Civilization V: Gods & Kings

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Sid Meier’s Civilization V: Gods & Kings on ensimmäinen lisäosa Civilization V -strategiapeliin. Se julkistettiin helmikuussa 2012 ja julkaistiin 22. kesäkuuta 2012 maailmanlaajuisesti (19. kesäkuuta Yhdysvalloissa). Lisäosa toi peliin muun muassa uskonnot ja tiedustelun.

Uudet ominaisuudet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Gods & Kings tarjoaa pelaajille 27 uutta yksikköä, 13 uutta rakennusta, 9 uutta ihmettä, ja 9 uutta sivilisaatiota. Diplomatiaan on lisätty vakoilu, suurlähetystöt (näyttää pääkaupungin sijainnin ja tuo enemmän vaihtoehtoja diplomatiaan, esimerkiksi voit sallia vapaan kulkemisen alueellasi) ja uuden tyyppiset kaupunkivaltiot (uskonnolliset ja kaupalliset). Kaupunkivaltioilla on myös uudenlaiset tehtävät, entistä strategisempi merkitys pelissä ja diplomatia niiden kanssa on enemmän riippuvainen niille tehdyistä palveluksista kuin rahasta. Lisäksi sodankäyntiä on paranneltu lisäämällä parempi tekoäly ja lähitaistelua tukevat meriyksiköt (jotka pystyvät myös valtaamaan rannikkokaupunkeja). Myös yksiköiden päällekkäin sijoittaminen samaan kuusikulmioruutuun on joustavampaa. Sotiminen on hidastempoisempaa ja strategisempaa kuin ennen, sillä yksikköjen HP on nostettu kymmenestä sataan. Diplomatiavoitto on muuttunut myös siten, että sivilisaatiot eivät voi enää äänestää itseään voittajaksi.

Pelissä on kolme uutta skenaariota: Rooman tuho, keskiajan lopulle sijoittuva "Kohti renessanssia" ja steampunk-skenaario.

Pelattavat kansakunnat, niiden johtajat ja erikoisyksiköt, -laattalisäykset ja -rakennukset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Erikoisruudunparannus ja -yksikkö ovat polderi ja geuzen, eräänlainen hollantilainen kaaparialus.
Erikoisyksiköt ovat katafrakti ja dromon (edistyksellinen kaleerityyppi)
Erikoisrakennus ja -yksikkö ovat steela ja keisarin yksityiskaarti Mehal Sefari
Erikoisyksiköt ovat muurinmurtaja ja hevosjousimies
Erikoisrakennus ja -yksikkö ovat wieniläinen kahvila ja husaari
Erikoisrakennus ja -yksikkö ovat Ceilidh-sali ja piktisoturi
Erikoisrakennus ja -yksikkö ovat porraspyramidi ja atlatl-mies
Erikoisyksiköt ovat afrikkalainen sotanorsu ja viisisoutu
Erikoisyksiköt ovat hakkapeliitta ja karoliini

Lisäosassa on myös mukana Espanja (johtajana Isabella I), joka on julkaistu aikaisemmin DLC:nä.

Tiedustelu[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pelaaja pystyy nyt perustamaan suurlähetystöjä muiden sivilisaatioiden kanssa. Pelaaja saa vakoojayksikön jokaisen aikakauden alussa, alkaen renessanssiajasta. Ensimmäinen sivilisaatio joka pääsee renessanssiajalle avaa tiedustelun kaikille sivilisaatioille. Englannilla on bonuksena ylimääräinen vakoiluyksikkö, mutta jokainen pelaaja voi myös rakentaa National Intelligence Agency rakennuksen jonka rakennettuaan saa yhden vakoojan lisää.

