Gnostilainen Pietarin ilmestys

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Gnostilainen Pietarin ilmestys on apokryfinen kirjoitus, joka tunnetaan Nag Hammadin kirjastosta (koodeksi VII, kirja 3). Sitä ei tule sekoittaa jo kirkkoisien mainitsemaan Pietarin ilmestykseen. Monien muiden Nag Hammadista löydettyjen tekstien tavoin sen sisältö on hyvin gnostilainen. Kirjoitus on kirjoitettu todennäköisesti noin vuosien 100-200 välillä. Kirjoitus on kirjoitettu alun perin kreikaksi, mutta se tunnetaan koptinkielisenä käännöksenä.[1] Tämän vuoksi sitä kutsutaan myös Koptilaiseksi Pietarin ilmestykseksi.

Gnostilainen Pietarin ilmestys kertoo, kuinka Pietari kokee valaistumisen ja oivaltaa Jeesuksen ristiinnaulitsemisen todellisen salaisuuden. Kirjoitus esittää, ettei Jeesus todellisuudessa kuollut ristillä. Sama teema esiintyy myös muun muassa kirjoituksessa Suuren Setin toinen opetus. Pietarin ilmestys vie doketistisen tulkinnan äärimmilleen kuvaten todellisen elävän Jeesuksen iloitsemassa ja nauramassa ristin yläpuolella samalla, kun hänen sijastaan ristille naulitaan joku toinen:

"[..] "Kuka muuten on tuo, joka iloitsee ja nauraa ristin yläpuolella samaan aikaan, kun he naulitsevat jotakin toista ristille jaloistaan ja käsistään?" Vapahtaja vastasi minulle: "Se, jonka näet iloitsevan ja nauravan ristin yläpuolella, on elävä Jeesus. Tuo toinen, jonka käsiin ja jalkoihin he lyövät nauloja, on hänen lihallinen hahmonsa, hänen sijaisensa. He häpäisevät sen, joka vain muistuttaa häntä."" (s. 81)[2]
"Nyt he ovat täysin eksyksissä. Siksi hän nauraa heidän ymmärtämättömyydelleen, koska hän tietää, että he ovat sokeina syntyneitä." (s. 82–83.)[3]

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Dunderberg & Marjanen 2005, s. 267.
  2. Dunderberg & Marjanen 2005, s. 276.
  3. Dunderberg & Marjanen 2005, s. 277.

Kirjallisuutta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Pietarin ilmestys, johdanto, käännös ja selitykset Antti Marjanen. Teoksessa Dunderberg, Ismo; Marjanen, Antti: Nag Hammadin kätketty viisaus - gnostilaisia ja muita varhaiskristillisiä tekstejä''. 2. täydennetty painos. WSOY, Helsinki, 2005.
  • Pagels, Elaine: Gnostilaiset evankeliumit. (The gnostic gospels, 1979.) Suomentanut Outi Lehtipuu. Helsinki: Art House, 2006. ISBN 951-884-416-X.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]