Crash Bash

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Crash Bash
Crash bash.jpg
Kehittäjä Eurocom
Julkaisija Sony Computer Entertainment
Jakelija Universal Interactive Studios
Säveltäjä Steve Duckworth
Pelisarja Crash Bandicoot
Julkaistu

PlayStation[1][2]

 • NA 6. marraskuuta 2000
 • EU 1. joulukuuta 2000
 • JP 14. joulukuuta 2000
Lajityyppi partypeli
Pelimuoto yksinpeli, moninpeli
Ikäluokitus ESRB: Everyone
USK 6
Alusta PlayStation
Jakelumuoto CD-ROM, PlayStation Network
Gamepad.svg
Lisää peliartikkeleitaVideopelien teemasivulla
Crash Bash
Yhteispisteet
Kerääjä Pisteet
GameRankings 71,27 % [3]
Metacritic 68/100 [4]
Arvostelupisteet
Julkaisu Pisteet
GamePro 4/5 [5]
Game Revolution B [6]
GameSpot 6/10 [7]
GamesRadar 88/100
IGN 7,5 / 10 [8]

Crash Bash on Eurocomin kehittämä ja Sony Computer Entertainmentin vuonna 2000 julkaisema partypeli. Crash Bash on viimeinen Crash Bandicoot -sarjan peli, joka julkaistiin PlayStationille. Pelissä on kahdeksan hahmoa joilla voi pelata. Japanilaisessa versiossa myös Fake Crash on pelattavana hahmona (pelin japanilaisen version nimi on Crash Bandicoot Carnival). 3–4 pelaajan pelin mahdollistamiseksi täytyy konsoliin asettaa multitap-sovitin.

Pelaaminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Crash Bash on partypeli, jossa pelaaja mittelee joko tekoälyä tai muita pelaajia vastaan erilaisissa minipeleissä. Pelissä on avoinna kaksi pelimuotoa 1–4 pelaajalle: Tournament Mode (turnaustila) ja Battle Mode (taistelutila). Turnaustilassa pelaaja(t) pelaavat kaikki neljä pelitasoa läpi. Eniten voittoja turnauksen lopulla saanut pelaaja, voittaa. Taistelutilassa käydään taistelua muita hahmoja vastaan. Ennen pelin aloittamista, valitaan voittoon tarvittava pistemäärä, vaikeusasteikko ja taistelumuoto (kaksi vastaan kaksi tai kaikki vastaan kaikki) turnaus toimii samalla tavalla, paitsi että taistelumuoto on aina kaikki vastaan kaikki.

Aku Akun joukkueeseen kuuluvat Crash Bandicoot, Coco Bandicoot, Tiny ja Dingodile (kaksi viimeksi mainittua ovat muissa peleissä Uka Ukan puolella) ja Uka Ukan puolella Tri. Neo Cortex, Nitrus Brio, Koala Kong ja uusi mutantti Rilla Roo. Osa tasoista on aluksi lukittuna, mutta ne aukeavat, kun on pelannut Adventure-pelitilaa tarpeeksi pitkälle. Peli on ainoa Crash-pelisarjan peli, jossa voi pelata Adventure-tilaa kaksinpelinä.

Pelitilat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ballistix-pelitilassa pelaajien pitää torjua teräspalloja ja ohjata niitä vastustajien maaleihin. Polar Push -pelitilassa pelaajat ratsastavat jääkarhujen pennuilla ja yrittävät työntää vastustajat ulos jäiseltä areenalta. Pogo Pandemonium -pelitilassa pelaajat hyppivät hyppykepeillä ja maalaavat neliöitä yrittäen muuttaa ne pisteiksi. Crate Crush -pelitilassa pelaajien pitää tuhota toisensa heittemällä näitä kohti laatikoita. Joillakin areenoilla voi käyttää apuvälineitä tiettyjä aseita tai esineitä. Tank Wars -pelitilassa pelaajat käyvät taistelua panssarivaunuilla ja voivat vahingoittaa vastustajiaan joko tulittamalla heitä tai jättämällä heidän lähelleen miinoja. Crash Dash -pelitilassa pelaajat ajavat kisaa leijuvilla aluksilla ympyrän muotoisella radalla. Wumpa-hedelmillä he voivat kerätä energiaa turbotehostusta varten ja ohjuksilla he voivat hidastaa vastustajiaan. Medieval Mayhem -pelitilassa on vaihtoehtoisia keskiaikaisilla teemoilla varustettuja pisteidenkeruupelejä, joissa voittaa se, jolla on eniten pisteitä.

