Allogenes

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Allogenes
Kirjailija tuntematon
Kieli muinaiskreikka, kopti
Genre ilmestyskirjallisuus
Julkaistu 100-luku?
Sarja: Nag Hammadin kirjasto
Löydä lisää kirjojaKirjallisuuden teemasivulta

Allogenes on setiläinen gnostilainen dialogimuotoinen ilmestys, joka tunnetaan lähinnä Nag Hammadin kirjastosta (koodeksi XI, kirja 3). Nag Hammadin kopiossa on kuitenkin paljon aukkoja. Pieni katkelma on säilynyt myös osana myöhemmin löydettyä Codex Tchacosia, joka tarjoaa hieman lisätietoa aukkojen täyttämiseksi.

Tekstin alkuperää ei tunneta kovin hyvin. Se edustaa setiläisyyttä ja on ehkä kirjoitettu 100-luvulla, ja alun perin kreikaksi. Nag Hammadin kirjaston versio on koptinkielinen.[1]

Kirjoitus käsittelee Allogeneen saamaa ilmestystä. Allogenes (ἀλλογενὴς, allogenēs) on Septuagintassa käytetty sana, joka tarkoittaa ”eri suvusta/kansasta”. Allogenes kuvaa, kuinka hän voitti pelon ja tietämättömyyden ja nousi ylös gnostilaisten jumalan esoteeriseen valtakuntaan. Allogenes yhdistyy Jeesukseen, ja näin teksti vaikuttaa kuvaavan Jeesuksen muukalaisena tässä maailmassa elinaikanaan.[1]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Allogenes Early Christian Writings. Viitattu 10.5.2021.

Kirjallisuutta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Allogenes. Teoksessa Robinson, James M. (toim.): The Coptic Gnostic Library. Volume 5. A Complete Edition of the Nag Hammadi Codices (5 vols.). Brill, 2002. ISBN 978-90-04-11702-0. Koptinkielinen alkuteksti ja englanninkielinen käännös.
  • Allogenes. Teoksessa Robinson, James M. (toim.): The Nag Hammadi Library in English, s. 490–500. The Definitive Translation of the Gnostic Scriptures Complete in One Volume. Composition by E. J. Brill, The Netherlands. 3rd revised edition. HarperSanFrancisco, 1990. ISBN 0-06-066935-7. Englanninkielinen käännös.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Allogenes. The Gnostic Society Library. (englanniksi)
  • Allogenes. Early Christian Writings. (englanniksi)