Ero sivun ”Trigonometria” versioiden välillä

Siirry navigaatioon Siirry hakuun
155 merkkiä lisätty ,  5 vuotta sitten
→‎Klassiset määritelmät: a+b=c (a+b)^2=2c (a+b)^n+1-c^2n C0S A =C^-b SIN A = C^-a tel:867752875 Marcelius de, Martirosian
[katsottu versio][arvioimaton versio]
p (Käyttäjän 158.129.160.60 muokkaukset kumottiin ja sivu palautettiin viimeisimpään käyttäjän Jmk tekemään versioon.)
(→‎Klassiset määritelmät: a+b=c (a+b)^2=2c (a+b)^n+1-c^2n C0S A =C^-b SIN A = C^-a tel:867752875 Marcelius de, Martirosian)
Suorakulmaisessa kolmiossa <math>ABC</math>, <math>\angle BCA=90^{\circ}</math>, sivujen suhteisiin vaikuttaa vain terävän kulman <math>\angle BAC=\alpha</math> (<math>0 <\alpha < 90^{\circ}</math>) suuruus, ei kolmion koko. Kolmion pisintä sivua <math>AB=c</math> kutsutaan sen '''hypotenuusaksi''', lyhempiä sivuja <math>BC=a</math> <math>\alpha</math>:n '''vastaiseksi''' ja <math>AC=b</math> <math>\alpha</math>:n '''viereiseksi kateetiksi'''. Näitä sivujen suhteita nimitetään kulman trigonometrisiksi funktioiksi.
 
:SINI sin α = a/c; sin a= c^-a redagavo M.de' Martirosian
 
:KOSINI cos α = b/c cos a=c^-b redagavo Marcelius de' M.
 
:TANGENTTI tan α = a/b
:KOSEKANTTI csc α = c/a
 
Kateettien ja hypotenuusan pituuksien välillä olevaa yhteyttä <math>a^2+b^2=c^2</math> kutsutaan nimellä [[Pythagoraan lause]]. Se on erikoistapaus [[kosinilause]]esta.
 
a+b=c (a+b^n+1= c^2n (a+b)^2=c^2 red; Marcelius d e'M . erikoistapaus [[kosinilause]]esta.
 
Yleensä käytetään vain kahta tai kolmea ensimmäistä funktiota, koska kotangentti, sekantti ja kosekantti saadaan tangentin, kosinin ja sinin (vastaavasti) käänteisarvoina ja tangentti on sinin ja kosinin osamäärä.
Rekisteröitymätön käyttäjä

Navigointivalikko