Ero sivun ”Jean-Jacques Rousseau” versioiden välillä

Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Parannettu kasvatuksen jaksoista kertovaa pätkää. Lisätty lähde.
(→‎Suomennoksia: Lisätty Itserakkaudesta; Aiheesta muualla "Muuta"-osioon lisätty Kylmäkoski)
(Parannettu kasvatuksen jaksoista kertovaa pätkää. Lisätty lähde.)
=== Kasvatus ===
 
Rousseau esitti kasvatusta koskevat näkemyksensä osittain kaunokirjallisessa teoksessaan ''Émile eli kasvatuksesta'', joka käsitteli Émile-nimisen nuoren pojan varttumista Rousseaun itsensä kasvattamana. Rousseau kasvatti hänet maaseudulla, jonne hän katsoi ihmisten sopivan luonnollisesti paremmin kuin kaupunkiin, sillä kaupungissa opitaan ainoastaan pahoja tapoja. Kasvatuksen päämääränä oli hänen mukaansa oppia kuinka eletään, ja se tapahtui parhaiten seuraamalla opasta, joka voi osoittaa hyvän elämän suunnan. Rousseaun mukaan lasten pitäisi lukea [[Daniel Defoe]]n kirjaa ''[[Robinson Crusoe]]'', jota hän piti erittäin opettavaisena.
 
Lapsen kasvu jakautuu viiteen jaksoon, joista ensimmäiseen kuuluu puhumaan oppiminen. Tällä jaksolla lapsen on tärkeä vahvistaa ruumistaan ja aistejaan. Toinen jakso kestää 12 ikävuoteen, kuten aiemmassakin tässä jaksossa lapsen on annettava toimia vapaasti ja oppia ennen kaikkia käytännön kautta. Kolmannessa vaiheessa, ikävuosina 12–15, ajattelua aletaan kehittää tietoisesti. Lapsen tulisi oppia ennen kaikkea opetuksen kautta. Tähän vaiheeseen kuuluu myös kirjan lukemine, ainoaksi sallituksi kirjaksi Rousseau hyväksyy [[Daniel Defoe]]n kirjan ''[[Robinson Crusoe]]''. 15–20 ikävuoden välisenä jaksona moraalinen kasvatus tulee tärkeäksi. Nuoren on opittava toimimaan luonnollisen uskon mukaisesti oikein. Viimeiseen jaksoon kuuluu avioliitto ja perheen perustaminen. <ref>Rinne Risto, Kivirauma Joel & Lehtinen Erno: Johdatus kasvatustieteisiin 142–143. 2000. WSOY.</ref>
Lapsen elämä jakautuu kolmeen vaiheeseen, joista ensimmäinen kestää noin ikävuoteen 12, jolloin laskeminen ja monimutkainen ajattelu eivät ole vielä mahdollisia, ja jolloin lapset elävät kuten eläimet. Toisessa vaiheessa, ikävuosina 12–15, järki alkaa kehittyä, ja kolmannessa jaksossa 15 vuodesta eteenpäin lapsi kehittyy aikuiseksi. Tässä vaiheessa Émile löytää nuoren naisen täydentämään itseään.
 
Teos perustuu Rousseaun ajatuksiin terveellisestä elämästä. Pojan täytyy oppia seuraamaan yhteisöllisiä vaistojaan ja suojelemaan itseään kaupunkilaisen individualismin ja itsetietoisuuden paheilta.
29

muokkausta

Navigointivalikko