Koptilainen egyptiläisten evankeliumi

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Koptilainen
Egyptiläisten evankeliumi
Kirjailija tuntematon
Kieli muinaiskreikka, kopti
Genre evankeliumi
Julkaistu 100- tai 200-luku
Sarja: Nag Hammadin kirjasto
Löydä lisää kirjojaKirjallisuuden teemasivulta

Koptilainen Egyptiläisten evankeliumi on setiläinen gnostilainen kirjoitus, josta tunnetaan kaksi versiota Nag Hammadin kirjastosta (koodeksi III, kirja 2; ja koodeksi IV, kirja 2).[1] Se on kirjoitettu koptin kielellä. Koptilaista Egyptiläisten evankeliumia ei tule sekoittaa kreikkalaiseen Egyptiläisten evankeliumiin, joka on kokonaan eri kirjoitus.

Sisältö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Alaotsikon mukaan kirja on ”Suuren Näkymättömän Hengen pyhä kirja”. Kirjoitus käsittelee setiläisen gnostilaisuuden näkemystä siitä, kuinka maailma on tullut olevaksi, ja kuinka Set, Aadamin ja Eevan kolmas poika, on gnostilaisen näkemyksen mukaan inkarnoitunut Jeesukseksi vapauttaakseen ihmisten sielut luomisen synnyttämästä pahasta materiaalisesta vankilasta.

Kirjoitukseen kuuluu myös hymni, josta osa koostuu pelkästään vokaalijaksoista, joiden merkitys ei käy ilmi. Näiden osien on ajateltu olevan varhaiskristillistä glossolaliaa eli kielilläpuhumista, vaikkakin viimeisen osan vokaalit (u aei eis aei ei o ei ei os ei) voidaan lukea myös kreikankielisenä tekstinä, jossa lukee ”[joka on olemassa] Poikana ikuisesti ja ikuisesti. Sinä olet mitä olet, sinä olet kuka olet”.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Dunderberg, Ismo & Marjanen, Antti (toim.): Nag Hammadin kätketty viisaus. Gnostilaisia ja muita varhaiskristillisiä tekstejä, s. 444–445. 2. täydennetty painos. Helsinki: WSOY, 2006. ISBN 951-0-30859-5.

Kirjallisuutta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • The Gospel of the Egyptians. Teoksessa Robinson, James M. (toim.): The Coptic Gnostic Library. Volume 2. A Complete Edition of the Nag Hammadi Codices (5 vols.). Brill, 2002. ISBN 978-90-04-11702-0. Koptinkielinen alkuteksti ja englanninkielinen käännös.
  • The Gospel of the Egyptians. Teoksessa Robinson, James M. (toim.): The Nag Hammadi Library in English, s. 208–219. The Definitive Translation of the Gnostic Scriptures Complete in One Volume. Composition by E. J. Brill, The Netherlands. 3rd revised edition. HarperSanFrancisco, 1990. ISBN 0-06-066935-7. Englanninkielinen käännös.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Käännös suomeksi
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:Coptic Gospel of the Egyptians