Georges Couthon

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Georges Couthon

Georges Couthon (17551794) oli ranskalainen vallankumousmies ja asianajaja. Hän oli myös lakiasäätävän kansalliskokouksen ja konventin jäsen, eräs Vuoripuolueen huomattavimmista jäsenistä.

Couthonin pyörätuoli säilyi läpi vallankumouksen ja sitä seuranneiden sotien. Hänen pyörätuolinsa oli aikakauteen nähden erittäin edistyksellinen: siihen kuului kaksi hammasvaihtein varustettua käsinojien etupäähän asennettua käsikampea, joiden avulla Couthon pystyi liikuttamaan tuoliaan itse. Nykyään se on esillä Pariisin Musée Carnavaletissa.

Raajarikkoinen vallankumouksellinen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Couthonin jalat olivat halvaantuneet tapaturmaisesti ja hän pystyi liikkumaan vain pyörätuolin avulla, mutta se ei haitannut hänen poliittista toimintaansa. Hän kohosi konventin puhemieheksi ja muodosti Robespierren ja Saint-Justin ohella "terrorin triumvirin".[1] Couthon johti Lyonin kapinan kukistamista elo–lokakuussa 1793. Murtuneen selkärangan aiheuttama kipu teki Couthonista hyvin ärtyisän, ja siksi hänen puheensa olivatkin usein varsin karmivia.

Päämiehensä suojelun turvin Couthon keinotteli itsensä ohi useimpien mullistusten. Lopulta maltillisemmat vallankumoukselliset alkoivat pelätä Robespierren otteita. Entinen päämies huudettiin konventin istunnossa hiljaiseksi, ja hänet apureineen päätettiin teloittaa. Couthon kannettiin giljotiiniin ensimmäisenä samassa teloitettavien ryhmässä Robespierren, tämän veljen Augustinin ja Saint-Justin kanssa.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä poliitikkoon liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.