Suuren Setin toinen opetus

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Suuren Setin toinen opetus
Kirjailija tuntematon
Kieli muinaiskreikka, kopti
Genre teologia
Julkaistu n. 190–230
Sarja: Nag Hammadin kirjasto
Löydä lisää kirjojaKirjallisuuden teemasivulta

Suuren Setin toinen opetus[1] on gnostilainen apokryfinen kirjoitus, joka tunnetaan Nag Hammadin kirjastosta (koodeksi VII, kirja 2). Kirjoitus poikkeaa varhaiskristillisen kirjallisuuden enemmistöstä siinä, että sen mukaan Jeesus ei todellisuudessa kuollut ristillä. Kirjoituksen mukaan Jeesuksen sijasta ristillä kuoli Simon Kyreneläinen. Näkemys edustaa doketismia.

Kirjoitus on alun perin kirjoitettu kreikaksi.[2] Nag Hammadin kirjastosta tunnetaan sen koptinkielinen käännös. Teksti ajoitetaan noin vuosiin 190–230.[2]

Kirjoituksessa Jeesuksen suuhun on laitettu seuraavat sanat:

»toinen [...] joi sapen ja etikan, se en ollut minä. He löivät minua ruokokepillä, mutta se oli toinen, Simon, joka kantoi ristiä harteillaan. Toisen päähän he asettivat orjantappurakruunun. Mutta minä iloitsin korkeuksissa [...] heidän erehdyksestään [...] Ja minä nauroin heidän ymmärtämättömyyttään.[3]»

Ajatus ristin yläpuolella nauravasta todellisesta elävästä Jeesuksesta esiintyy myös gnostilaisessa Pietarin ilmestyksessä.[3] Ennen Suuren Setin toisen opetuksen löytämistä ajatusta toisen henkilön kuolemasta ristillä Jeesuksen sijasta oli kuitenkin pidetty tyypillisenä lähinnä islamilaisen teologian Jeesus-opetukselle. Islamilaiset apologistit ovatkin hyödyntäneet kirjoitusta, koska se sopii yhteen Koraanin Jeesus-opetuksen kanssa.[4]

Toinen mysteeri liittyy kirjoituksen nimeen, sillä se antaisi olettaa, että olisi ollut myös ”Ensimmäinen opetus”. Kirjoituksen nimi viittaa Setiin, Aadamin ja Eevan kolmanteen poikaan. Hänen kunnioittamisensa oli tyypillistä setiläisille gnostilaisille.

Kirjallisuutta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • The Second Treatise of the Great Seth. Teoksessa Robinson, James M. (toim.): The Coptic Gnostic Library. Volume 4. A Complete Edition of the Nag Hammadi Codices (5 vols.). Brill, 2002. ISBN 978-90-04-11702-0. Koptinkielinen alkuteksti ja englanninkielinen käännös.
  • The Second Treatise of the Great Seth. Teoksessa Robinson, James M. (toim.): The Nag Hammadi Library in English, s. 362–371. The Definitive Translation of the Gnostic Scriptures Complete in One Volume. Composition by E. J. Brill, The Netherlands. 3rd revised edition. HarperSanFrancisco, 1990. ISBN 0-06-066935-7. Englanninkielinen käännös.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Dunderberg, Ismo & Marjanen, Antti (toim.): Nag Hammadin kätketty viisaus – gnostilaisia ja muita varhaiskristillisiä tekstejä, s. 445. 2. täydennetty painos. Helsinki: WSOY, 2005. ISBN 951-0-30859-5.
  2. a b The Second Treatise of the Great Seth Early Christian Writings. Viitattu 10.5.2021.
  3. a b Pagels, Elaine: Gnostilaiset evankeliumit, s. 118–119. (The gnostic gospels, 1979.) Suomentanut Outi Lehtipuu. Helsinki: Art House, 2006. ISBN 951-884-416-X.
  4. Kirjoitus islamilaisten apologistien käytössä

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]