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Adventure-pelitila alkaa avaruudessa leijuvasta temppelistä, jossa Aku Aku ja Uka Uka väittelevät, onko hyvä todellakin pahuutta parempi. Aku Aku toteaa, ettei tällainen tapa voi enää jatkua ja ehdottaa, että he ratkaisisivat tämän tasa-arvoisesti. Uka Uka suostuu tähän, jolloin hän syöksyy Aku Akua päin. Aku Aku torjuu hyökkäyksen ja sanoo, ettei heidän sallittaisi taistella itse. Uka Uka ehdottaa kilpailua, mihin Aku Aku suostuu. He ”taikovat” omat joukkueensa paikalle, ja Uka Uka kertoo säännöt: he laittavat yhden heidän hahmoistaan siirtymähuoneeseen ja loput eri areenoille, ja se, joka kerää kaikki palkintopokaalit, voittaa kaikki voimakristallit. Aku Aku sanoo, ettei tämä ole reilua, koska Uka Ukalla on liian monta pelaajaa ja että hän voittaisi siten helposti. Uka Uka joutuu luovuttamaan kaksi hahmoaan Aku Akulle, Tinyn ja Dingodilen, minkä jälkeen kilpailu alkaa.

Jos Adventure-pelitilan pelaa läpi jollakin Aku Akun joukkuelaisella peli päättyy seuraavalla tavalla: Loppu alkaa siitä, että Uka Uka on erittäin raivoissaan ja kysyy että mitä temppuja Aku Aku käytti päihittääkseen hänen tiiminsä. Aku Aku vastaa, ettei hän ole käyttänyt mitään temppuja ja sanoo samalla että hän tiesi alun perin että Uka Uka yrittäisi varastaa kristallit. Uka Uka täyttyy raivosta ja päättää ottaa kaiken energian itselleen Cortexilta ja Briolta, sillä välin kun Aku Aku painaa yhtä tiilikiveä hänen vasemmalla puolellaan, ja se lukitsee kristallit ”holvin” sisään. Aku Aku toteaa, että kristallit ovat liian voimakkaita voidakseen leijua ympäriinsä, ja sanoo että kristallit olisivat jälleen turvassa holvissa. Sitten Uka Uka ihmettelee, mikä häntä vetää keskellepäin jossa ”shakkilauta” on. Aku Aku sanoo, että tämä on rangaistus siitä, että hän ”häiritsee” kristalleja. Silloin keskelle syntyy sinivalkoinen pyörre, joka imee Uka Ukan sisäänsä ja pudottaa hänet ulos temppelistä ulkoavaruuteen.

Jos Adventure-pelitilan pelaa läpi jollakin Uka Ukan joukkuelaisella, peli päättyy seuraavalla tavalla: Erikoinen purppuramyrsky raivoaa nyt läpi universumin, mikä kertoo Uka Ukan voittaneen kisan. Hän kertoo, että hänen suunnitelmansa oli varastaa kaikki voimakristallit ja että nyt kun ne ovat hänen, kuuluu hänelle myös kristalleista saatavat voimat ja valta. Aku Aku epäilee olleensa liian naiivi siinä, että uskoi hyvyyden aina voittavan pahuuden. Nyt kun Uka Ukasta on tullut niin vahva, ettei kukaan voi enää estää häntä. Aku Aku pyytää Crashia ja Cocoa juoksemaan pakoon ja pelastamaan itsensä. Uka Uka ilmoittaa kuitenkin ettei enää ole paikkaa jonne juosta tai piiloutua hänen valtaansa, koska hän on mahtava Uka Uka ja nauraa siten loppuun asti.

Jos adventure pelin pelaa toisen pelaajan kanssa mutta eri puolilla (toinen hyvällä ja toinen pahalla) Aku Aku ja Uka Uka sanovat että heidän (pelaajien) täytyy nyt taistella keskenään, jotta ratkaistaan kumpi on voimmakkaampi puoli. Uka Uka panostaa omaa tiimiläistään sanomalla hänelle, että jos hän nyt päihittää vastapelaajansa, kaikki valta on yhdessä heidän. Aku Aku taas panostaa omaa tiimiläistään sanomalla, ettei hän saa hävitä jotta pahuus pysyisi poissa ikuisesti ja rauhallisen valoisa arvovalta voitaisiin tuoda yhdessä kaikkialle avaruuteen ja galaksiin. Aku Aku sanoo vielä, että hänen pitää pysäyttää Uka Ukan tiimiläinen ennen kuin on liian myöhäistä.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 1. Crash Bash Gamespot.com. Viitattu 26.4.2013.
 2. Crash Bash Gamefaqs.com. Viitattu 26.4.2013.
 3. Crash Bash Gamerankings.com. Viitattu 26.4.2013.
 4. Crash Bash Metacritic.com. Viitattu 26.4.2013.
 5. Crash Bash Web.archive.org. 24.11.2000. Viitattu 26.4.2013.
 6. Crash Bash Review Web.archive.org. Viitattu 26.4.2013.
 7. Crash Bash Review Gamespot.com. 7.11.2000. Viitattu 26.4.2013.
 8. Crash Bash IGN.com. 7.11.2000. Viitattu 26.4.2013.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]