Ylämyllyn rautatieasema

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Ylämylly
Perustiedot
Lyhenne Yly
Rataosa Pieksämäki–Joensuu
Sijainti 62°37′14″N, 029°33′55″E
Osoite Asemapolku, 80400 Ylämylly
Kunta Liperi
Etäisyydet Pieksämäki 167 km,
Joensuu 15 km
Liikenne
Tavaraliikenne raakapuun kuormausta
Muut tiedot välisuojastuspiste
Asemarakennus
Materiaali puu
Purettu asemarakennus purettu 2004 ja uudelleenpystytetty Liperin Käsämään
Ratapiha
Raiteisto pääraide,
kuormausraiteita

Ylämyllyn rautatieasema (lyh. Yly) on Liperin Ylämyllyn kylässä rataosalla Pieksämäki–Joensuu sijaitseva Suomen rataverkon rautatieliikennepaikka. Liikennepaikan etäisyys Pieksämäeltä rautateitse on noin 167 kilometriä, ja Joensuusta noin 15 kilometriä. Nykyisin Ylämyllyn liikennepaikka toimii ainoastaan raakapuun kuormauspaikkana sekä välisuojastuspisteenä. Liikennepaikka sijaitsee aivan valtatie 9:n ja valtatie 23:n vieressä.

Ylämyllyn 1920-luvun tyyppipiirustusten mukainen asemarakennus purettiin vuonna 2004. Rakennus on nyt loma-asuntona Liperin Käsämässä [1]. Aseman miehitys oli lakkautettu jo 1990-luvulla, ja se oli miehittämättömänä linjapaikkana. Opastimia ohjataan kaukokäytöllä Pieksämäen liikenteenohjauskeskuksesta käsin.

Lautasuon, Höytiäisen ja Hirsiniemen seisakkeet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lautasuon, Höytiäisen ja Hirsiniemen seisakkeet olivat Onttola–Ylämylly-välin seisakkeita rataosuudella Joensuu–Pieksämäki. Ne avattiin liikenteelle kesäkuun 1932 ja tammikuun 1933 välisenä aikana. Seisakkeet palvelivat rataosuuden paikallisjunaliikennettä ja niillä pysähdyttiin tarvittaessa. Pysähdyspaikoilla oli puiset laiturit sekä nimikyltit, jotka on purettu liikenteen loputtua. Höytiäisen seisake lakkautettiin vähäisten matkustajamäärien takia joulukuussa 1955, Hirsiniemen toukokuussa 1965 ja Lautasuon elokuussa 1969.[2]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Oma asema ja viisi metriä ratakiskoa, Karjalainen 23.8.2007[vanhentunut linkki]
  2. Jussi Iltanen: Radan varrella, s. 344. Karttakeskus, 2009.
Tämä rautateihin tai rautatieliikenteeseen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.