Suuren Setin toinen opetus

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Suuren Setin toinen opetus[1] on gnostilainen apokryfinen kirjoitus, joka tunnetaan Nag Hammadin kirjastosta (koodeksi VII, kirja 2). Kirjoitus poikkeaa varhaiskristillisen kirjallisuuden enemmistöstä siinä, että sen mukaan Jeesus ei todellisuudessa kuollut ristillä. Ainoastaan pieni osa ensimmäisten vuosisatojen kirjoituksista pitää ristinkuolemaa valheellisena. Kirjoituksen mukaan Jeesuksen sijasta ristillä kuoli Simon Kyreneläinen.

Kirjoituksessa Jeesuksen suuhun on laitettu seuraavat sanat:

"toinen [..] joi sapen ja etikan, se en ollut minä. He löivät minua ruokokepillä, mutta se oli toinen, Simon, joka kantoi ristiä harteillaan. Toisen päähän he asettivat orjantappurakruunun. Mutta minä iloitsin korkeuksissa [..] heidän erehdyksestään [..] Ja minä nauroin heidän ymmärtämättömyyttään."[2]

Ajatus ristin yläpuolella nauravasta todellisesta elävästä Jeesuksesta esiintyy myös gnostilaisessa Pietarin ilmestyksessä.[3] Ennen Suuren Setin toisen opetuksen löytämistä ajatusta toisen henkilön kuolemasta ristillä Jeesuksen sijasta oli kuitenkin pidetty tyypillisenä lähinnä islamilaisen teologian Jeesus-opetukselle. Islamilaiset apologistit ovatkin hyödyntäneet kirjoitusta, koska se sopii yhteen Koraanin Jeesus-opetuksen kanssa.[4]

Toinen mysteeri liittyy kirjoituksen nimeen, sillä se antaisi olettaa, että olisi ollut myös "Ensimmäinen opetus". Kirjoituksen nimi viittaa Setiin, Aadamin ja Eevan kolmanteen poikaan. Hänen kunnioittamisensa oli tyypillistä setiläisille gnostilaisille.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Dunderberg & Marjanen 2005, s. 445.
  2. Pagels 2006, s. 119.
  3. Pagels 2006, s. 118-119.
  4. Kirjoitus islamilaisten apologistien käytössä

Kirjallisuus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Dunderberg, Ismo; Marjanen, Antti: Nag Hammadin kätketty viisaus - gnostilaisia ja muita varhaiskristillisiä tekstejä. 2. täydennetty painos. WSOY, Helsinki, 2005. ISBN 951-0-30859-5.
  • Pagels, Elaine: Gnostilaiset evankeliumit. (The gnostic gospels, 1979.) Suomentanut Outi Lehtipuu. Helsinki: Art House, 2006. ISBN 951-884-416-X.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]