Tutkielma kahdeksannesta ja yhdeksännestä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Tutkielma kahdeksannesta ja yhdeksännestä[1] on hermeettiseen traditioon kuuluva tutkielma, joka tunnetaan Nag Hammadin kirjastosta (koodeksi VI, kirja 6). Se on kirjoitettu alun perin kreikaksi todennäköisesti Egyptissä ja ajoitettu noin vuosiin 150-255. Kirjoituksen opetukset on laitettu Hermes Trismegistoksen nimiin. Kirjoituksessa on yhtäläisyyksiä keskiplatonistisen Albinoksen, Galenoksen opettajan, ajatteluun.[2]

Tutkielma on kirjoitettu vuoropuheluksi opettajan ja oppilaan välillä. Opettaja, jota oppilas kutsuu nimellä "Isä Trismegistos", opastaa oppilasta nousemaan korkeampaan henkiseen tietämykseen löytämällä tietämys ja voima sisältä itsestään. Tutkielman nimi viittaa taivaan kahdeksanteen ja yhdeksänteen kehään, jotka opettaja ja oppilas rukoilevat oppilaan saavuttavan seuraavaksi.[3]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Dunderberg, Ismo & Marjanen, Antti: Nag Hammadin kätketty viisaus - gnostilaisia ja muita varhaiskristillisiä tekstejä, s. 445. 2. täydennetty painos. WSOY, Helsinki, 2005. ISBN 951-0-30859-5.
  2. Kirby, Peter: Discourse on the Eighth and Ninth Early Christian Writings. Viitattu 27.8.2009.
  3. Pagels, Elaine: Gnostilaiset evankeliumit, s. 191. Suomennos Outi Lehtipuu. Art House, Helsinki, 2006. ISBN 951-884-416-X.

Kirjallisuutta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Mahé, Jean-Pierre: ”A Reading of the Discourse on the Ogdoad and the Ennead”. Teoksessa van den Broek, R. & Hanegraaff, Wouter J.: Gnosis and hermeticism from antiquity to modern times, s. 79–86. SUNY series in Western esoteric traditions. SUNY Press, 1997. ISBN 079143611X. Teoksen verkkoversio.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä uskontoon liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.