Crash Bandicoot 3: Warped

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Crash Bandicoot 3: Warped
Crash warped.jpg
Kehittäjä Naughty Dog
Julkaisija Japani Sony Computer Entertainment
Yhdysvallat Universal Interactive Studios
Jakelija Vivendi Games
Ohjaaja Jason Rubin
Tuottaja Grady Hunt
Taiteilija Charles Zembillas
Säveltäjä Mutato Muzika
Josh Mancell
Ohjelmoija Andy Gavin
Pelisarja Crash Bandicoot
Pelimoottori Havok
Julkaistu PlayStation
  • NA 10. lokakuuta 1998
  • EU 5. joulukuuta 1998
  • JP 17. joulukuuta 1998
Lajityyppi tasohyppely
Pelimuoto yksinpeli
Ikäluokitus ELSPA: 3+
ESRB: MVirheellinen ESRB-arvo
Alusta PlayStation
Jakelumuoto CD-ROM, PlayStation Network
Gamepad.svg
Lisää peliartikkeleitaVideopelien teemasivulla

Crash Bandicoot 3: Warped on Naughty Dogin kehittämä ja Sony Computer Entertainmentin julkaisema tasohyppelypeli. Peli julkaistiin vuonna 1998 PlayStationille. Warped on Crash Bandicoot -pelisarjan kolmas osa. Pelissä Crash ja tämän sisko Coco yrittävät kerätä voimakristalleja eri aikakausilta aikakoneen avulla estääkseen tohtori Neo Cortexin ja tämän kätyreiden aikeet valloittaa maailma.

Peli sai paljon hyvää kritiikkiä ja sitä myytiin maailmanlaajuisesti 7,1 miljoonaa kappaletta.[1]

Pelaaminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Crash Bandicoot: Warped on kaavaltaan samanlainen kuin edeltäjänsä: pelaaja ohjaa Crashia läpi putkilomaisten 3D-tasojen päämääränään saada kentän loppuun piilotettu voimakristalli. Tasot sisältävät useissa eri paikoissa olevia erinäköisiä laatikoita, jotka pelaajan on rikottava. Laatikot rikottuaan pelaaja saa palkinnoksi jalokiven. Tasot sisältävät myös bonusreittejä, joihin pääsee edeltävistä tasoon sijoitettujen leijuvien tasanteiden avulla. Joissain kentissä on myös salaisia reittejä, joissa päämääränä on päästä loppuun piilotetun värillisen jalokiven luo. Pelin keskuspaikka on jättimäinen aikakone (engl. Time Twisting Machine), jonka siirtymähuoneesta (engl. Warp Room) pääsee kaikkiin tasoihin. Tasot on jaettu viiteen eri aikamatkustusalueeseen, joista jokainen sisältää viisi kenttää. Kun pelaaja on saanut alueen jokaisesta tasosta voimakristallin, avautuu pomovastustaso, jossa pelaajan pitää kukistaa Cortexin kätyri. Tämän päihitettyään pelaaja avaa siirtymähuoneen seuraavan alueen tasoineen ja saa myös erikoiskyvyn, joka on käytettävissä koko loppupelin ajan. Siirtymähuoneessa on myös bonusalue, jonka tasot aukeavat keräämällä reliikkejä.

Pelin pääkeräilyesineet ovat omenoita muistuttavat wumpa-hedelmät. Niitä on ripoteltu kenttiin sellaisinaan ja laatikoissa. Kun pelaaja saa kerättyä 100 wumpa-hedelmää, hän saa palkinnoksi yhden elämän. Pelin alussa elämiä on vain neljä. Jos Crash saa iskun, osuu vastustajaan tai putoaa rotkoon, pelaaja menettää yhden elämän. Pelaaja voi tosin löytää Aku Aku -naamion, joka suojaa vihollisen iskulta. Tämä ei kuitenkaan suojele rotkoon putoamiselta. Yksi Aku Aku -naamio suojaa yhdeltä iskulta, kahdella pystyy suojautumaan kahdelta iskulta, ja kolmella naamiolla Crashista tulee tilapäisesti vahingoittumaton.

Uutta pelissä on se, että Crashin sisko Coco on nyt ensimmäistä kertaa pelattava hahmo. Lisäksi uutta ovat erilaiset kulkuneuvotasot, joissa päästään joko vesiskootterin, moottoripyörän tai lentokoneen ohjaimiin. Jokaisessa kulkuneuvotasossa on eri tavoite kristallin saamiseksi: vesiskootteritasoissa pitää seurata ruudun yläpuolella olevan nuolen näyttämää tietä, moottoripyörätasoissa taas täytyy kisata Cortexin kätyreitä vastaan ja ylittää maalinja ensimmäisenä, ja lentokonetasoissa täyttyy kukistaa tietyt vastustajat. Pelissä on myös tasoja, joissa pääsee sukeltamaan tai ratsastamaan Pura-tiikerillä. Nämä ovat periaatteessa kaikki samanlaisia kuin tasohyppelytasot mutta ne eivät sisällä salaisia tai bonusreittejä.

