Daniel Defoe

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Daniel Defoe
Daniel Defoen muotokuva Robinson Crusoen laitoksessa vuodelta 1790.
Daniel Defoen muotokuva Robinson Crusoen laitoksessa vuodelta 1790.
Syntynyt 1660
Lontoo, Englanti
Kuollut 24. huhtikuuta 1731
Ammatit kirjailija, journalisti, vakooja
Kansalaisuus englantilainen
Aikakausi 1700-luku
Ensiteokset Robinson Crusoe
Tuotannon kieli englanti
Nuvola apps bookcase.svg
Löydä lisää kirjailijoitaKirjallisuuden teemasivulta

Daniel Defoe (n. 166024. huhtikuuta 1731) oli englantilainen kirjailija, journalisti ja vakooja, joka muistetaan parhaiten vuonna 1719 julkaistusta romaanistaan Robinson Crusoe. Defoeta on pidetty eräänä varhaisimmista kuuluisista romaanikirjailijoista.

Elämäkerta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Defoe syntyi Daniel Foe -nimisenä Lontoossa vuoden 1660 tienoilla – tarkka paikka ja päivämäärä ovat epävarmoja. Hänen isänsä James Foe oli kauppias. Myöhemmin Daniel lisäsi nimeensä De-etuliitteen ja väitti polveutunsa De Beau Faux’n suvusta. Hänen vanhempansa olivat presbyteerejä ja hän kävi presbyteerien tunnustuksellista koulua. Jätettyään koulun Defoe alkoi kauppiaaksi. Kohtalaisesta menestyksestä huolimatta hän ajautui velkoihin ja hänet pidätettiin maksamattomien velkojen takia vuonna 1692. Vapauduttuaan hän matkusteli Euroopassa ja Skotlannissa ja mahdollisesti toi viiniä Cádizissa, Portosta ja Lissabonista. Vuoteen 1695 mennessä hän oli palannut Englantiin ja käytti nimeä Defoe. Vuonna 1696 hän perusti tiiliskivitehtaan Essexiin Tilburyn kaupunkiin.

Defoen pamflettikirjoitukset ja poliittinen toiminta (etenkin korkeakirkollisia Toryja vastaan suunnattu kiistakirjoitus) johtivat hänen pidättämiseensä ja häpeäpuuhun laittamiseensa 31. heinäkuuta 1701. Kolme päivää jalkapuutuomion jälkeen Defoe lähetettiin Newgaten vankilaan. Robert Harley, Oxfordin ja Mortimerin jaarli, järjesti Defoen vapaaksi tiedusteluagenttina toimimista vastaan. Viikko vapautumisen jälkeen Defoe koki Lontoossa vuoden 1703 suuren myrskyn, ehkä historian ainoan Britteinsaarille täydellä voimalla iskeneen hurrikaanin. Hän kirjoitti kirjan Myrsky, joka oli kokoelma myrskyn silminnäkijöiden kertomuksia. Defoe alkoi laatia muun muassa kausittaista raporttia ranskalaisten mielialoista Harleyn ministeriölle. Tätä jatkui vuodesta 1704 vuoteen 1713.

Defoen kuuluisin romaani, Robinson Crusoe, julkaisiin vuonna 1719. Se oli samalla jo liki 60-vuotiaan Defoen ensimmäinen romaani. Siitä tuli menestys jo omana aikanaan, ja sitä on kutsuttu maailman ensimmäiseksi bestselleriksi. Maailman kuuluisimpiin romaaneihin kuuluva kirja kertoo autiolle saarelle yksinään haaksirikkoutuneen miehen vaiheista. Defoe on saattanut perustaa romaaninsa skotlantilaisen merenkulkijan Alexander Selkirkin tositapaukseen. Defoen seuraava romaani Kapteeni Singleton ilmestyi 1720 ja Moll Flanders 1722.

Defoen teosten suomennoksia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Robinson Crusoen elämä ja seikkailut. Suomentanut alkuperäisen täydellisen painoksen mukaan V. Hämeen-Anttila. Kuvittanut: Valter Pagetin, 120 piirroksella. Saatesanan kirjoittanut: suomentaja. Porvoossa: Werner Söderström Osakeyhtiö, 1911.
  • Robinson Crusoe. Suomentanut Juhani Lindholm. Saatesanan kirjoittanut Petri Tamminen. Seitsentähdet. Helsingissä: Otava, 2000. ISBN 951-1-15864-3.
  • Kapteeni Singleton. (The life, adventures and piracies of the famous captain Singleton, 1720.) Suomentanut ja saatesanan kirjoittanut Jukka Kemppinen. Ex Libris. Helsinki: Otava, 1971.
  • Moll Flanders. (The fortunes and misfortunes of the famous Moll Flanders, 1722.) Suomentanut Kristiina Kivivuori. Runot suomentanut Kirsi Kunnas. Elävä maailmankirjallisuus 9. Helsinki: Tammi, 1957.
  • Ruttovuosi. (A journal of the plague year, 1722.) Suomentanut Seppo Loponen. Helsingissä: Otava, 1997. ISBN 951-1-14498-7.
  • Roxana: Onnekas rakastajatar. (Roxana, the fortunate mistress, 1724.) Suomentanut Kaarina Jaatinen. Libri-sarja. Hämeenlinna: Karisto, 1969.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Koski, Mervi (toim.): Ulkomaisia nuortenklassikoita, s. 90–96. BTJ Kirjastopalvelu Oy, 2000. ISBN 951-692-466-2.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Wikiaineisto
Wikiaineistossa on lähdetekstiä aiheesta:
Author:Daniel Defoe (englanniksi)