Kyyria

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Kyyria
Tiedot
Toiminnassa 19901998, 2023
Tyylilaji progressiivinen metalli
Kotipaikka SuomiHelsinki, Suomi
Laulukieli englanti
Jäsenet

Ville Tuomilaulu (1994−1998, 2023)
Mig Masta Tannerkitara (1990−1998, 2023)
Niclas Etelävuoribasso (1993−1998, 2023)
Mika Karppinenrummut (1992−1998, 2023)
Dick Domestic Blues M.F.koskettimet (1992−1998, 2023)

Entiset jäsenet

Kimmo Aroluoma, basso (1992−1993)

Levy-yhtiö

Zen Garden
Spinefarm Records

Kyyria oli helsinkiläinen metallimusiikkiyhtye, joka uransa aikana julkaisi kolme albumia, yhden kokoelman, neljä singleä ja yhden EP:n.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kyyria perustettiin Vaasassa 80 -luvun lopulla, mutta sai ensimmäisen bändimuotonsa Göteborgissa vuonna 1990, mutta yhtyeen kotikaupungiksi muodostui runsaan vuoden jälkeen Helsinki kitaristi Mikael Tannerin (oik. Vehkaoja) muuton yhteydessä. Ruotsalaiset muusikot siirtyivät orkestereihin Bluestar, Blakk Totem ja Pain+Passion.

Helsingissä Tanner kuuli Mika Karppisen soittoa Dementia-yhtyeessä, ja soitti hänelle Kyyrian demokappaleita. Vaikka Karppinen soitti seitsemässä eri orkesterissa, hän piti yhdestä demolla olleesta kappaleesta ja liittyi rumpaliksi. Myöhemmin Santeri Kallio liittyi orkesteriin, vaikka hänelle samoihin aikoihin tarjottiin paikkaa Amorphis-yhtyeestä[1] Kasper Mårtensonin tilalle. Kimmo Aroluoma pestattiin basistiksi, mutta 1993 hänen tilalleen tuli Niclas Etelävuori. Ville Tuomi liittyi laulajaksi 1992.

Ennen levytyssopimuksen solmimista yhtye ehti tuottaa kaksi julkaisua; yhtyeen mukaan nimetty omakustanne-EP vuodelta 1993 ja varsin harvinainen Essence of Dust -demo vuodelta 1991, jossa oli kuitenkin täysin eri miehitys (jossa muun muassa Biscaya[2][3] ja Zero Illusions[4] -yhtyeistä tunnettu basisti Hans Johansson). Samalla alkuperäismiehityksellä yhtye tuotti myös Göteborgissa vielä ollessaan ensimmäisen nimettömän kolmen kappaleen demon, mutta tätä ei ole ikinä julkaistu.

Kolmen varsinaisen studiojulkaisun jälkeen yhtye hajosi syytä ilmoittamatta juuri kolmannen levyn julkaisukiertueen tienoilla loppuvuodesta 1998[5]. Yhtyeen viimeinen esiintyminen oli Tampereen Tulliklubilla 17. lokakuuta, 1998[6]. Levy-yhtiö Zen Garden julkaisi samana vuonna remasteroidun version yhtyeen ensilevystä höystettynä neljällä aikaisemmin vain singleillä julkaistuilla kappaleilla.

Musiikkityyli[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kyyrian musiikillinen tyyli oli melodista, groovea sisältänyttä metallia, joka ammensi vaikutteita myös muista musiikinlajeista: etnomusiikista, popista ja funkista. Yhtye itse nimesi tyylinsä varsin sarkastisesti milloin "pornometalliksi", milloin "sporttimetalliksi". Yhtyeen aikainen, virallinen biografia totesi yhtyeen muusikin olevan "viettelevää, mysteeristä, valoisaa, groovaavaa, tanssittavaa, moshattavaa, kosmista, svengaavaa, atmosfääristä, tummaa, bluesahtavaa, melodista, melankolista, futuristista, industrialia, voimakasta, lämmintä ja likaista"[7].

Musiikillinen tyylisuunta ehti muuttua parin vuoden sisällä ensilevyn monimutkaisista sovituksista ja kulmikkaista kappaleista viimeisen varsinaisen studiolevyn melodisimpiin ja emotionaalisiin, joskin jo hieman kaavamaisiin kappaleisiin. Hyvänä esimerkkinä tästä käyköön kappale Peacock's Foot, jonka molemmat julkaistut versiot -- ensimmäinen eponyymillä Kyyria EP:llä ja toinen täyspitkällä Alien-levyllä -- eroavat huomattavasti toisistaan sekä sovitukseltaan että rakenteeltaan.

