Antti Miettinen

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli käsittelee jääkiekkoilijaa. Talonpoikaissäädyn valtiopäivämies Antti Miettisestä on eri artikkeli.
Antti Miettinen
Henkilötiedot
Syntynyt3. heinäkuuta 1980 (ikä 43)
Hattula, Suomi
Kansalaisuus Suomi Suomi
Jääkiekkoilija
Pelipaikka oikea laitahyökkääjä
Maila oikea
Pituus 183 cm
Paino 86 kg
Pelinumero 20
Pelaajaura
Pääsarjaura 1999–2016
Seurat HPK (SML)
FPS (I-div.)
Utah Grizzlies (AHL)
Dallas Stars (NHL)
Hamilton Bulldogs (AHL)
Minnesota Wild (NHL)
Ak Bars Kazan (KHL)
Winnipeg Jets (NHL)
Fribourg-Gottéron (NLA)
Eisbären Berlin (DEL)
NHL-varaus 224. varaus, 2000
Dallas Stars

Antti Markus Miettinen[1] (s. 3. heinäkuuta 1980 Hattula, Suomi) on suomalainen uransa lopettanut jääkiekkohyökkääjä ja nykyinen valmentaja.

Miettisen ammattilaisura käynnistyi SM-liigan Hämeenlinnan Pallokerhossa, jossa hän voitti neljä SM-pronssia. Lisäksi hänet valittiin viimeisen Suomessa viettämänsä kauden aikana SM-liigan tähdistökentälliseen ja hän voitti myös Lasse Oksanen- ja Kultainen kypärä -palkinnot. Dallas Stars varasi Miettisen NHL:ään vuoden 2000 varaustilaisuudessa seitsemännellä kierroksella varausnumerolla 224. Hän edusti Dallasia vajaat neljä kautta, jonka jälkeen hän siirtyi Minnesota Wildiin. Syksyllä 2011 hän aloitti kauden Venäjän KHL-liigassa Ak Bars Kazanissa, mutta siirtyi jo saman vuoden joulukuussa kaksivuotisella sopimuksella Tampa Bay Lightningiin. NHL:n sääntöjen mukaisesti seuran oli kuitenkin asetettava Miettinen aluksi vapaiden pelaajien listalle, josta Winnipeg Jets nappasi hänet joukkueeseensa.[2]

Suomen jääkiekkomaajoukkueetta Miettinen on edustanut kuusi kertaa MM-kilpailuissa saavuttaen MM-hopean ja -pronssin sekä kerran olympialaisissa voittaen olympiapronssia.

Ura[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ura SM-liigassa ja Hämeenlinnan Pallokerhossa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Miettisen ammattilaisura käynnistyi hänen kasvattajaseurassaan Hämeenlinnan Pallokerhossa[3] Jääkiekon SM-liigassa kaudella 1998–1999, jolloin hän pelasi seuran paidassa 13 runkosarjaottelua, ja pudotuspeleissä hän saavutti joukkueineen pronssia. Samaisella kaudella hän teki myös lyhyehkön visiitin Forssan Palloseuraan I-divisioonaan. Nuori laitahyökkääjä löi itsensä lopullisesti läpi kaudella 2001–2002 päävalmentaja Jukka Jalosen opissa iskemällä 56 ottelussa tehopisteet 19+37=56 ja johdattaen joukkueensa pudotuspeleissä SM-pronssiin. Menestys jatkui samankaltaisena myös seuraavalla kaudella. Kaudella 2002–2003, joka jäi Miettisen viimeiseksi HPK-kaudeksi, hän teki 50 tehopistettä voittaen jälleen pronssia.[4] Pistepörssissä hän sijoittui neljänneksi vain neljän pisteen päähän voittajaksi selviytyneestä seuratoverista, Tomáš Kucharčíkista. Lisäksi hänet palkittiin runkosarjan parhaalle pelaajalle annettavalla Lasse Oksanen -palkinnolla,[5] ja liigan muut pelaajat äänestivät hänet keskuudestaan parhaaksi ja Miettinen voitti näin ollen myös Kultainen kypärä -palkinnon.[6] Hänet valittiin myös SM-liigan tähdistökentälliseen.

