Mehu

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Appelsiinimehua.

Mehut ovat erilaisista hedelmistä, marjoista tai kasviksista tehtyjä juomia, joissa ei ole hiilihappoa kuten virvoitusjuomissa. Mehua valmistetaan yleensä puristamalla, mutta kotioloissa mehua voidaan valmistaa myös höyrystämällä marjoja mehumaijalla.

Suomessa 1991 voimaan tullut asetus määrittelee käsitteet tuoremehu, täysmehu, mehu ja nektari. Asetuksen mukaan tuoremehu valmistetaan joko puristamalla tai muulla erotuskäsittelymenetelmällä marjoista, hedelmistä tai kasviksista. Tuoremehuun ei saa lisätä mitään eikä siitä saa poistaa mitään. Tuoremehua ei myöskään saa tehdä säilyväksi kuumentamalla.

Täysmehu on valmiste, joka valmistetaan marjoista, hedelmistä tai kasviksista eikä valmistuksessa käytetä vettä tai muita valmistusaineita. Täysmehua voidaan kuitenkin valmistaa täysmehutiivisteestä, jolloin siihen on lisätty kuivatuksessa poistettua vettä vastaava vesimäärä.

Mehu on tehty täysmehusta lisäämällä siihen vettä, makeutusainetta tai molempia.

Sellaisenaan nautittavaksi tarkoitettua nektaria valmistetaan ainoastaan soseutetuista marjoista, hedelmistä, kasveista tai täysmehuista. Tarvittaessa nektariin voidaan lisätä makeutusainetta ja vettä. Nektarin marja- tai hedelmäpitoisuuden tulee olla raaka-aineesta riippuen 25 tai 50 prosenttia.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä ruokaan, juomiin, ravintoon tai ruoanlaittoon liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.