Crash Bandicoot XS

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Crash Bandicoot XS
Crash bandicoot xs.jpg
Kehittäjä Vicarious Visions
Julkaisija Universal Interactive
JP Konami
Jakelija Vivendi Games
Suunnittelija Luis Barriga
Karthik Bala
Säveltäjä Todd Masten
Pelisarja Crash Bandicoot
Julkaistu
 • NA 25. helmikuuta 2002
 • EU 15. maaliskuuta 2002
 • JP 18. heinäkuuta 2002
Lajityyppi tasohyppely
Pelimuoto yksinpeli
Ikäluokitus ESRB: EVirheellinen ESRB-arvo
Alusta Game Boy Advance
Jakelumuoto pelimoduuli
Gamepad.svg
Lisää peliartikkeleitaVideopelien teemasivulla

Crash Bandicoot XS (myös nimellä Crash Bandicoot: The Huge Adventure ja Crash Bandicoot Advance) on Vicarious Visionsin kehittämä ja Universal Interactiven julkaisema Crash Bandicoot -pelisarjaan kuuluva tasohyppelypeli. Peli julkaistiin Game Boy Advancelle vuonna 2002.

Crash Bandicoot XS on seitsemäs pelisarjan osa, ja sarjan ensimmäinen käsikonsolipeli.

Pelaaminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Crash Bandicoot XS:ssä, pelaaja konrolloi Crash Bandicootia. Crashin täytyy kerätä 20 kristallia ja pelastaa maailma Tohtori Neo Cortexilta, joka yrittää kutistaa maapallon. Crash siirtyy keskiöistä kenttiin. Jokaisessa keskiössä on viisi tasoa, jotka vievät hänet moniin maan alueille. Neljä ensimmäistä keskiötä ovat pelattavissa. Kun kerää viisi kristallia yhdestä keskiöstä, Crash kohtaa pomovastuksen. Kukistettuaan vastuksen, pääsee pelaamaan toiseen keskiöön. Kun Crash on keränyt 20 kristalia, voittanut pomovastukset ja maapallo on laajentunut oikean kokoiseksi, peli on voitettu.

Pelissä voi myös kerätä jalokiviä ja värillisiä jalokiviä saadakseen pelin 100-prosenttisesti läpi. Saadakseen jalokiven, pelaajan täytyy rikkoa kaikki laatikot kentästä tai mennä sala-alue läpi. Värillisiä jalokiviä löytyy erikoistasoilta tai piilotetuilta alueilta. Relic-avaimen voi saada, jos päihittää aika-ajon kentästä, josta on jo saanut kristallin. Time Trial käynnistyy, kun Crash koskettaa sekuntikelloa; jos ei kosketa, taso pelataan vakituisesti. Pelaajan täytyy juosta taso läpi mahdollisimman nopeasti. Time Trial -tasossa on keltaisia laatikoita, joista voidaan jäädyttää aika yhdestä kolmeen sekunniksi. Relic-avaimia on kolmea eri tyyppiä: safiiri, kulta ja platina.

Pelin alussa Crash osaa hypätä, pyöriä, tehdä mahalaskun, liukua ja ryömiä. Hahmo kuitenkin oppii uusia taitoja (esimerkiksi tuplahyppy ja nopeampi juoksutyyli) voitettuaan pomovastuksen. Crash aloittaa pelin viidellä elämällä, jotka hän voi hävitä joutuessaan vihollisen vahingoittamaksi. Saadakseen enemmän elämiä, täytyy kerätä 100 wumpa hedelmää tai rikkoa laatikko, jossa on elämä. Vihollisilta Crashia suojaa Aku Aku -naamio, jonka saa laatikosta. Jos saa kerättyä kolme Aku Akua, Crashista tulee hetken aikaa voittamaton, mutta voi kuolla, jos esimerkiksi tipahtaa rotkoon.

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Maata kiertävällä avaruusasemalla, Uka Uka on pettynyt Tohtori Neo Cortexin jatkuviin epäonnistumisiin, mutta Cortex lupaa suunnitelman, joka pienentäisi maapallon. Kun Cortex on pienentänyt maapallon ja uhkaillut maan ihmisiä, Aku Aku pyytää Crashia ja Coco Bandicootia apuun. Coco saa selville, että Cortex käyttää kristalleja kutistuskoneen voimanlähteenä ja pyytää Crashia hakemaan samanlaisia kristalleja ympäri maailmaa, jotta hän voisi valmistaa laitteen, mikä palauttaisi maapallon normaaliksi.

