Ero sivun ”Viski” versioiden välillä

Siirry navigaatioon Siirry hakuun
4 merkkiä lisätty ,  4 vuotta sitten
p
→‎Viskin käyttö: wikitys: Glencairn-lasi; tulossa inom kort
p (→‎Viskin käyttö: wikitys: Glencairn-lasi; tulossa inom kort)
Tunnetuin tapa nauttia viski lienee juoda se jäiden kera, ''on the rocks''. Monien mielestä tämä kuitenkin pilaa erityisesti laadukkaiden viskien aromit ja tekee niistä katkeran makuisia. Kylmä myös turruttaa makuhermoja. Toisaalta jo ennestään katkeran makuisia, usein halpoja viskejä, kylmyys ja jäästä sulava vesi saattavat hieman parantaa. Jos viskiä halutaan laimentaa siihen voidaan sekoittaa hieman puhdasta lämmintä vettä. Parhaimmillaan se avaa viskin makua. Veden lisääminen voi olla erityisesti tarpeen tynnyrivahvuisille viskeille (ns. ''barrel strength'', ''cask strength'', ''natural cask strength''), jotka usein ovat liian vahvoja (noin 60 prosenttia) sellaisenaan nautittavaksi jo pelkän alkoholipitoisuutensa vuoksi.
 
Single malt -viskejä ei kannata maistella suorasta juomalasista (engl. ''tumbler''), vaan ylöspäin kapenevasta aromilasista (''snifter''), joka tuo aromit paremmin esille. Myös [[sherry copita]] -tyyppinen lasi sopii hyvin. Uudempi niin sanottu [[Glencairn-lasi]] on tulppaanin muotoisena ja tukevapohjaisena hyvä maisteluun.
 
Viskejä voidaan käyttää myös [[drinkki]]en pohjana. Tunnetuin ja helpoin lienee viskikola, jota on saatavana myös valmiina tölkeissä. Viskejä voidaan käyttää myös [[likööri]]en pohjana. Tunnetuimpia lienevät irlantilaisiin viskeihin pohjautuvat [[kerma]]liköörit [[Irish Cream|Baileys Irish Cream]] ja Saint Brendan’s. Yleisin tapa maailmalla lienee juoda viski joko soodaveden tai [[kolajuoma]]n kanssa. Jälkimmäinen on suosittu juoma mm. Yhdysvaltojen etelävaltioissa. Hyvin suosittu ja yleinen tapa on juoda viski oluen kanssa erikseen tai oluen seassa.
2 884

muokkausta

Navigointivalikko