Crash Bandicoot (videopeli)

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Tämä artikkeli käsittelee videopeliä. Koko pelisarjaa käsittelevä artikkeli on Crash Bandicoot (pelisarja) ja videopelihahmoa käsittelevä artikkeli Crash Bandicoot (videopelihahmo).
Crash Bandicoot
Crash Bandicoot Cover.png
Kehittäjä Naughty Dog
Julkaisija Sony Computer Entertainment
Universal Interactive Studios
Jakelija Sony Computer Entertainment
Julkaisupäivä NA 31. elokuuta 1996[1]
EU marraskuu 1996[1]
JP 6. joulukuuta 1996[1]
Lajityyppi tasohyppely[1]
Pelimuoto yksinpeli[1]
Ikäluokitus PEGI: 3+
ESRB: E [1]
ELSPA: 3+
OFLC: G
Alusta PlayStation, PlayStation 3, PlayStation Portable[2]
Jakelualusta CD-ROM
Gamepad.svg
Lisää peliartikkeleitaVideopelien teemasivulla

Crash Bandicoot on vuonna 1996 PlayStationille julkaistu Crash Bandicoot -pelisarjan ensimmäinen peli.[3] Pelissä pitää edetä saarelta saarelle ratoja pitkin. Pelin lajityyppi on tasohyppely. Kun on selvittänyt tietyn määrän tasoja, pitää voittaa loppuvastus.

Peli alkaa siitä, kun Crashin arkivihollinen, Tohtori Neo Cortex ja Tohtori Nitrus Brio yrittävät tehdä Crashistä Cortexin mutanttiarmeijan kenraalia. Crash pääsee kuitenkin karkaamaan laboratoriosta, mutta hänen tyttöystävänsä Tawna jää vangiksi. Crash yrittää tehdä lopun Cortexin ilkeistä suunnitelmista valloittaa maailma ja päättää samalla pelastaa Tawnan. Pelin ensimmäisellä tasolla (N. Sanity Beach) Crash löytyy makaamasta mahallaan rantahietikossa.

Crash Bandicoot sai kriitikoilta hyvän vastaanoton. Nykyisin se lukeutuu PlayStationin ostetuimpiin peleihin.[4]

Pelaaminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Crash Bandicoot on tasohyppelypeli, jossa pelaaja kontrolloi Crash Bandicootia, jonka täytyy matkata kolmen saaren läpi tuhotakseen hänen luojansa Tohtori Neo Cortexin ja pelastaakseen tyttöystävänsä Tawnan. Peli jakaantuu tasoihin, jotka pelaajan täytyy suorittaa yksi kerrallaan. Pelaajalla on tietty summa ”elämiä”, joita voi pelin edetessä kerätä lisää. Crash voi kerätä elämiä joko keräämällä ”lisäelämän” (Crashin pään näköinen) tai 100 wumpa-hedelmää[5]. Elämiä menettää, jos vihollinen saa iskun Crashiin, putoaa veteen, rotkoon tai saaste-mönjään. Jos kaikki elämät häviävät, peli loppuu. Peliä voi kuitenkin jatkaa edelliseltä tasolta.

Crashilla on kyky hypätä ilmaan ja laskeutua vihollisen päälle, niin että se tuhoutuu. Crash voi voittaa vastuksia myös pyörimällä. Crash voi myös avata laatikot näillä tavoilla. Laatikoista voi löytää myös noitatohtorin (Aku Aku) naamarin, joka tekee Crashista lyhyeksi aikaa voittamattoman. Check Point (suom. tarkistuspiste) -laatikot päästävät Crashin jatkamaan peliä paikkasta, jossa viimeisin Check Point -laatikko on avattu. Pelissä voi myös päästä bonuskierrokselle keräämällä Tawna-, Brio- tai Cortex-merkkejä tietyn tason aikana. Bonustasot ovat lyhyitä kenttiä, joissa on paljon laatikoita, joista on mahdollista saada lisää ”elämiä” ja wumpa-hedelmiä. Jos Crash putoaa tai kuolee, hän menettää kaiken minkä on kerännyt bonustasolla. Ainoat erot bonustasoissa ovat erilaiset maisemat. Tawnan bonustasot pelataan todennäköisesti puustoilla, Brion tasot kristallikaivoksilla ja Cortexin linnoituksessa. Toinen ero on se, että Cortexin ja Brion bonustasot ovat hiukan vaikeampia kun Tawnan bonustasot. Lisäksi Brio- ja Cortex-merkkejä saa muistakin kun vain ”?”-laatikoista. Bonustasoissa ei ole yhtään vihollisia eikä Aku Aku laatikoita.

Pelissä on kolme eri saarta, jotka sijaitsevat Australian rannikolla: N. Sanity Island, Wumpa Island (nimetty vasta pelissä Crash of the Titans) ja Cortex Island, joilla Crash seikkailee. Pelissä on itse pelinäkymän ohella myös karttanäkymä, jossa valitaan taso.

Pelin ALPHA versiossa on paljon eroa pelin lopulliseen versioon verrattuna esim: bonustasot ovat hiukan erilaisia kuin pelin lopullisessa versiossa, pelin alkuvalikko on erilainen, kartta on erilainen, pelissä on muutama kenttä, jotka on poistettu lopullisesta versiosta suuren vaikeustason takia. Kuitenkin piilotettu kenttä Stormy Ascent ei ole kokonaan poistettu ja on edelleen pelilevyllä ja vain pelattavana GameShark huijauskoodilla.

