Set

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli käsittelee Raamatun henkilöä. Etunimestä kertoo artikkeli Set (nimi). Egyptiläisestä jumalasta, katso Seth.

Set (vanhassa Raamatun käännöksessä Seet, hepr. ‏שֵׁת‎, arab. شيث‎) on Vanhan testamentin Ensimmäisessä Mooseksen kirjassa Aadamin ja Eevan kolmas poika, ja Kainin ja Abelin veli. Hän oli näiden ohella ainoa nimeltä mainittu Aadamin ja Eevan lapsista. Ensimmäisen Mooseksen kirjan mukaan Set syntyi sen jälkeen, kun Kain oli surmannut Abelin, ja Eeva uskoi Jumalan suoneen hänet korvaukseksi Abelin sijaan.[1] Kun Set oli elänyt 105 vuotta, hän sai pojan nimeltä Enos.[2] Myöhemmin hän sai lisää poikia ja tyttäriä.[3] Raamatun mukaan Set eli kaikkiaan 912 vuotta,[4] eli hän olisi kuollut 18 vuotta nuorempana kuin isänsä Aadam.

Setiläiset gnostilaiset kunnioittivat Setiä ja katsoivat hänen olleen jumalallinen inkarnaatio, joka välitti Aadamilla olleen tiedon todellisesta Jumalasta ihmiskunnalle. Tämän vuoksi "Setin jälkeläiset" katsoivat olevansa joukko ylempiä valittuja ihmiskunnan joukossa.[5] Set esiintyy useissa gnostilaisissa kirjoituksissa, esimerkiksi Johanneksen salaisessa kirjassa.[6] Hänen mukaansa on nimetty mm. kirjoitukset Setin kolme kivitaulua ja Suuren Setin toinen opetus.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Dunderberg, Ismo; Marjanen, Antti: Nag Hammadin kätketty viisaus - gnostilaisia ja muita varhaiskristillisiä tekstejä. 2. täydennetty painos. WSOY, Helsinki, 2005. ISBN 951-0-30859-5.

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. 1. Moos. 4:25.
  2. 1. Moos. 5:6.
  3. 1. Moos. 5:7.
  4. 1. Moos. 5:8.
  5. Dunderberg & Marjanen 2005, s. 23.
  6. Dunderberg & Marjanen 2005, s. 65.
Tämä uskontoon liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.