Kiusaaminen

Kohteesta Wikipedia
(Ohjattu sivulta Verkkokiusaaminen)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Kiusaaminen on henkilöiden välistä tai yhteisöllistä verbaalista, eleellistä tai fyysistä aggressiivista käyttäytymistä. Kiusaaminen on toisen suunniteltua ja tahallista alistamista huonoon ja voimattomaan mielentilaan. Kiusaaminen on joko suoraa tai välillistä maineen pilaamista.

Tekomuodot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kiusaamisella on erilaisia muotoja, kuten verbaalinen kiusaaminen, eleellinen kiusaaminen, fyysinen kiusaaminen tai verkkokiusaaminen.

Verbaalista kiusaamista on esimerkiksi erilaisten aiheettomien huomautuksien esittäminen, uhkailu tai nimittely, jotka on vain tarkoitettu ihmisen saamiseksi voimattomaan ja onnettomaan mielentilaan.

Eleellistä kiusaamista ovat esimerkiksi syrjintä, keskisormen näyttäminen, oven paiskaaminen kiinni, sylkeminen huomion herättämiseksi, tuijotus ja muu nolaaminen.

Fyysinen kiusaaminen eli fyysinen pahoinpitely voi olla esimerkiksi potkimista, lyömistä, tukistamista, tavaroiden heittelyä tai sylkemistä kohti.

Verkkokiusaaminen (englanniksi Cyberbullying) on kiusaamista, joka tapahtuu internetverkossa. Verkkokiusaaminen voi olla muun muassa pilkkaavaa ja uhkaavaa viestittelyä, juorujen ja henkilökohtaisten tietojen levittämistä tai valokuvien ja videoiden edelleenlähettämistä.

Verkkokiusaamisesta helppoa tekee se, että verkossa tekijä voi saada halutessaan anonyymiteetin. Verkossa kiusaaja voi esiintyä nimimerkin takana, jolloin tietoon ei tule se, kuka kiusaaja on. [1]

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]