Aadamin ilmestys

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Aadamin ilmestys
Kirjailija tuntematon
Kieli muinaiskreikka, kopti
Genre ilmestyskirjallisuus
Julkaistu 1. vuosisadan loppu tai 100-luvun alku
Suomennos
Suomentaja Tuomas Rasimus
Kustantaja WSOY
Julkaistu 2005
ISBN 951-0-30859-5
Sarja: Nag Hammadin kirjasto
Löydä lisää kirjojaKirjallisuuden teemasivulta

Aadamin ilmestys on gnostilainen kirjoitus, joka tunnetaan Nag Hammadin kirjastosta (koodeksi V, kirja 5). Se on kirjoitettu koptin kielellä.[1] Kirja edustaa eräänlaista setiläisyyden muotoa.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Teksti on ajoitettu ensimmäisen vuosisadan lopulle tai 100-luvun alkuun. Alkuperäinen teksti on ollut kirjoitettu kreikaksi. Kirjoituksella ei ole välttämättä yhteyksiä kristinuskoon, ja tutkijat ovat erimielisiä siitä, onko kyseessä kristilliseen vai juutalaiseen gnostilaisuuteen kuuluva teos.[2]

Sisältö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aadamin ilmestys kertoo gnostilaisen myytin, joka alkaa Eevan luomisesta ja päättyy Vapahtajan tuloon ja ei-gnostilaisten tuomitsemiseen.[2] Kirjoituksessa Aadam kertoo seitsemäntenäsadantena elinvuotenaan pojalleen Setille, kuinka hän oppi tiedon sanat ikuisesta Jumalasta Eevalta, ja että hän ja Eeva olivat todellisuudessa voimakkaampia kuin heidän luojanaan pidetty demiurgi. Tämä tieto kuitenkin katosi syntiinlankeemuksessa, kun demiurgi erotti Aadamin ja Eevan. Aadam kertoo, kuinka kolmen salaperäisen muukalaisen ilmestyminen johtaa Setin siittämiseen ja tämän tiedon säilymiseen. Tämän jälkeen Aadam profetoi demiurgin yrityksistä tuhota ihmiskunta. Yksi profetioista koskee vedenpaisumusta, toinen tulella aikaansaatavaa tuhoa. Lopussa tulee kuitenkin Valontuoja, joka tuo pelastuksen. Valontuojan tullessa kolmetoista valtakuntaa julistaa kolmeatoista keskenään ristiriitaista syntymälegendaa Valontuojasta, mutta vain ”sukukunta, jolla ei ole hallitsijanaan kuningasta” julistaa totuutta.

Suhteet muihin teksteihin[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ei-gnostilaisia Aadamin viimeisiä sanoja Setille löytyy kirjoituksista Aadamin ja Eevan riita Saatanan kanssa, Aadamin ja Eevan elämä sekä Aadamin testamentti.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Rasimus, Tuomas: ”Johdanto”. Teoksessa Dunderberg & Marjanen 2005, s. 91–93.
  2. a b Apocalypse of Adam Early Christian Writings. Viitattu 10.5.2021.

Kirjallisuutta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Suomennos[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Aadamin ilmestys. Johdanto, käännös ja selitykset Tuomas Rasimus. Teoksessa Dunderberg, Ismo & Marjanen, Antti (toim.): Nag Hammadin kätketty viisaus – gnostilaisia ja muita varhaiskristillisiä tekstejä, s. 91–105. 2. täydennetty painos. Helsinki: WSOY, 2005. ISBN 951-0-30859-5.

Muita käännöksiä ja tekstilaitoksia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • The Apocalypse of Adam. Teoksessa Robinson, James M. (toim.): The Coptic Gnostic Library. Volume 3. A Complete Edition of the Nag Hammadi Codices (5 vols.). Brill, 2002. ISBN 978-90-04-11702-0. Koptinkielinen alkuteksti ja englanninkielinen käännös.
  • The Apocalypse of Adam. Teoksessa Robinson, James M. (toim.): The Nag Hammadi Library in English, s. 277–286. The Definitive Translation of the Gnostic Scriptures Complete in One Volume. Composition by E. J. Brill, The Netherlands. 3rd revised edition. HarperSanFrancisco, 1990. ISBN 0-06-066935-7. Englanninkielinen käännös.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]