Crash Bandicoot (videopelihahmo)

Wikipediasta
(Ohjattu sivulta Fake Crash)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli käsittelee videopelihahmoa. Pelisarjaa käsittelevä artikkeli on Crash Bandicoot (pelisarja) ja ensimmäistä peliä käsittelevä artikkeli Crash Bandicoot (videopeli).
Crash Bandicoot
Crash Bandicoot pelissä Crash of the Titans
Crash Bandicoot pelissä Crash of the Titans
Pelisarja Crash Bandicoot
Ensimmäinen peli Crash Bandicoot
Luoja Naughty Dog
Ääninäyttelijä
(englanti)
Brendan O’Brien
Billy Pope
Steven Jay Blum
Jess Harnell
Eric Rogers
Rhys Darby
Scott Whyte
Ääninäyttelijä
(suomi)
Antti Pääkkönen (Crash of the Titans)
Lisää peliartikkeleitavideopelien teemasivulla

Crash Bandicoot on videopelihahmo, joka seikkailee Crash Bandicoot -pelisarjassa. Hahmon kehitti aikoinaan suurtuotantoyhtiö Universalille yhtiö nimeltä Naughty Dog. Hahmon kehittäminen aloitettiin jo vuonna 1994. Naughty Dogin siirtyessä kehittämään Jak and Daxter -pelisarjaansa vuoden 1999 jälkeen Crash siirtyi muiden kehittäjien käsiin. Nykyään Crashiä kehittää Toys For Bob.

Tietoa hahmosta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Crash Bandicoot on sinisiin, farkkujen näköisiin housuihin sonnustautunut oranssi pussimäyrä, joka kävelee kahdella jalalla. Crashin erityisominaisuuksiin kuuluu kyky pyöriä nopeasti ja satuttaa tällä tavoin vihollisiaan. Lisäksi Crash on hyvä hyppimään ja pystyy tuhoamaan useita vihollisiaan hyppäämällä niiden päälle.

Alusta asti Crashin apurina on toiminut Aku Aku (vanhan poppamiehen henki puisessa naamiossa), joka väristään riippuen voi pelastaa Crashin kuolemalta enintään kaksi kertaa. Crashin kasvoille asettuessaan se tekee Crashin hetkeksi kuolemattomaksi. Jo kohtuullisen pitkän ajan Crashille on myös kuulunut oma ”hedelmäsinko”, joka ampuu omenaa muistuttavia vamppahedelmiä (Wumpa Fruits) ja jonka saa haltuunsa yleensä vasta pelin loppupuolella. Kolmannesta Crash Bandicoot -pelistä alkaen Crash on lisäksi käyttänyt mitä erilaisimpia keksintöjä ja välineitä.

Crashilla on pikkusisko, Coco Bandicoot, joka on myös esiintynyt Crash-peleissä, joskus jopa pelattavana hahmona. Cocolla on usein mukanaan kannettava tietokone. Siinä missä Crash on joskus ratsastanut muun muassa jääkarhunpentu Polarilla, pikkuisella dinosauruksella ja villisialla, Coco on ratsastanut Pura-tiikerillä.

Crashin elämän rakkaus on Tawna Bandicoot. Tawna on esiintynyt vain ensimmäisessä Crash-pelissä, mutta hänen kuvansa voi nähdä Crash Twinsanityssa lukuun ottamatta Boom Bangia. Pelissä sanotaan, että Pinstripe olisi sittemmin hurmannut Tawnan.lähde? Syy Tawnan pois jättämisetä sarjassa johtuu siitä, että hahmoa pidettiin lapsille epäsopivana.

Crashin kotisaaria kutsutaan Vamppasaareksi (Wumpa Island). Ne ovat saaneet nimensä saarilla kasvavista wumpa-hedelmistä. Saaria on kolme: N. Sanity Island (Insanity Island), Vamppasaari (nimetty Crash of the Titans -pelissä) ja Cortex Island (Neo Cortexin vanha tukikohta). Crashin kotisaarella on myös ”vastakohta” kymmenennessä ulottuvuudessa nimeltään Twinsanity Island. Nimi tulee "Pahojen kaksosten" linnoituksesta, joka esiintyy Crash Twinsanityssa.

Crash asuu Cocon ja Aku Akun sekä myöhemmin myös Crunchin kanssa.

Crashin arkkivihollinen on Tohtori Neo Cortex, jonka Crash on kohdannut useimpien pelien loppuvastuksena. Cortexilla on myös jonkin aikaa ollut oma pomo, Uka Uka -naamio.

Fake Crash[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Fake Crash on nimensä mukaisesti Crash Bandicootin kopio. Fake Crash esiintyi ensimmäisen kerran Crash Bandicoot 3: Warpedissa, mutta vain pienessä roolissa tanssimassa taustalla Toad villagessa, Makin’ wavesissä ja Hog ridessä (näkyy vasta, kun pelin on pelannut läpi yli sataprosenttisesti). Tämän jälkeen hän esiintyi Crash Team Racingissa lukittuna hahmona. Hänet sai ajettavaksi hahmoksi voittamalla violetin jalokiven tai koodilla. Hänet saa myös hahmoksi Crash Nitro Kartissa, kun tekee 50 boostia Team Cortexilla seikkailutilassa. Hän on myös esiintynyt käsikonsolipelissä Crash Bandicoot 2: N-Tranced yhtenä pomovastuksista. Fake Crash löytyy myös Crash Bashista, tosin ainoastaan japanin versiossa ja huijauskoodilla. Fake Crash on ulkonäöltään kuin Crash Bandicoot pidemmillä hampailla ja suuremmilla kulmakarvoilla varustettuna. Fake Crashin hahmo perustuu japanilaiseen lelupiraattikopio-Crashiin.

Nega Crash/Evil Crash[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nega Crash (tai myös Evil Crash), on esiintynyt Crash Tag Team Racingissa ja Crash Twinsanityssa. Crash Tag Team Racingissa Nega Crash on Crashin puku, joka on ostettavissa. Nega Crash on Twinsanityssa Crashin paha kaksoisolento. Nega Crash kidnappasi Nina Cortexin. Crashin pitää seurata Nega Crashia Rockslide Rumble -tasolla väistellen pommeja. Nega Crash jahtasi myös Tohtori Neo Cortexia ja Crashin oli pelastettava Cortex.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]