NHL-ura Dallas Starsissa ja Minnesota Wildissä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Miettinen edusti Minnesota Wildia kolmen kauden ajan. Kuva vuodelta 2010.

Menestyksekkään Suomessa vietetyn kauden jälkeen Miettinen siirtyi Pohjois-Amerikkaan ja varaajaseuransa Dallas Starsin paitaan kaksivuotisella sopimuksella.[7] Tulokaskaudellaan 2003–2004 Miettinen pelasi pääasiassa Starsin AHL-farmiseura Utah Grizzliesissä, takoen 48 ottelussa tehopisteet 7+23=30. NHL-otteluita Miettiselle kertyi kauden mittaan 16, ja niissä syntyi myös uran ensimmäinen maali Nashville Predatorsia vastaan.[8] NHL:n työsulku 2004–2005 vei monet pelaajat takaisin kasvattajaseuroihinsa, ja myös lukuisia nimekkäitä suomalaispelaajia siirtyi takaisin Eurooppaan ja Jääkiekon SM-liigaan. Miettinen sen sijaan siirtyi AHL-seura Hamilton Bulldogsiin, pelaten 35 ottelua tehoin 8+20=28. Hyvin sujunutta kautta varjosti kuitenkin olkapäävamma.[8] Työsulun jälkeen Miettinen jatkoi Dallasissa vielä yhteensä kolmen kauden ajan. Kaudella 2005–2006 Miettisen vastuu Dallasissa kasvoi, ja hän pelasikin 79 ottelua ja teki 31 tehopistettä. Dallasissa vietettyjen vuosien aikana Miettisen ja Starsin suurimmaksi pudotuspelisaavutukseksi jäi konferenssifinaaleihin pääsy kaudella 2007–2008, jossa se kuitenkin taipui mestaruuteen edenneelle Detroit Red Wingsille.

Miettinen siirtyi Dallasista Minnesota Wildiin vapaana agenttina heinäkuussa 2008. Suomalaistoveri Mikko Koivun johtamassa joukkueessa Miettinen teki yhden NHL-kautensa henkilökohtaisen piste-ennätyksen, kun joukkueensa jokaisessa 82 ottelussa pelannut Miettinen iski runkosarjassa yhteensä 44 tehopistettä. Seuraavalla kaudella hän paranteli henkilökohtaista maaliennätystään iskemällä runkosarjassa 20 osumaa ja jäi vain kahden pisteen päähän edellisen kautensa pistesaldosta viimeistelemällä 42 tehopistettä. Viimeisellä Minnesota-kaudellaan hän teki 35 tehopistettä 73 runkosarjaottelussa.

Siirto KHL:ään, Ak Bars Kazaniin[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kauden päätyttyä Wildissä, Miettinen solmi kaksivuotisen pelaajasopimuksen Venäjän KHL-liigassa pelaavan Ak Bars Kazanin kanssa.[9] Kazanissa Miettinen pelasi kuitenkin vain 20 ottelua tehoin 2+6=8,[10] ja kokeilu osoittautui pettymykseksi. Myöhemmin Miettinen myös itse totesi tehneensä virheen lähtiessään KHL:ään.[11]

Paluu NHL:ään, Tampa Bay Lightningin kautta Winnipeg Jetsiin[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Joulukuussa 2011 uutisoitiin Miettisen tehneen kaksivuotisen sopimuksen NHL-seura Tampa Bay Lightningin kanssa.[12] Liigan sääntöjen mukaisesti Lightning joutui asettamaan Miettisen alustavasti waiver-listalle, sillä Miettinen oli aloittanut kautensa toisessa liigassa. NHL:ään paluun tehnyt Winnipeg Jets kuitenkin solmi Miettisen kanssa pelisopimuksen ennen Tampa Bayta.[13]

