Veikko Linna

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Veikko Adolf Lindgren, vuodesta 1955 Linna, (13. tammikuuta 1901 Joroinen24. elokuuta 1970 Helsinki) oli suomalainen näyttelijä.

Ura[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Linnan näyttelijänura alkoi Turun Työväen Teatterissa vuonna 1919. Sieltä Linna siirtyi Hämeenlinnan Työväen Näyttämölle 1922, ja Turun Työväen Teatterin uudelleenkiinnityksen jälkeen Linna toimi 1928 Bror Niskan kiertueella, ja 1929–1936 näyttelijänä Viipurin Kaupunginteatterissa. Linna toimi tämän jälkeen Varkauden työväenteatterin ja Kuusankosken kansannäyttämöiden johtajina ja 1942–1946 Suomen Filmiteollisuuden kuukausipalkkaisena näyttelijänä. Tämän jälkeen hänet kiinnitettiin Helsingin Kansanteatteriin, jossa Linna työskenteli 1960-luvun loppupuoliskolle asti tehden lukuisia rooleja muun muassa näytelmissä Rikhard III ja Sanny Kortmanin koulu.

Linnan ensimmäinen elokuvarooli oli Moision isäntä elokuvassa Laulu tulipunaisesta kukasta. Linna ei urallaan saanut pääosia eikä romanttisia sankareita näyteltäväkseen, ehkä pyknisen ulkomuotonsa tai myöhään alkaneen elokuvauransa takia, mutta hän raivasi tietään luonnerooleissa. Linnan tehtävänä oli yleensä jämerien, jääräpäisten isäntämiesten ja demokraattisessa asemassa olevien kansanjohtajien tulkitseminen. Linna muistetaan muun muassa rooleistaan useissa 1950-luvun rillumarei-elokuvissa sekä rooleistaan Pekka ja Pätkä -elokuvissa.

Linna nähtiin kaikkiaan lähes 120 elokuvatehtävässä vuosina 1938–1962. Hän esiintyi myös muutamissa Radioteatterin kuunnelmissa ja televisiotuotannoissa. Linna toimi myös järjestäjänä muutamissa 1940-luvun elokuvissa. Hän kuoli 69 vuoden ikäisenä vuonna 1970.

Perhe[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Linnan vaimo oli tarpeistonhoitaja-näyttelijä Katri Linna ja tytär on näyttelijä Marjatta Linna.

Valikoitu filmografia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä näyttelijään liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.