelaajistaan. Uka Uka suostuu tähän ja antaa Aku Akun valita pelaajat, jotka ovat Dingodile ja Tiny. Tämän jälkeen Aku Aku toteaa: ”Pelit alkakoon” ja Adventure-pelitila alkaa.

Adventure-pelitilaa voi pelata yksi tai kaksi pelaajaa. Viimeisen päävihollisen päihittämisen jälkeen (Nitros Oxide) peli voi päättyä kahdella eri tavalla riippuen kummalta puolelta pelaaja tai pelaajat valitsivat hahmonsa.


Jos Adventure-pelitilan pelaa lävitse jollakin Aku Akun joukkuelaisella tai kumpikin pelaaja valitsivat hahmonsa Aku Akun puolelta, peli päättyy seuraavasti:

Loppu alkaa Adventure-pelitilan alussa nähdyssä avaruustemppelistä. Uka Uka on täysin ymmillään Aku Akun voitosta ja kysyy Aku Akulta, mitä temppuja hän käytti päihittääkseen hänet. Aku Aku kuitenkin vastaa, ettei hän käyttänyt mitään temppuilua tai huijausta ja toteaa että hän oli koko ajan tietoinen Uka Ukan salaisesta suunnitelmasta varastaa kaikki voimakristallit itselleen ja sen että kävi juuri niin kuin hän alun perin oli ennustanut: Hyvyys voittaa aina loppujen lopuksi. Uka Uka täyttyy raivosta ja syyttää Cortexia ja Briota heidän epäonnistumisestaan ja aikoo rangaista heitä. Mutta juuri kun hän valmistautui tuhoamaan heidät, Aku Aku painaa yhtä tiilikiveä hänen oikealla puolellaan. Uka Uka keskeyttää sen mitä hän oli juuri tekemässä ja kysyy, mitä Aku Aku tekee. Aku Aku kertoo, että koska kristallit ovat aivan liian voimakkaita jättää huomioimatta, hän sulkee ne holvin sisään, missä ne pysyvät turvassa jälleen kerran, ja kieltäytyy kertomasta enempää. Uka Uka vaatii kuitenkin, että saa sen, mikä on hänen (tarkoittaen voimakristalleja). Aku Aku uskoo, että tämä voidaan järjestää. Silloin keskellä oleva shakkilauta siirtyy syrjään ja sen alapuolella olevaan aukkoon alkaa muodostua sininen pyörre. Uka Uka ihmettelee, mitä tämä on. Aku Aku sanoo tämän olevan rangaistus siitä, että hän ”häiritsee voimakristalleja”. Silloin Uka Uka jää ansaan siniseen pyörteeseen, joka pudottaa hänet ulos temppelistä ulkoavaruuteen ja peli päättyy.


Jos Adventure-pelitilan pelaa lävitse jollakin Uka Ukan joukkuelaisella tai kumpikin pelaaja valitsivat hahmonsa Uka Ukan puolelta, peli päättyy seuraavasti:

Loppu alkaa Adventure-pelitilan alussa nähdyssä leijuvassa temppelissä. Sen ympärillä raivoaa tumman-purppuran värinen salamamyrsky. Uka Uka mielihyvissään toteaa, että viimeinkin Maa on hänen. Aku Aku kysyy, mitä hän tarkoittaa. Uka Uka kertoo, että se oli hänen suunnitelmansa alusta alkaen ja nyt kun kaikki voimakristallit ovat hänen, hänellä on viimeinkin myös kaikki siihen tarvittava voima. Aku Aku epäuskoissaan kysyy, miten näin tapahtui ja oliko hänestä tosiaan niin naiivia ajatella, että hyvyys voisi voittaa pahuuden, ja nyt kun Uka Ukalla on kaikki voimakristallit, hän toteaa Maan olevan varmasti tuhoon tuomittu. Sitten Aku Aku pyytää Crashia ja Cocoa pakenemaan ja pelastamaan itsensä. Uka Uka kuitenkin ilmoittaa, ettei ole olemassakaan paikkaa mihin piiloutua hänen raivoltaan ja peli päättyy samalla, kun hän nauraa hyvin uhkaavasti ja mielihyväisesti.


Jos Adventure-pelitilan pelaa lävitse toisen pelaajan kanssa siten, että kumpikin pelaaja valitsi hahmonsa eri puolilta (yksi Aku Akun ja yksi Uka Ukan) peli näyttää välivideon, jossa Aku Aku toteaa, että heillä on ongelma: Yksi pelaaja kummastakin joukkueesta on voittanut pelin. Uka Uka ei hyväksy tätä lopputulosta ja kehottaa omaa tiimiläistään palaamaan takaisin areenalle murskaamaan tiimitoverinsa koska pahuuden täytyy onnistua, hänen itse täytyy onnistua ja että hänen täytyy saada voimakristallit. Aku Aku kysyy epäluuloisena, mitä Uka Uka oikein suunnittelee ja sitten kertoo omalle tiimiläiselleen, että Uka Uka ei saa saada voimakristallien voimaa haltuunsa ja että hänen tiimiläisensä täytyy päihittää pahan tiimitoverinsa ja lopuksi toivottaa onnea matkaan. Tämän jälkeen kumpikin pelaaja taistelevat ”ratkaisu taistelun” (Tie Breaker) avaruustemppelin shakkipelilaudalla. Pelaajat taistelevat ”Crate Crush” pelisäännöillä, ja se, joka onnistuu voittamaan kolme kierrosta ensimmäisenä, on voittaja. Adventure-pelitilan loppu määräytyy sitten sen mukaan kumpi voitti: Aku Akun vai Uka Ukan tiimiläinen.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Crash Bash™ Playstation. Sony Interactive Entertainment LLC. Viitattu 17.3.2020. (englanniksi)
  2. Crash Bash Gamespot.com. Viitattu 26.4.2013.
  3. Crash Bash Gamefaqs.com. Viitattu 26.4.2013.
  4. Crash Bash Gamerankings.com. Viitattu 26.4.2013.
  5. Crash Bash Metacritic.com. Viitattu 26.4.2013.
  6. Crash Bash Web.archive.org. 24.11.2000. Arkistoitu 2.10.2009. Viitattu 26.4.2013.
  7. Crash Bash Review Web.archive.org. Viitattu 26.4.2013.
  8. Crash Bash Review Gamespot.com. 7.11.2000. Viitattu 26.4.2013.
  9. Crash Bash IGN.com. 7.11.2000. Viitattu 26.4.2013.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]