Miettisen kausi Winnipegissä alkoi kuivahkosti, ja hän löysi todellisen pelivireensä vasta maaliskuun tiimoilla iskemällä kaksi maalia Carolina Hurricanesin verkkoon.[14] Ennen maalihanojensa aukeamista hän oli ehtinyt pelata peräti 34 ottelua maaleitta.[15] Kaudella 45 pelaamassaan NHL-ottelussa Miettinen merkkautti tehopisteet 5+8=13 parantaen peliään runkosarjan loppua kohden.[16] Jets jäi kuitenkin täpärästi pudotuspelien ulkopuolelle.

Miettisen toisen Winnipeg-kauden aloitus viivästyi, sillä NHL ajautui jälleen uuteen työsulkuun.[17] Marraskuussa 2012 Hämeenlinnan Pallokerho ilmoitti solmineensa Miettisen kanssa työsulun mittaisen, parhaimmillaan koko kauden kestävän sopimuksen.[18] Sopimuksen myötä Miettinen olisi kiekkoillut kasvattajaseurassaan kauden loppuun asti, mikäli NHL-kautta ei olisi pelattu ollenkaan.[19] Seura tiedotti Miettisen pukevan seurapaidan päälleen heti seuraavassa ottelussa viikon mittaisen maaottelutauon jälkeen.[20] Jo ensimmäisessä HPK-ottelussaan vuosien tauon jälkeen Miettinen veivasi rangaistuslaukauskilpailussa joukkueensa voitto-osuman Rauman Lukon maalivahti Petri Vehasen taakse.[21]

NHL-kausi 2012–2013 pääsi vihdoin alkamaan 19. tammikuuta 2013, mutta Miettisen kausi alkoi harjoitusleirillä saadun aivotärähdyksen takia vasta 24. helmikuuta. Hänen ensimmäisessä ottelussaan epäonni jatkui, sillä vain hieman yli kymmenen sekunnin pelin jälkeen hän joutui jättämään ottelun kesken saatuaan kiekon nivusiinsa.[22] Kauden ensimmäisen täyden NHL-ottelunsa hän pelasi maaliskuun alkupuolella Florida Panthersia vastaan, ja ensimmäisen tehopisteensä hän merkkautti kauden viidennessä ottelussaan New Jersey Devilsiä vastaan syöttäen ottelun avausmaalin.[23]

Fribourg-Gottéron, Eisbären Berlin ja paluu Hämeenlinnaan[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kaudeksi 2013–2014 Jets ei odotetusti uusinut Miettisen sopimusta, ja niinpä Miettinen siirtyi heinäkuussa 2013 Sveitsin NLA:ssa pelaavaan Fribourg-Gottéroniin.[24] Kauden 2014–2015 Miettinen pelasi Saksan DEL-liigan Eisbären Berlinissä, minkä jälkeen hän palasi kasvattajaseuraansa Hämeenlinnan Pallokerhoon kaudeksi 2015–2016. Miettisen pelaajaura päättyi HPK:ssa keväällä 2016.

Maajoukkueura[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Mitalit
Maa:  Suomi
Miesten jääkiekko
Olympiarenkaat Olympialaiset
Pronssia Pronssia Vancouver 2010 jääkiekko
MM-kilpailut
Hopeaa Hopeaa Venäjä 2007 jääkiekko
Pronssia Pronssia Latvia 2006 jääkiekko

Suomen jääkiekkomaajoukkueessa Miettinen on pelannut kuudet MM-kilpailut sekä yhdet olympialaiset. Hän on saavuttanut A-maajoukkuetta edustaessaan MM-pronssia ja -hopeaa vuosina 2006 ja 2007 sekä olympiapronssia vuonna 2010.

