Hallitsijoiden olemus

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Hallitsijoiden olemus on gnostilainen kirjoitus, joka tunnetaan Nag Hammadin kirjastosta. Kirjoitus on koptinkielinen ja se on kirjoitettu noin vuonna 350. Se perustuu kuitenkin todennäköisesti toiselta vuosisadalta peräisin olevaan kreikankieliseen alkutekstiin.[1]

Hallitsijoiden olemus tulkitsee Ensimmäisen Mooseksen kirjan luomis- ja syntiinlankeemuskertomuksia gnostilaisessa valossa. Gnostilaisen luomismyytin mukaisesti luojajumala vertautuu pahaan demiurgiin. Kirjoitus voidaan jakaa kahteen osaan. Ensimmäinen osa tulkitsee Raamatun kertomuksia uudelleen lainaamalla Vanhaa testamenttia ja esittämällä niihin oman tulkintansa. Toinen osa on dialogi, jossa taivaallinen ilmoittaja ja ilmoituksen vastaanottaja keskustelevat maailman alkuperästä ja ihmisen pelastuksesta. Kirjoittaja on tuntenut kristillisiä kirjoituksia, koska hän lainaa apostoli Paavalin kirjeitä.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • "Hallitsijoiden olemus". Johdanto, suomennos ja selitykset Tuomas Rasimus. Teoksessa Dunderberg, Ismo; Marjanen, Antti: Nag Hammadin kätketty viisaus - gnostilaisia ja muita varhaiskristillisiä tekstejä, 2. täydennetty painos. WSOY, Helsinki 2005. ISBN 951-0-30859-5.

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Rasimus 2005, s. 73–76.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]