Tarina[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hahmot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tarinan päähenkilö ja pelattava hahmo on Crash Bandicoot, mutatoitu tasmanianjuovapussimäyrä[6], jonka täytyy pelastaa hänen tyttöystävänsä, Tawna. Päävastus on Tohtori Neo Cortex, hullu tiedemies, jonka tarkoituksena on vallata maailma hänen mutatoitujen eläimiensä avulla. Cortexin apulainen Tohtori Nitrus Brio on Evolvo-säteen keksijä. Crashin ihastus on Tawna, naispuolinen pussimäyrä. Matkan aikana Crashia auttaa vanhan noitatohtorin henki, Aku Aku, joka on hajonnut maskiksi. Pomohenkilöinä pelissä toimii Cortexin lisäksi Papu Papu, ylipainoinen ja huonotuulinen intiaaniheimon päällikkö; Ripper Roo, mielisairas mutanttikenguru; Koala kong, lihaksikas mutta tyhmä mutanttikoala; Pinstripe Potoroo, Cortexin henkivartija joka käyttää konepistoolia; Nitrus Brio, Cortexin vanha ystävä joka käyttää kemikaaleja aseenaan.

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Crash Bandicoot sijoittuu kolmeen Kaakkois-Australiassa sijaitsevaan saareen, jotka omistaa hullu tiedemies Tohtori Neo Cortex. Cortexin apuna toimii hänen vanha ystävänsä Tohtori Nitrus Brio. N. Brio loi Evolvo-säteen, jolla he kehittävät mutantteja, joilla on mahtavat voimat. Yksi heidän kokeilustaan oli rauhaisa pussimäyrä Crash, jonka Cortex suunnitteli olevan mutanttiarmeijan johtaja. Kun koe aiottiin viimeistellä Cortex Vortex -laitteen avulla, jokin kuitenkin vikaan ja Crash pääsi karkuun hyppäämällä linnan ikkunasta ulos. Tämän seurauksena Cortex loi toisen Bandicootin, Tawnan.

Crashin vankeusaikana hän oli ihastunut Tawnaan. Crash päätti peitota Cortexin, puhdistautua saastuneisuudelta ja pelastaa Tawna. Rannikolta Crash matkaa läheiseen viidakkoon ja kiipeää jättiläispuisen linnakkeen yli, missä asustelee intiaaniheimo. Crash saapuu intiaaniheimon päällikön majaan, jossa Crash peittoaa päällikkö Papu Papun. Crash pakenee kyläläisiä villisian selässä ratsastaen ja ylittää vastakkaisen linnakkeen muurin. Crash suuntaa Cortexin toiselle saarelle. Toinen saari on ollut kauan hylättynä ja siellä ei ole muuta kuin viidakkoa, liskojen vaivaamaa kaupunkia, lahonneita siltoja korkealla vuoristossa ja raunioituneita muinaisia temppeleitä. Kun Crash ylittää puron, hän joutuu kohtaamaan Cortexin mutantin Ripper Roon, joka asustelee temppelissä vesiputouksessa. Crash voittaa Roon räjäyttelemällä isoja TNT- laatikoita. Hylättyjen kaupunkien, temppeleiden ja lahojen siltojen jälkeen Crash kohtasi toisen Cortexin mutantin, Koala Kongin, jonka Crashin piti peitota suuntaamalla lohkareet Kongia kohti varomalla samalla luolan ylhäältä putoavia TNT-laatikoita. Koala Kongin suojana toimivat kivenlohkareita kuljettavat kärryt. Jos Crash suuntaa kiven kohti kärryjä, ne hajoavat mutta eivät vahingoita Koala Kongia ja Crash joutuu tekemään hyökkäyksen uudestaan. Tämän jälkeen Crash pääsee kolmannelle saarelle.

Crash saapuu Cortex Power -voimalaitokselle. Kun Crash ”ylittää” laitokset, hän kohtaa Pinstripe Potoroon. Taistelussa Potoroo käyttää täyteen ladattua konepistoolia. Lopuksi Crash lyö Pinstripen ja Pinstripe ampuu vahingossa ikkunoiden läpi laitossaasteiden konetta. Päästäkseen Cortexin luo Crashin täytyi ylittää laho silta sekä linnan seinä. Hänen täytyy kohdata myös pimeä linnan aula ja monia linnan koneistoja. Seuraavaksi hän saapui Nitrus Brion laboratorioon. Monien vihreiden ja punaisten kemikaalien heittelyn jälkeen Brio turvautui mutatoimaan itsensä hirviöksi juomalla omaa kemikaaliaan. Crash kuitenkin voitti Brion. Tämän jälkeen Crashin ei tarvinnut ohittaa kuin Cortexin laboratorio ja halli. Hallin päähän voi mennä, jos hyppii timanttien päiden johtamaa reittiä pitkin, mutta se edellyttää kaikkien pelin timanttien saantia. Cortex hyökkää Crashin kimppuun plasma-aseella, mutta Crash suuntaa eräät Cortexin aseesta lähteneet aineet (vihreät) häneen ja väistelee muita plasma-aseesta lähteneitä ammuksia (tumman violetteja ja vaalean sinisiä). Lopuksi Crash ja Tawna pakenevat palavasta linnasta Cortexin ilmalaivalla. Toinen loppu on toiseksi viimeisen tason eli hallin päässä kun päähän on päässyt perillä odottaa Tawna. Lopussa Tawna ja Crash lentävät todennäköisesti lentoliskon tai jonkun mutantin selässä pakoon linnasta.

Juonipaljastukset päättyvät tähän.

Äänirooleissa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 Brendan O’Brien  … Crash Bandicoot, Tri. Neo Cortex, Tri. Nitrus Brio, sivuäänet  
 Dal McKennon  … Ripper Roo (arkistosta otettu)  

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]