Ensimmäisen kerran Miettinen puki maajoukkuepaidan ylleen nuorten MM-kilpailuissa vuonna 2000. Suomen joukkue jäi kuitenkin turnauksessa mitaleitta sijoittuen seitsemänneksi. Ensimmäisiin aikuisten maailmanmestaruuskilpailuihin Miettinen osallistui vuonna 2002. Miettinen teki turnauksen yhdeksässä ottelussa tehopisteet 2+4=6, mutta pronssiotteluun päätynyt Suomi hävisi Ruotsille maalein 3–5. sijoittuen neljänneksi. Hän oli Suomen MM-kokoonpanossa myös seuraavana vuonna, ja vuosina 2006 ja 2007 hän saavutti MM-pronssia ja -hopeaa.

Maajoukkueen uusi päävalmentaja Jukka Jalonen, joka oli valmentanut Miettistä aiemmin Hämeenlinnan Pallokerhossa, valitsi hyökkääjän Suomen joukkueeseen Vancouverin talviolympialaisiin.[25] Jo suurta kiinnostusta olympialaisia kohtaan aiemmin osoittanut Miettinen oli innoissaan valinnasta, sillä Torinon talviolympialaiset neljä vuotta aiemmin olivat jääneet hyökkääjältä pelaamatta loukkaantumisen vuoksi.[26]. Suomi saavutti turnauksessa pronssimitalin. Samana keväänä Jalonen valitsi Miettisen jälleen MM-kisoihin hyvin sujuneen NHL-kauden päätyttyä.[27][28]

Saavutukset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Maajoukkue[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Jääkiekon SM-liiga[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tilastot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

    Runkosarja   Pudotuspelit   Palkinnot   Arvokisat
Kausi Joukkue Liiga O M S Pist. RM O M S Pist. RM             Turnaus O M S Pist. RM
1998–1999 HPK SML 13 0 0 0 2 4 0 0 0 0
FPS I-div 4 3 1 4 6
1999–2000 HPK SML 39 2 1 3 8 7 1 0 1 2 JMM 7 4 1 5 2
2000–2001 HPK SML 55 13 11 24 20
2001–2002 HPK SML 56 19 37 56 50 8 2 4 6 8 MM 9 2 4 6 4
2002–2003 HPK SML 53 25 25 50 54 10 1 7 8 29 Lasse Oksanen -palkinto Ykköstähdistö MM 6 0 1 1 0
2003–2004 Utah Grizzlies AHL 48 7 23 30 20
2003–2004 Dallas Stars NHL 16 1 0 1 0
2004–2005 Hamilton Bulldogs AHL 35 8 20 28 21 4 1 1 2 6
2005–2006 Dallas Stars NHL 79 11 20 31 46 5 0 1 1 8 MM 9 2 2 4 10
2006–2007 Dallas Stars NHL 74 11 14 25 38 4 1 1 2 2 MM 8 1 1 2 6
2007–2008 Dallas Stars NHL 69 15 19 34 34 15 1 1 2 0
2008–2009 Minnesota Wild NHL 82 15 29 44 32 MM 7 3 5 8 6
2009–2010 Minnesota Wild NHL 79 20 22 42 44 OK 6 1 0 1 0
MM 6 0 2 2 4
2010–2011 Minnesota Wild NHL 73 16 19 35 38
2011–2012 Ak Bars Kazan KHL 20 2 6 8 8
2011–2012 Winnipeg Jets NHL 45 5 8 13 0
2012–2013 HPK SML 15 4 4 8 10
Winnipeg Jets NHL 22 3 2 5 2
2013–2014 Fribourg-Gottéron NLA 34 7 15 22 8
2014–2015 Eisbären Berlin DEL 48 11 18 29 22 3 2 0 2 4
2015–2016 HPK SML 34 7 11 18 24
NHL 539 97 133 230 234 24 2 3 5 10
AHL 83 15 43 58 41 4 1 1 2 6
SM-liiga 265 70 89 159 176 29 4 11 15 39

