Suomi-neito

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Eräs näkemys Suomi-neidosta. Postikortin kuva vuodelta 1906.

Suomi-neito on Suomen henkilöitymä. Suomi-neito on nuori kaunis nainen, jolla on usein vaaleat hiukset ja siniset silmät ja joka pukeutuu kansallispukuun. Symboli on yleistynyt 1800-luvun lopulla.[1] Alun perin Suomen symbolina käytettiin Aura-nimistä naista (Turun Aurajoen mukaan),lähde? mutta myöhemmin yleistyi Suomi-neito.

Suomi-neito voi myös tarkoittaa Suomen valtion rajoja, jotka muistuttavat naista käsivarsineen (kaksi kättä ennen Moskovan välirauhaa), päineen ja mekkoineen.

Monien valtioiden suojelijana ja tunnuksena on käytetty naishahmoa jo antiikin ajoista alkaen. Suomi-neito jäljitteleekin klassisia vartalon muotoja lisättynä Suomeen liityvillä vaaleilla hiuksilla ja kansallispuvulla.[1]

Walter Runebergin Aleksanteri II:n patsaan (1894) veistosjalustan osa on lakia kuvaava Lex-osa, jossa kuvataan karhuntaljaviittaan puettu pitkähiuksinen nainen. Se mainitaan usein Suomi-neitona. Sama neito on myös Walter Runebergin tekemässä kansallisrunoilija J.L. Runebergin muistomerkin (1885) jalustassa, joka valmistui vuonna 1883.[2]

Suomi-neitoja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Kolbe, Laura (päätoim.): Suomen kulttuurihistoria: 3, Oma maa ja maailma, s. 188. Helsinki: Tammi, 2003. ISBN 951-31-1844-4.
  2. Aleksanteri II Julkiset veistokset. Helsingin taidemuseo. Viitattu 27.2.2015.
  • Reitala, Aimo: Suomi-neito: Suomen kuvallisen henkilöitymän vaiheet. Helsingissä: Otava, 1983. ISBN 951-1-07430-X.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä Suomeen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.