Onttolan rautatieasema

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Onttola
Perustiedot
Lyhenne  Ont
Rataosa  Pieksämäki–Joensuu
Sijainti  62°38′12″N, 029°41′47″E
Kunta  Joensuu
Etäisyydet  Pieksämäki
Liikenne
Tavaraliikenne  öljyliikennettä säiliövaunuilla
Asemarakennus
Suunnittelija  Thure Hellström
Materiaali  puu
Valmistunut  1920-luku
Purettu  asemarakennus purettu 1999 ja siirretty Nurmekseen
Ratapiha
Raiteisto  pääraide,
kuormausraiteita

Onttolan rautatieasema (lyh. Ont) on rautatieliikennepaikka Suomen rataverkolla rataosalla Pieksämäki–Joensuu. Liikennepaikka sijaitsee Joensuussa noin seitsemän kilometrin päässä Joensuun rautatieasemalta. Vaikka asema sijaitsee Joensuun puolella, Onttolan alue on varsinaisesti Kontiolahden kunnan puolella.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Alkuperäinen hirsirunkoinen Onttolan asemarakennus on rakennettu rautatiehallituksen arkkitehti Thure Hellströmin tyyppipiirustusten mukaan 1920-luvulla. Vastaavia pysäkkirakennuksia rakennettiin kaikkiaan yhdeksälletoista paikkakunnalle rataosille Joensuu–Varkaus sekä Oulu–Kontiomäki.

Onttolan asemalla oli aikanaan vilkas tavara- ja henkilöliikenne läheisen rajavartioston kasarmialueen vuoksi. Onttolan asema muutettiin miehittämättömäksi toukokuussa 1976. Nykyisin Onttolan liikennepaikan vakituinen käyttäjä on Teboilin öljy- ja kaasuvarastot.

Alkuperäinen asemarakennus purettiin kesällä 1999 ja sen hirsirunko siirrettiin Nurmekseen, jossa se kunnostettiin lomakylä LomaSirmakan vastaanoton toimitilaksi. Asema vihittiin uuteen käyttöönsä kesäkuussa 2005.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kuva asemasta LomaSirmakan käytössä