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Antti Miettinen Bio, Stats, and Results Sports-Reference.com. Sports Reference LLC. Arkistoitu 16.12.2012. Viitattu 15.11.2017. (englanniksi)
  2. Tuplamaalari Miettisen lempinimestä puujalkavitsi Winnipegissä MTV3.fi. Viitattu 27.3.2012.
  3. 20 Antti Miettinen Jatkoaika.com. Arkistoitu 2.7.2003. Viitattu 31.3.2012.
  4. HPK:lle SM-pronssia Kaleva. Viitattu 31.1.2012.
  5. HPK:n Antti Miettinen runkosarjan paras pelaaja Turun Sanomat. Viitattu 31.3.2012.
  6. Miettinen sai Kultainen kypärä-palkinnon MTV3.fi. Viitattu 31.3.2012.
  7. Antti Miettinen ja Dallas Stars sopimukseen Kaleva. Viitattu 28.3.2012.
  8. a b 20 Antti Miettinen Jatkoaika.com. Viitattu 28.3.2012. [vanhentunut linkki]
  9. Antti Miettinen vaihtaa NHL-jäiltä KHL:ään MTV3.fi. Viitattu 28.3.2012.
  10. KHL:n suomalaispettymykselle tuli lähtö Iltasanomat. Arkistoitu 29.12.2011. Viitattu 28.3.2012.
  11. Antti Miettinen: KHL oli virhevalinta Suomikiekko.com. Viitattu 28.3.2012.
  12. Antti Miettisen uusi seura on selvillä Iltasanomat. Arkistoitu 4.2.2012. Viitattu 28.3.2012.
  13. Antti Miettinen suuntaa Winnipegiin Suomikiekko.com. Viitattu 28.3.2012.
  14. Miettinen onnistui vihdoin – ja heti kahdesti Yle.fi. Viitattu 28.3.2012.
  15. Valmentajan kiitos Miettisen tehoillasta: takaisin nelosketjuun MTV3.fi. Viitattu 28.3.2012.
  16. "Unohdettu" suomalaislaituri tuplasi kauden maalisaldonsa Iltalehti. Viitattu 28.3.2012.
  17. Nyt se on varmaa – NHL:ään työsulku Yleisradio. Viitattu 4.11.2012.
  18. HPK:lle loistouutisia – oman kylän NHL-hyökkääjä avuksi MTV3. Viitattu 4.11.2012.
  19. HPK nappasi suomalaisen NHL-pelurin Iltalehti. Viitattu 4.11.2012.
  20. Antti Miettinen valitsi HPK:n Hämeenlinnan Pallokerhon verkkosivusto. Viitattu 4.11.2012.
  21. Miettiseltä eleettömän tehokas ratkaisu paluupelissä MTV3. Viitattu 14.11.2012.
  22. Suomalaishyökkääjän paluu NHL:ään jäi lyhyeksi – peli ohi 11 sekunnissa Ilta-Sanomat. Arkistoitu 28.2.2013. Viitattu 6.3.2013.
  23. NHL:n yön suomalaistilastot: Miettiselle kauden avauspiste 11.3.2013. MTV3. Viitattu 11.3.2013.
  24. Miettinen vaihtaa taalajäät Sveitsin kaukaloihin 22.7.2013. sportti.com. Viitattu 22.7.2013.
  25. Antti Miettinen: Jukka Jalosen luottomies Iltasanomat. Viitattu 1.4.2012. [vanhentunut linkki]
  26. Olympiaturnaus Miettisen unelma MTV3.fi. Viitattu 1.4.2012.
  27. Miettinen liittyy MM-joukkueeseen Savon Sanomat. Viitattu 1.4.2012. [vanhentunut linkki]
  28. Miettinen MM-kisoihin, Bäckström sivussa Plaza.fi. Viitattu 1.4.2012. [vanhentunut linkki]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Edeltäjä:
Janne Ojanen
Lasse Oksanen -palkinnon voittaja
2003
Seuraaja:
Timo Pärssinen