Georges Danton

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Hakusana ”Danton” ohjaa tänne. Danton on myös elokuva.
Georges Jacques Danton

Georges Jacques Danton (26. lokakuuta 17595. huhtikuuta 1794) oli ranskalainen vallankumousmies ja asianajaja. Hän oli Ranskan suuren vallankumouksen keskivaiheen vaikutusvaltaisimpia toimijoita Pariisissa.

Vallankumouksen alussa 1789–1792 valta oli liberaaleilla (muun muassa girondistit), mutta elokuusta 1792 alkaen Dantonin Vuoripuolue syrjäytti heidät vähitellen ja sai enemmistön kesäkuussa 1793 aloitettuaan girondistien vangitsemiset.

Danton organisoi elokuussa 1792 Pariisin kansannousun, jonka jälkeen kuningasvalta lakkautettiin girondistien johdolla. Tämän jälkeen hän toimi oikeusministerinä vuonna 1792 ja osallistui ”syyskuun murhien” järjestämiseen.

Danton oli kansalliskonventin jäsen ja oli mukana vuonna 1793 perustamassa vallankumoustuomioistuinta ja yhteishyvän valiokuntaa. Hän toimi valiokunnan johdossa kesään 1793 asti. Hänen ehdotuksestaan Julkisen turvallisuuden komitea sai diktatorisen vallan, joten hänen ei ollut sopivaa hankkiutua sen jäseneksi. Vuonna 1793 Robespierren valta kasvoi korkeimmaksi.

Danton suostui Robespierren kanssa kukistamaan ja teloituttamaan Hébertin äärisiiven maaliskuussa 1794, mutta tämän jälkeen Robespierre kukisti Dantonin siiven ja teloitutti heidät 5. huhtikuuta vedoten Dantonin korruptioon. Syytteissä oli luultavasti perää, vaikka pitäviä todisteita ei esitettykään.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Nenonen, Kaisu-Maija & Teerijoki, Ilkka: Historian suursanakirja. Juva:WSOY, 1998. ISBN 951-0-22044-2.
Tämä Ranskaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.