Reliikit ovat myös uusi ominaisuus. Niitä pystyy keräämään palaamalla tasoihin, joista on jo saanut voimakristallin. Tällöin voi pelata aikahaasteen, jossa pitää päästä kentän loppuun mahdollisimman nopeasti. Aikahaastetila käynnistyy, kun kerää tason alussa olevan kellon. Reliikkejä on kolmenlaisia, ja jokaisella on oma aikarajansa jolla sen saa: safiiri (engl. Sapphire), kulta (engl. Gold) ja platina (engl. Platinum). Aikahaastetilan aikana kaikki wumpa-hedelmät häviävät tasosta eikä niitä myöskään saa laatikoista. Sen sijaan jotkut laatikot muutuvat keltaisiksi aikalaatikoiksi. Kun aikalaatikon rikkoo, aika pysähtyy niin moneksi sekunniksi, kuin mitä laatikon sivussa oleva luku osoittaa.

Kehitys[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Crash Bandicoot 3: Warped-pelin tuotanto alkoi tammikuussa 1998, kun Naughty Dogille annettiin vain kymmenen ja puoli kuukautta aikaa saada peli loppuun. Ohjelmoijat Andy Gavin, Stephen White ja Greg Omi loivat kolme uutta kulkuneuvoa peliin, joista kaksi luotiin kolmiulotteisiksi luontoon vesiskootteri ja lentokone tasoiksi. Kolmas uusi kulkuneuvo oli moottoripyörä, joka luotiin ajosimulaattorin tapaan moottoripyörä tasoihin. Jason Rubin selitti että "klassinen" pelityyli säilyi kahden edellisen pelin suosion vuoksi ja jatkoi, että "Olimme luopua tämän tyylisestä pelityylistä, joka merkitsisi sitä, että olisimme hylänneet merkittävän osan pelaajia". Peliin kehiteltiin myös reliikit, jotka antoivat pelaajalle syyn palata takaisin kenttään uudestaan pelin läpäisyn jälkeen.

Pelin ääniraidan tuottivat David Bagget ja Mark Mothersbaugh ja Josh Mancell Mutato Muzikalta toimi säveltäjänä. Ääniefektit peliin loivat Mike Gollum, Ron Horwitz ja Kevin Spears jotka olivat Universal Sound Studiolta. Ääninäyttelijöinä pelissä toimivat muun muassa Clancy Brown ja Brendan O'Brien, jotka molemmat tekivät kaksoiroolin, Clancy toimi Cortexina ja Uka Ukana kun Brendan taas näytteli tohtori N. Giniä ja Tiny tiikeriä. Dingodilen äänenä toimi William Hootkins, tohtori N. Tropyn näytteli Michael Ensign ja Aku Akuna oli Mel Winkler. Coco oli hiljennetty tässä pelissä samoista syistä kuin Crash oli aikaisemmin, Naughty Dog ajatteli että pelaajien on helpompi samaistua pelattaviin hahmoihin.

Tarina[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Peli jatkuu suoraan viime pelin Crash Bandicoot 2: Cortex Strikes Backin lopusta, jossa Crash oli kerännyt kaikki jalokivet ja tuhonnut Tri. Cortexin avaruusaseman tohtori Nitrus Brion lasertykillä. Avaruusaseman kappaleet saapuivat Maan ilmakehään ja osuivat Vamppasaarella olevaan temppeliin. Pelaaja näkee omituisen energiapallon singahtavan temppelistä yön pimeyteen. Samaan aikaan Crashin kotona Crash, Coco, Aku Aku ja Polar ovat ulkona, kun ilkeä nauru kantautuu ilmojen halki. Aku Aku tunnistaa äänen ja käskee muita menemään sisälle sanoen, että suuri pahuus on tullut. Temppelistä lähtenyt energiapallo paljastuu ilkeäksi Uka Uka -naamioksi, joka suuntaa avaruuteen pelastamaan Cortexin, jonne tämä oli jäänyt ajelehtimaan avaruusasemansa tuhouduttua. Uka Uka moittii Tri. Cortexia sillä tämä on epäonnistunut jo kahdesti maailmanvalloitussuunnitelmissaan sekä menettänyt kaikki kristallit ja jalokivet. Uka Uka päättää kuitenkin olla tappamatta Cortexia, koska Cortexin epäonnistuminen johti siihen, että temppeliin osunut avaruusaseman kappale vapautti sinne kahlitun Uka Ukan. Ilkeä naamio kertoo varasuunnitelmastaan ja esittelee Cortexille tohtori Nefarious Tropyn. Tropy on keksinyt aikapyörteen, jonka avulla he voivat matkata ajassa ja kerätä kaikki kristallit niiden alkuperäisiltä paikoilta menneisyydessä. Samaan aikaan Crashin kotona Aku Aku kertoo muille siitä, miten hän vuosia sitten vangitsi veljensä Uka Ukan temppeliin tämän väkivaltaisen luonteen takia, ja että koska Uka Uka on nyt vapaana, hänet täytyy pysäyttää. Crash ja kumppanit menevät aikapyörteelle. Aku Aku sanoo, että heidän on löydettävä kristallit ennen Uka Ukaa ja Cortexia.

Juonipaljastukset päättyvät tähän.

Pelin ääninäyttelijät[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 Clancy Brown  … Tri. Neo Cortex, Uka Uka  
 Brendan O’Brien  … Tiny Tiger, Tri. N. Gin  
 William Hootkins  … Dingodile  
 Michael Ensign  … Tri. Nefarious Tropy  
 Mel Winkler  … Aku Aku  

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Crash Bandicoot 3: Warped Sales (PS) gamrreview.com. Viitattu 16.5.2011. (englanniksi)
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:Crash Bandicoot: Warped