Vakoojat pystyvät varastamaan teknologiaa, manipuloimaan kaupunkivaltioiden äänestyksiä, suorittamaan tiedusteluja ja saamaan selville muiden sotasuunnitelmia, joista voi halutessaan varoittaa. Poiketen kuitenkin edellisistä osista, sivilisaatiot eivät kouluta vakoojia ja ne eivät ole pelattavia yksiköitä. Sen sijaan pelaajalla on uusi tiedusteluikkuna, missä ohjataan tiedustelutehtäviä. Vakoojat saavat myös kokemusta tekemistään tehtävistä (vakooja aloittaa alokkaana, siirtyy agentiksi ja lopulta erikoisagentiksi).

Kiinniotettuina vakoojat teloitetaan joidenka tilalle tulee myöhemmin uusi alokas vakooja.

Uskonnot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lisäosa tuo peliin uskonnon, jonka mekanismi on samantyylinen kuten kulttuurissa ja tieteessä on tällä hetkellä. Pelaaja kerää "uskoresursseja" (faith), jota voidaan saada esim. rakennuksista, ihmeistä tai tiettyjen siviilisaatioiden kyvyistä. God & Kingsissä on yksitoista uskontoa: buddhalaisuus, kristinusko, kungfutselaisuus, hindulaisuus, islam, juutalaisuus, šintolaisuus, sikhiläisyys, taolaisuus, tengrismi ja zarathustralaisuus, joidenka nimiä voi halutessaan muokata. Uskontoihin ei ole asetettu tiettyjä piirteitä: pelaajat päättävät itse miten he ja muut hyötyvät uskonnostaan.

Uskonnot alkavat primitiivisista pantheonista jotka ovat valittavana pelin alkupuoliskolla. Kun sivilisaatio saa ensimmäisen profeettansa, niin pantheonin pystyy muuttamaan uskonnoksi. Uskonnot ovat hyvin muokattavissa: ne siviilisaatiot jotka ehtivät perustaa uskonnon pääsevät valitsemaan monista pienistä bonuksista oman uskontonsa. Näin siviilisaatiot voivat muokata oman uskontonsa sillä tavalla että he hyötyvät siitä eniten, esim. sotaisat siviilisaatiot voivat valita ne bonukset jotka auttavat heitä sodankäynnissä. Uskonnon perustamisen jälkeen Uskoresursseilla pystyy ostamaan rakennuksia (mm. katedraaleja, moskeijoita) ja yksiköitä (mm. lähetyssaarnaajia) joidenka hinta nousee ajan kuluessa.

Uskonnot leviävät itsestään jopa kymmenen kuusikulmioruudun pituudella. Käyttämällä profeettoja ja lähetyssaarnaajia, pelaaja pystyy levittämään manuaalisesti uskontoaan muihin sivilisaatioihin. Pelissä on myös mukana inkvisiittori-yksiköitä jotka poistavat vääräuskoiset pelaajan omista kaupungeista. Ajan kuluessa lähetyssaarnaajien ja profeettojen kulut alkavat nousemaan, joten paras aika levittää uskontoaan on mahdollisimman aikaisin.

Uskonnot vaikuttavat vahvasti diplomatiaan ja sivilisaatioiden välisiin suhteisiin aina moderniin aikaan asti, mutta alkavat heiketä jo renessanssiajalla. Modernilla ajanjaksolla uskontojen sijaan sivilisaatioiden suhteisiin vaikuttavat ideologiat (Vapaus, Autokratia ja Järjestys).

Kaupunkivaltiot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lisäosassa on kaksi uutta kaupunkivaltiotatyyppiä: uskonnolliset (tuovat uskoresursseja) ja kaupalliset (tuovat iloisuutta ja ylellisyysresursseja). Kaupunkivaltiot voivat tarjota jopa kolme tehtävää yhtä aikaa ja lisäosaan on myös lisätty uudentyyppisiä tehtäviä. Kaupunkivaltiota voi myös uhkailla tuomalla sotilasyksikkönsä niiden lähettyville ja kiristää hyödykkeitä.

Vastaanotto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Golden Joystick Awards -palkinto parhaan strategiapelin sarjassa.