Ero sivun ”Massiivinen monen pelaajan verkkopeli” versioiden välillä

Siirry navigaatioon Siirry hakuun
p
Kh
(Uutissivustoja)
p (Kh)
Pelaajat jotka haluavat pelata yksin löytävät kuitenkin runsaasti tekemistä ns. PvE eli "[[PvE|pelaaja vastaan ympäristö, Player vs. Environment]]" sisällöstä. Jotkin PvE sisällötkin, kuten suuret tapahtumat tai taistelut NPC hahmoja vastaan, voivat vaatia suurien ihmispelaajien joukkojen koordinoitua yhteistyötä. Nämä voivat olla pelimaailmassa spontaanisti esiintyviä tapahtumia, joihin voivat osallistua kaikki paikalle osuvat tai suunnitelmallisempaa toimintaa vaativia vaikeampia [[Instanssi-luolasto|instansseja]]. Instansseissa tarvitaan yleensä vähintään suunnitelmien tekoa tekstichatissä tai mikrofoneilla pelin "puhelu"/ääni-ominaisuudella tai jollakin kaikkien käyttämällä [[VoIP|VoIP-ohjelmalla]], kuten [[TeamSpeak]], [[Ventrilo]] tai [[Mumble]] ohjelmia.
 
Toisiin moninpeleihin verrattuna MMO-peleissä on valtava määrä pelaajia samassa pelimaailmassa, jotka kaikki vuorovaikuttavat toistensa ja saman pelimaailman kanssa. Monella suositulla MMO-pelillä on kullakin hetkellä kymmeniä tai satoja tuhansia pelaajia pelimaailmaan kirjautuneena. Teknologisen kehityksen mukana pelimaailmojen koot ovat kasvaneet entisestään ja on alettu puhua ns. [[megaserveri|megaservereistä]]. Esimerkiksi [[Elder Scrolls Online]] MMO-pelissä kaikki EU-alueen pelaajat pelaavat samassa pelimaailmassa. Samoin koko [[Yhdysvallat|Yhdysvaltojen]] pelaajat on kasattu omalle megaserverilleen. Vertailun vuoksi tavallisilla moninpeleillä, kuten [[Battlefield (pelisarja)|Battlefield]] tai [[Call of Duty (pelisarja)|Call of Duty]] [[FPS-peli|FPS-peleillä]], on vain kymmeniä samanaikaisia pelaajia kerrallaan samassa pelimaailmassa ja niitä pelataan monesti yksityisillä servereillä peliyhtiön servereiden sijaan. Monissa vanhemmissa peleissä pelimaailma on jaettu niin sanottuihin shardeihin ''(engl.'' shards), jolloin pelaajia jaetaan identtisiin pelimaailmoihin ja eri servereille serverikuormituksen jakamiseksi. Shard-nimitys juontaa juurensa vanhasta [[Ultima Online]] MMO-pelistä. Kehitys onkulkee kuitenkin kohti suurempia yhtenäisiä servereitä.
 
MMO-pelejä voi pelata yleensä vain pelin julkaisijan serverillä. Tästä syystä niihin ei yleensä ole [[Modifikaatio|modeja]].
 
Perinteisesti MMO-pelit ovat poikenneet muista peleistä myös hinnoittelultaan, sillä niidenjokaisen pelaamisestapelaajatilin on jokaisen pelaajatilin täytynyt maksaa kuukausimaksua korvauksena servereiden käytöstä. Käytäntö on kuitenkin väistymässä kovan kilpailun, teknologian kehittymisen ja halventumisen sekä uusien ilmaisliiketoimintamallien vuoksi alkanut tulla hylätyksi.
 
MMO-pelimaailmat eivät yleensä koskaan "nollaudu" eli kaikki pelihahmolla saavutetut tavarat, kokemus ja taidot säilyvät ikuisesti. Tämä on hyvin tärkeää, sillä hahmojen kehittäminen on pitkä ja aikaa vievä prosessi MMO-peleissä.
Pelaajien ryhmät voivat muodostaa peleissä omia ryhmiään eli niin sanottuja klaaneja ''(engl.'' Clan), kiltoja (''engl.'' Guild) tai factioneita (''engl.'' Faction), joissa yleensä kasataan alaryhmiä instanssien suorittamiseen. Pelaajat yleensä myös edustavat ryhmäänsä esimerkiksi [[PvP]] tapahtumissa.
== Hinnoittelu ==
Viime vuosien trendi tietokoneilla pelattavissa MMO-peleissä on ollut kohti ilmaiseksi pelattavia (Free-to-play, eli F2P)-malli, pelejä, joissa itse pelin aloittaminen ei maksa mitään, mutta pelaaja saavoi pelaamisen aikana käyttää pelissä rahaa erilaisten virtuaalisten tuotteiden ja etuisuuksien hankkimiseen. Aiemmin tietokoneilla pelattavissa MMO-peleistä oli yleensä maksettava sekä pelin ostohinta että kuukausimaksu. KuitenkinViime viimeaikojenaikoina tätä mallia käyttäneet suuret MMO-julkaisut, joissa tätä mallia käytettiin, eivät enää ole menestyneet, ja ne jouduttiinon jouduttu siirtämäänmuuttamaan ilmaiseksi pelattaviksi peleiksi, joissa on pelin sisäisiä ostoja eli [[mikrotransaktio|mikrotransaktioita]]. Tällaisia kuukausimaksuissa epäonnistuneita suuren budjetin MMO-pelejä ovat olleet esimerkiksi [[RIFT]], [[Star Wars: The Old Republic]] sekä [[The Secret World]].<ref>[http://arstechnica.com/gaming/2012/08/good-riddance-the-death-of-online-gamings-monthly-subscription-model/ Ars Technica: Good riddance: the death of online gaming’s monthly subscription model.] Viitattu 3.2.2014</ref> [[Guild Wars 2]] julkaistiin ilman kuukausimaksua, mutta peli täytyi ostaa tavallisen pelin hinnalla. War Thunder ja World of Tanks ovat puolestaan esimerkkejä ilmaiseksi pelattavista MMO-peleistä.
 
Internet-selaimissa toimivissa peleissä ei tyypillisesti ole aloitusmaksuja, vaan niiden [[liiketoimintamalli]] perustuu niin ikään mikrotransaktioihin.
31 306

muokkausta

Navigointivalikko