Crashin kukistettua Dingodilen, Tri. N. Ginin ja Tiny Tigerin, Cortex päättää ampua Crashia planeetan minimoijalla. Crash voittaa Cortexin ja Coco palauttaa maan normaaliin kokoonsa, mutta Aku Akua huolestuttaa, koska he eivät tuhonneet planeetan minimoijaa. Crashin täytyy kerätä kaikki jalokivet ja reliikit (vain kultaisella ja platinalla pääsee haastamaan Cortexin). Kun kaikki on kerätty, Crash pääsee taistelemaan uudestaan Cortexia ja Mega-Mixiä (Crashin vahingoitettua minimoijaa, Cortex, N. Gin, Digodile ja Tiny fuusioituivat ja heistä tuli Mega-Mix) vastaan avaruusasemalla. Crash karkaa Mega-Mixin kynsistä palaamalla takaisin maahan teleportin kautta. Tämän jälkeen avaruusasema, jonne Cortex ja kumppanit jäivät, räjähtää.

Juonipaljastukset päättyvät tähän.

Hahmot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 • Crash Bandicoot: Pelisarjan sankari ja päähahmo. Pelastaa maailman planeetan minimoijalta.
 • Coco Bandicoot: Crashin nerokas pikkusisko. Hän keksii keinon pysäyttää Cortexin ilkeä suunnitelma.
 • Aku Aku: Intiaaninaamio, joka voi pelastaa Crashin kaksi kertaa, jos tämä on saanut kerättyä kaksi Aku Aku -naamiota. Kolmannesta naamiosta Crashista tulee hetkeksi voittamaton.
 • Uka Uka: Noitatohtorin, Aku Akun paha kaksoisveli. Hän on Cortexin ja muiden pahojen johtaja.
 • Dingodile: Hybridimutantti dingon ja krokotiilin väliltä. Ensimmäinen pomovastus. Taistelu Dingodilea vastaan käydään veden alla, jossa hän yritti ampua Crashia raketeilla, mutta sai itse teräviä lohkareita niskaansa.
 • Tri. N. Gin: Cortexin oikeakäsi. Toinen pomovastus. Taistelu N. Giniä vastaan käydään avaruudessa, jossa hän kukistuu, kun Crash tuhoaa hänen aseensa.
 • Tiny Tiger: Lihaksikas ja hieman hölmö mutanttitiikeri. Kolmas pomovastus. Taistelu Tiny Tigeriä vastaan käydään viidakossa, vesiputouksen vierellä, jossa Tiny yrittää keihästää Crashin, mutta epäonnistuu.
 • Polar: Pieni jääkarhu, jolla Crash ratsastaa päästäkseen jotkut tasot läpi.
 • Mega-Mix: Kun Crash vahingoittaa planeetan pienennyskonetta, laite ampuu Cortexia, Dingodilea, N. Giniä ja Tinyä päin ja nämä fuusioituivat. Mega-Mixin vasenpuoli päästä on Cortexin ja oikeapuoli N. Ginin. Keho ja kädet ovat Tinyn. Jalat, housut ja häntä ovat Dingodilen.

Vastaanotto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Crash Bandicoot XS sai pääasiassa hyvän vastaanoton kriitikoilta.

Crash Bandicoot XS
Yhteispisteet
Kerääjä Pisteet
GameRankings 93 % [1]
Metacritic 78/100
Arvostelupisteet
Julkaisu Pisteet
GameSpot 7,4/10 [2]
GameZone 9,2/10
IGN 9.6 / 10 [3]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 1. Crash Bandicoot: The Huge Adventure Gamerankings.com. Viitattu 26.4.2013.
 2. Crash Bandicoot: The Huge Adventure Review Gamespot.com. 19.3.2002. Viitattu 25.4.2013.
 3. Crash Bandicoot: The Huge Adventure IGN.com. 1.3.2002. Viitattu 25.4.2013.