Yhtyettä verrattiin musiikkilehdistössä usein amerikkalaiseen Faith No More-yhtyeeseen, mainiten kosketinsoitinten keskeisen aseman molempien yhtyeiden äänimaisemassa. Laulaja Ville Tuomen laulutyyli lainasi ilmaisua muun muassa rapista, ja näin yhtyeen tyyli mainittiinkin joskus olevan rap-metalli. Varsinkin Kyyrian loppuvaiheen tuotanto antoi jo hieman esimakua tulevasta nu metal-aallosta.

Esiintymiset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kyyria Ruotsissa 1991

Lyhyeksi jääneen elinkaarensa aikana yhtye esiintyi Power Of Rockissa Hämeenlinnassa 1994, Provinssirockissa [8] ja Sexhibition[9]tarvitaan parempi lähde-erotiikkafestivaaleilla vuonna 1995, Ilosaarirockissa ja Nummirockissa 1997, ensimmäisillä Tuska-festivaaleilla, Ilosaarirockissa ja toistamiseen Nummirockissa vuonna 1998 ja teki näiden esiintymisien lisäksi pari lyhyttä kiertuetta Saksassa ja Suomessa. Seksimessuilla esiintymisen lisäksi yhtye esiintyi 1990-luvulla Jyrkissä kahden seksikkäästi pukeutuneen tanssijatytön kanssa. Yhtye niitti mainetta esiintymisillään varsinkin laulaja Ville Tuomen energisen lavaolemuksen ansiosta.

Kyyrian ensiesiintyminen tapahtui kuitenkin Ruotsissa, Göteborgin kuuluisalla, nyt jo lopettaneella Valvet-klubilla[10] 1990.

Kyyrian jälkeen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kyyria -yhtyeen hajoamisen jälkeen laulaja Ville Tuomi liittyi Suburban Tribeen, basisti Niclas Etelävuori ja kosketinsoittaja Santeri Kallio Amorphis -yhtyeen kautta Verenpisaraan, kitaristi Mikael Tanner on tehnyt yhteistyötä Don Huonot -yhtyeestä tunnetun Kalle Aholan kanssa ja on vuodesta 2013 Loner Fin -yhtyeen keulahahmo. Rumpali Mika Karppinen siirtyi HIM -yhtyeen rivistöön.

Comeback-keskustelua[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Helsingin Sanomien Nyt-liitteessä oli 2007 kyselty lukuisilta lopettaneilta suomalaisilta bändeiltä mahdollisesta comebackistä. Kyyrian kohdalla "puhetta on ollut ja asiasta sovitaan varmaan heti kun satutaan kaikki saman pöydän ääreen"[11]. Aihe on esiintynyt melko useasti kyselyissä ja haastatteluissa, ja laulaja Ville Tuomi on myöntänyt, että "puhetta on ollut", mutta myös sen, että kitaristi Tanner on tällä hetkellä eniten "lämmittelyjä vastaan".

Noise.fi julkaisi 1. huhtikuuta 2008 ilmoituksen NoiseFest08 -festarista. Tiedotteen mukaan; "Kotimaiset alkuperäiskokoonpanojen reunionit tarjoaa legendaarinen, suomalaisen rockin kulmakivi, Sielun Veljet ja kotimaisen alternativemetallin edelläkävijä Kyyria"[12]. Artikkeli oli aprillipila. Sadat kävijät ilmoittivat kiinnostusta vuorokauden sisällä, mikä osoitti Kyyrian olevan edelleen suosittu, vielä kymmenen vuotta hajoamisensa jälkeenkin.

Vuoden 2023 alussa Kyyria ilmoitti tekevänsä paluun alkuperäisellä kokoonpanollaan, esiintymällä seuraavana kesänä mm. Laukaan John Smith Rock Festivalissa. Tiedotteen yhteydessä myös yhtyeen albumit ilmestyivät suoratoistopalveluihin kuunneltavaksi.[13] Myöhemmin Soundiin tehdyssä haastattelussa yhtye kertoi, että jatkoa ei ole luvassa tämän enempää. Kyyria soitti lopullisesti viimeisen keikkansa 19. elokuuta 2023 Helsingin Tavastialla.[14]

Jäsenet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

(Listassa ei ole lueteltu aikaisempia muusikoita Ruotsista ja Suomesta.)

Julkaisut[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Albumit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Singlet ja EP:t[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kokoelmat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Monk Rock : Munkkiniemen nuorisotalon demostudion kokoelmalevy (1994)
  • Great Unlimited Noises 1997 (1997)
  • Hard Rock Magazine CD Sampler 5 (1997)[16]
  • Dynamit Vol. 5 (1997)
  • G.U.N. - the Videos 1997 (1997)
  • For Public Use Only 5 - Alternative Rock Special (1997)
  • Metalliliitto 2 (1998)
  • Hard Rock Magazine CD Sampler 22 (1998)[17]
  • Metal Rock Cavalcade (2001)

Videot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]