Grilli

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli käsittelee ruoanlaittovälinettä. Yleiskielessä sanalla tarkoitetaan myös grillikioskia.
Vartaita grillissä.

Grilli on paahdin, jossa korkea lämpö nopeasti kypsentää ruoan, tavallisesti ilman rasvaa. Grillissä ruoka kypsennetään paistoritilällä, jossa liika rasva tippuu pois. Paahdettaessa käytetään säteilylämpöä, mutta pariloitaessa ruoka kypsytetään parilan kuumalla pinnalla.

Grillityyppejä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Puugrilli[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Arinaton puugrilli, jossa grillataan metallivartaissa seitania ja nakkeja.

Puugrillissä käytetään polttoaineena pääasiallisesti teollisesti puusta valmistettuja puuhiiliä. Valmiiksi pakatut grillihiilet ovat sellaisenaan käyttövalmiita ja tuottavat nopeasti tasalaatuisen ja korkealämpöisen hiilloksen.

Puugrilli on tavallisesti ohuesta metallilevystä valmistettu avonainen tulisija ilman varsinaista arinaa. Palamistapahtumaa ohjataan grillin pohjassa olevalla ilmakanavalla. Polttoaineena puuhiilien lisäksi on tarvittaessa mahdollista käyttää myös muuta kuivaa, kuten puupellettejä.

Käytettäessä tavallista nuotiopaikkaa, arinalla tai ilman, grillaamiseen polttoaineeksi kelpaavat tavalliset puuhalot siinä missä grillihiiletkin. Haittapuolena käytettäessä puuhalkoja verrattuna puugrilliin on hiilloksen hitaampi valmistuminen grillausta varten.

Haluttaessa nopeuttaa hiilloksen syntymistä on mahdollista käyttää sytytysnestettä hiilten tai puun sytyttämisessä.

Avonaisen metallista valmistetun grillin kehittyneempi versio on pallogrilli, jossa grillin paistoritilän yläpuolella on metallinen paistokansi. Tämä suojaa grilliä niin tuulelta kuin myös sateelta ja nopeuttaa itse grillaustapahtumaa säilyttäen lämmön grillin sisällä.

Kaasugrilli[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kaasugrilli
Döner-kebab kaasugrillissä.

Kaasugrillin polttoaineena on tavallisimmin nestekaasu. Kaasuverkon piirissä olevat ravintoloiden kaasugrillit voivat käyttää myös maakaasua.

Kaasugrillissä nestekaasuliekki kuumentaa grillattavaa kappaletta koko grillaustapahtuman ajan. Toimintaperiaatteensa vuoksi kaasugrilli on heti valmis grillaukseen. Käytettäessä laavakiviä tai paistoparilaa on odotettava niiden kuumenemista ennen paistamisen aloittamista.

Kaasugrilli on suhteellisen kevyt myös kuljetettavaksi. Se mahdollistaa ruoan valmistuksen sielläkin missä tulen teko tai sähkön saanti ei ole mahdollista kuten sähköistämättömissä mökeissä.

Sähkögrilli[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sähkögrillissä ei tapahdu palamista vaan grillauksen yhteydessä tarvittava lämpö muodostetaan sähkövastuksilla. Sähkögrilli muodostaa grillauksessa tarvittavan kuumuuden punaisina hehkuvien sähkövastusten avulla. Sähkögrilli muistuttaakin sähköhellassa käytettyjä grillausvastusten toimintaperiaatetta, mutta muistuttaa ulkoisesti kaasugrilliä.

Sähkögrilli on saanut suosion niiden grillaajien keskuudessa, jotka eivät voi käyttää grillissään palavia materiaaleja tai mukavuussyistä pitäytyvät varsin huolettomassa ja helppokäyttöisessä sähkögrillissä. Sähkögrillin heikkoina puolina voidaan pitää heikompaa grillaustehoa ja sen vaatimaa sähköverkon läheistä saatavuutta.

Terveysriskit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Syöpävaarallisia PAH-yhdisteitä syntyy grillauksessakin epätäydellisen palamisen seurauksena. Etenkin karrelle palanut ruoka ja grillissä oleva musta karsta voivat sisältää PAH-yhdisteitä. Siksi grilli ja ritilät tulisi puhdistaa ennen käyttöä. Ruoka myös saisi olla niin korkealla, että liekit eivät osu siihen edes nesteiden pudotessa liekkeihin, tai mieluiten tulisi ensin odottaa tulen laantumista hiillokseksi. Savustuneesta tai mustuneesta ruoasta pintakerros tulisi jättää syömättä.[1]

Grillattavat elintarvikkeet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Grilliin sopivia grillattavia elintarvikkeita ovat makkarat (erityisesti grillimakkarat), grillipihvit, broileri, liha, kala, kasvikset sekä hedelmät (erityisesti ananas).

Kirjallisuutta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Thompson, Fred: Grillimestari. Suuri grillauskirja. (Barbecue nation, 2007.) Suom. Mika Oksanen. Helsinki: Readme.fi, 2012. ISBN 978-952-220-464-6.
  • Mallet, Jean-Francois: Grillimestari. (Barbeque party, 2009.) Suom. Marita Suontausta. Helsinki: WSOY, 2012. ISBN 978-951-0-38708-5.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta grilli.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]