Louis Antoine Léon de Saint-Just

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Pierre-Paul Prud'hon, Louis de Saint-Just, 1793

Louis Antoine Léon de Saint-Just (25. elokuuta 1767 Decize28. heinäkuuta 1794 Pariisi) oli ranskalainen vallankumousmies, kansalliskaartin everstiluutnantti ja runoilija. Hänet valittiin lakiasäätävään kansalliskokoukseen, mutta vaali mitätöitiin alaikäisyyden perusteella. Myöhemmin hänet valittiin konventtiin, jossa hän liittyi vuoripuolueeseen.

Saint-Justilla oli merkittävä rooli niin kuninkaan kuin kuningattaren teloittamisessa ja kun girondistit, hébertistit ja dantonistit kukistettiin ja mestattiin. Maximilien Robespierren ja Georges Couthonin ohella niin sanotun triumviraatin jäsen Yhteishyvän valiokunnassa. Hän oli terrorin kannattaja ja toimeenpanija. Myöhemmin hän toimi komissaarina Reinin armeijassa.

Saint-Just unelmoi niin sanotusta hyveellisestä tasavallasta, jossa Jean-Jacques Rousseaun oppien mukaisesti yhteistahto ratkaisisi, eikä yksityisellä edulla olisi mitään merkitystä.

Saint-Just mestattiin yhdessä kumppaniensa kanssa Place de la Révolutionilla (nykyisin Place de la Concordella), Pariisissa.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Aubry: Ranskan suuri vallankumous, osa 2
Tämä historiaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.